Η κίνηση της κυβέρνησης μετά το τελεσίγραφο για το παράλληλο πρόγραμμα!

Κοινοποίηση:
voul_0

Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη νέα υποχώρηση

Να… τινάξουν τη διαδικασία για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ στον αέρα και να μην ξεκινήσει καν η συζήτηση στο EuroWorking Group, αν δεν αποσύρει πρώτα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», απείλησαν οι δανειστές.

Λίγο μετά το μεσημέρι και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του EWG, οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που έφερε εσπευσμένα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με το «κουαρτέτο», επειδή θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, που απαγορεύεται «δια ροπάλου», πλέον, μετά τη συμφωνία του Αυγούστου και το νέο Μνημόνιο.

Λίγα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι και καθώς οι δανειστές ήταν ανένδοτοι, «πάγωσε» ολόκληρο το νομοσχέδιο συνολικά (ακόμα και οι διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση που εμπεριείχε) και όχι μόνο τα πιο «επίμαχα» σημεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές τόνισαν στην κυβέρνηση ότι τέτοιες ενέργειες επαναφέρουν στη μνήμη τις εποχές που περνούσαν τα νομοσχέδια Βαλαβάνη-Στρατούλη-Λαφαζάνη, πριν δηλαδή υπογραφεί το τρίτο Μνημόνιο.

Μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης, το EWG συνεδρίασε και ενέκρινε κατ’ αρχήν να γίνει η καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ την Παρασκευή, αν και εφόσον θα έχουν δημοσιευτεί ως τότε στην Εφημερίδα τη Κυβερνήσεως και οι τελευταίες υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν στη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής με τους απεσταλμένους των δανειστών.

Έτσι, μετά τη σφοδρή αντίδραση των Ευρωπαίων δανειστών, που απείλησαν ακόμη και με πάγωμα της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ., η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το σχέδιο νόμου με το παράλληλο πρόγραμμα!

Η απόφαση αυτή ελήφθη, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και άλλους υπουργούς, αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα αποσύρεται.

Είναι προφανές ότι, μετά τα διαβήματα των Ευρωπαίων, που χαρακτήρισαν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με το παράλληλο πρόγραμμα μονομερή ενέργεια, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας τις ρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει για έγκριση από τη Βουλή.

Μετά και τις αντιδράσεις δανειστών, αλλά και βουλευτών, επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς καν να έχει κοστολογηθεί επαρκώς και με διαδικασίες-εξπρές, για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και άλλους.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε πάντως τους εταίρους μας, καθώς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντας της ευρωζώνης, το θέμα λύθηκε με συναινετικό τρόπο. Όπως εξήγησε, κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους Θεσμούς.

Εξάλλου, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε ότι μέχρι αύριο η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (συγκεκριμένα να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:

Σχετικά με την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»

Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: