Τι θα δείξουν οι επόμενες εβδομάδες…
Οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν περάσει από «χίλια κύματα»! Τόσο τα λόγια κινδύνου που εκστομίζονται από πολλά στόματα, οι ενδείξεις για πολιτικοοικονομική και όχι μόνο εμπλοκή, έχουν φέρει τα πάνω κάτω.
Παρά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων και τη βελτίωση των προοπτικών για τον κλάδο, οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται πλέον με τεράστιο discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Με όρους τιμής/ενσώματης εσωτερικής αξίας (P/TBV) είναι τώρα τουλάχιστον κατά 50% υποτιμημένες σε σχέση με εκείνες του ευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx Banks.
Οι πιέσεις είναι εύλογες και αναμενόμενες, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση των τριών μετοχών (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) ξεκίνησε σε τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες διεθνή χαρτοφυλάκια απέκτησαν μερικά δισεκατομμύρια κομμάτια. Το ίδιο θα γίνει με την Εθνική, που θα επανέλθει αύριο στο ταμπλό ματά από reverse split και ΑΜΚ
Όλα δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές τιμές θα κινηθούν λίγο υψηλότερα από τις αντίστοιχες των ΑΜΚ, τουλάχιστον ώσπου να ολοκληρωθούν οι ρευστοποιήσεις των νέων μετοχών που προήλθαν από μετατροπή τραπεζικών ομολογιών, υβριδικών τίτλων κλπ.
Όμως οι προοπτικές είναι θετικές και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα τραπεζικά χαρτιά θα αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως επισημαίνουν, οι τρέχουσες τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από την εσωτερική αξία των μετοχών – άρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου.
Η υποχώρηση στις τιμές των ΑΜΚ – και κατά περίπτωση λίγο χαμηλότερα – θα επιδεινώσει σε πρώτη φάση το χρηματιστηριακό κλίμα και θα εντείνει την καταστροφολογική σεναριολογία. Εκτιμάται όμως ότι αυτό θα είναι πρόσκαιρο – αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων και τις εξελίξεις στο μέτωπο με τους δανειστές.
Το λογικό σενάριο είναι ότι θα ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, που θα έχει μεγάλο εύρος και χρονική διάρκεια.
Για να προσεγγίσουν πάντως τα επίπεδα του δείκτη P/TBV που εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι τιμές τους πρέπει τουλάχιστον να διπλασιασθούν έως και να τριπλασιασθούν.