Σε δυναμικές κινήσεις για την οικονομία της προχωρά η Ιταλία!

Κοινοποίηση:
1731371

Για να σώσει την κατάσταση…

Στη γειτονική Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει και αυτή σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να δραστηριοποιηθούν στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, που αρχίζει να παίρνει δύσκολες ανοδικές διαστάσεις!

Στην Ιταλία λοιπόν, βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύσταση μιας bad bank, με σκοπό να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ύψους 330 δισ. ευρώ και να ενισχύσει την αποδυναμωμένη οικονομία της. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση προοιωνίζεται ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι στιγμής απορρίπτει τις προτάσεις που έχει υποβάλει το ιταλικό Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με ορισμένους Ιταλούς αξιωματούχους, ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Ιταλίας περιλαμβάνει την τοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των NPLs σε ένα ιδιωτικό “όχημα”, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εγγυάται από το κράτος, μέσω της κρατικής υπηρεσίας  Cassa Depositi e Prestiti.

Στόχος της Ιταλίας είναι να περιορίσει το χάσμα μεταξύ της τιμής την οποία θέτουν οι τράπεζες προς πώληση των δανείων και της τιμής που προτίθενται να πληρώσουν οι ιδιωτικοί φορείς για την απόκτησή τους, η οποία παραμένει πεισματικά υψηλή.

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει έναν φορέα με τον οποίο θα εξασφαλίζεται όσο το δυνατό μικρότερη ανάμιξη από το κράτος, προκειμένου να μην “τα χαλάσουν” με την Κομισιόν. Ωστόσο οι ίδιο αξιωματούχοι της τράπεζας παραμένουν σκεπτικοί και θεωρούν ότι θα είναι μάλλον θαύμα αν καταφέρουν αν πείσουν την ΕΕ.

Η κίνηση αυτή ήλθε εν μέσω απόφασης του Ματέο Ρέντσι να πραγματοποιήσει πιο επιθετικές κινήσεις για να καλύψει τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, ο οποίος μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει.

Η Ιταλία θέλει να σώσει τις τράπεζες αυτές πριν τον Ιανουάριο, όταν και τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει πρώτα να υποστούν απώλειες αυτοί που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ καθώς και μέτοχοι και ομολογιούχοι, προτού χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα για τη στήριξη τραπεζών.

Στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, οι μέτοχοι και οι junior ομολογιούχοι των τραπεζών θα υποστούν απώλειες, όχι όμως και οι κάτοχοι καταθετικών λογαριασμών, τρεχούμενων λογαριασμών και κοινών μετοχών.

Το κόστος της διάσωσης, που ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ, θα το αναλάβουν οι υγιείς τράπεζες της χώρας και όχι οι φορολογούμενοι.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: