Και η αγωνία καλά κρατεί…
Αν σκεφτούμε όλους αυτούς τους μήνες την επιχειρηματολογία της αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει όλα τα αυτά τα σκληρά και επαίσχυντα μέτρα του τρίτου μνημονίου, τότε θα καταλήξουμε και μάλιστα με βεβαιότητα πως όλα αυτά έγιναν για να καταφέρουμε να μειώσουμε το χρέος της χώρας μας. Μόνο που ο καιρός περνάει και συζήτηση για το χρέος δεν βλέπουμε, παρά μοναχά μέτρα και νέα μέτρα…
Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και μιλώντας στο Reuters αφήνει υπόνοιες πως η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.
Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ποιες είναι οι βασικές παράμετροι της διαπραγμάτευσης για το χρέος, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, και λέγοντας ότι βάζοντας ανώτατο όριο στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μέσω επέκτασης των λήξεων των δανείων και περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, θα είναι μια καλή λύση.
Ο Τσακαλώτος ανέφερε επίσης πως μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από τους εταίρους της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμη για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
«Αν ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση ακολουθηθεί και πάρουμε μια σοβαρή συζήτηση και λύση για το χρέος, τότε… νομίζω ότι θα βάλουμε τον δράκο του Grexit να κοιμηθεί μια για πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ερωτηθείς για το όριο του 15% του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες δαπάνες που έθεσε ποσοστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «15% είναι πολύ μεγάλος αριθμός, αν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια, αλλά αν τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει να μελετήσουμε. Είναι ένα μεγάλο θέμα.»
Επίσης, αποδέχτηκε επί της αρχής το γεγονός ότι η μακροπρόθεσμη ρύθμιση χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες και θα παρακολουθούν οι πιστωτές.
«Σε κάποιο σημείο θα πρέπει οι δανειστές να αποφασίσουν αν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί αν δεν την εμπιστεύονται και η κυβέρνηση πρέπει να είναι πάντα υπό σφιχτό πολιτικό λουρί, οι συνέπειες από αυτό θα είναι να μη βγούμε ποτέ από την κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το να «κλειδώσουν» διαχειρίσιμα ετήσια κόστη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα δοθεί στους επενδυτές ένας «ανοιχτός δρόμος».
«Αν υπάρξει λύση μόνο για ένα χρόνο, θα υπάρξει επένδυση μόνο για ένα χρόνο. Αν υπάρξει λύση για δύο χρόνια, θα υπάρξει επένδυση για δύο χρόνια», σημείωσε.
Ερωτηθείς πότε η Αθήνα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ανέφερε πως «δεν πιστεύω πως είναι αδύνατο να γίνει μέχρι τα τέλη του 2016. Δεν θα στοιχημάτιζα και τη ζωή μου, αλλά θεωρώ πως είναι τουλάχιστον 50-50 οι πιθανότητες».
Ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση θα καταφέρει παρ’ όλα αυτά να περάσει την φιλόδοξη αναμόρφωση στο συνταξιοδοτικό τον επόμενο μήνα, έχοντας ως στόχο να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις το 2016 παρά την απαίτηση από τη συμφωνία διάσωσης για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από σχετικά κόστη τον επόμενο χρόνο.
Ερωτηθείς για το πώς θα τετραγωνίσει αυτόν τον κύκλο, επεσήμανε: «Θα πρέπει να εξοικονομήσουμε χωρίς να κάνουμε περικοπές, προφανώς». Ωστόσο δε διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει πως θα αυξήσει τις εισφορές, τονίζοντας πως επιθυμεί πρώτα να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία.
Αναφορικά με τις «περίφημες» μεταρρυθμίσεις, ο Υπουργός τόνισε πως «Πραγματικά υπάρχει κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις και αποτελεί ζωτικής σημασίας να αρχίσει να βλέπει ο κόσμος τα οφέλη ώστε οι μεταρρυθμίσεις να μη χάσουν τη δυναμική τους».