Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να σώσουν την αξιοπρέπεια της κυβέρνησης;;

Κοινοποίηση:
omologa1303_0

Δύσκολα στοιχήματα…

Αν θεωρήσει κανείς πως η ελληνική «αριστερή» κυβέρνηση, είχε δύο τεράστια εμπόδια να ξεπεράσει, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τότε μπορεί να θεωρήσει, εκτός κάποιου ξαφνικού κολλήματος, πως τα πήγε περίφημα!!!

Επίσης ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν υποχωρήσει σημαντικά και βρίσκονται κοντά σε χαμηλά διετίας. Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται οριακά πάνω από το 7%, το χαμηλότερό του επίπεδο από τις αρχές του Οκτωβρίου πέρυσι, ενώ η αποκλιμάκωση για το ομόλογο λήξεως του 2017 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, με την απόδοσή του να πέφτει χαμηλότερα από το 6%. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του τριετούς ήταν στο 10% στα μέσα του Οκτωβρίου.

Αυτή η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει πως οι ξένοι επενδυτές προχωρούν σε αγορές τίτλων στη δευτερογενή αγορά, ποντάροντας και στο γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα το επόμενο διάστημα θα εισέλθουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η άποψη που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι πως οι συνθήκες για γίνει το μεγάλο βήμα, της εξόδου στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 16, θα ωριμάσουν μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το Φεβρουάριο. Εάν όλα πάνε κατ’ ευχή και υποχωρήσουν περαιτέρω οι αποδόσεις των ομολόγων, τότε θα επιχειρήσει να επιχειρήσει να βγει, πιθανότατα με επταετές ομόλογο στις αγορές, δημιουργώντας κι ένα ολοκληρωμένο «καλάθι» ομολόγων. Βεβαίως η έκδοση θα είναι κλεισμένη και ντιλαρισμένη από πριν, όπως συνέβη και την άνοιξη του 2014.

Εν τω μεταξύ και για τις τράπεζες, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα, καθώς θα επιτρέψει τη σταδιακή επάνοδό τους σε μια φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας, ύστερα από μια πολύμηνη περίοδο ανωμαλίας.  Όπως σημειώνουν ανώτατα στελέχη τραπεζών, η αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα βοηθήσει την περαιτέρω επιστροφή καταθέσεων σε αυτό.

Με την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες αποκτούν και πάλι ισχυρή κεφαλαιακή βάση, γεγονός που τους επιτρέπει να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας. Το «άνοιγμα» της διατραπεζικής αγοράς για τις τράπεζες αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή στις διεθνείς αγορές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα είναι θετικές.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: