Σε παζλ για με «υπόγειους» παίχτες εξελίσσεται η υπόθεση του ελληνικού χρέους!

Κοινοποίηση:
1828

Διαβάστε όλο το παρασκήνιο..

Ένα απίστευτο παρασκήνιο εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα «κλειστά» γραφεία των αξιωματούχων τόσο σε Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, με μοναδικό στόχο την εξέρρευση λύσης αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας.

Το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος στις τελευταίες συσκέψεις που πραγματοποίησαν υψηλόβαθμοι κοινοτικοί παράγοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Καταλυτικό ρόλο στις σχετικές συζητήσεις διαδραματίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, που έχει συνταχθεί με την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κι όχι του Βερολίνου. Εξάλλου ο κεντρικός τραπεζίτης πριν από ένα μήνα  άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε τονίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αν η Αθήνα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει υπογράψει αλλά και εφόσον υπάρξει μια αναδιάρθρωσή του.

Το ότι η συζήτηση η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους έχει ξεκινήσει κατεδείχθη και από τις δηλώσεις Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας των δανειστών από την πλευρά της Ε.Ε. στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του μήνα. Συγκεκριμένα ο κ. Κοστέλο επεσήμανε πως η επιτυχής αξιολόγηση θα οδηγήσει στην εκταμίευση μιας ακόμα δόσης, το ύψος της οποίας μένει να αποφασιστεί, και στην έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, για το οποίο, όπως είπε, ότι δεν είναι το ζήτημα αν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους αλλά πώς και με ποιους όρους. Απαραίτητη προϋπόθεση, ξεκαθάρισε, η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων από τώρα και στο εξής. Ο ίδιος φωτογράφησε ενδεχόμενη παράταση αποπληρωμής του χρέους. Ανέφερε ότι απαιτείται εξομάλυνση πληρωμών, ιδίως μετά το 2020 και τόνισε πως η όποια διευθέτηση χρέους θα γίνει σε συνάρτηση με προϋποθέσεις και με την ενσωμάτωση παραμέτρων εκτάκτων συνθηκών.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους κ.κ. Ντράγκι και Κοστέλο κινείται το τελευταίο διάστημα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, απορρίπτοντας «κούρεμα» και  αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης άλλων μέτρων όπως η επέκταση των ωριμάνσεων. Και καθώς το «κούρεμα» έχει αποκλειστεί, αυτό που συζητιέται είναι να προσφερθεί στην Ελλάδα ένα πακέτο το οποίο να περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγήσει προς την Ελλάδα οι ευρωπαϊκές χώρες, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους και παράταση κατά δύο χρόνια, από το 2020 στο 2022, του διαστήματος που προβλέπεται για να υποχωρήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ και να θεωρείται βιώσιμο. Δηλαδή οι διαβουλεύσεις που γίνονται έχουν ως βάση της μείωση επιτοκίων και τη νέα επιμήκυνση.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο υπόγειος πόλεμος Ουάσιγκτον – Βερολίνου με αφορμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλιμακώνει την πίεση προς τους Ευρωπαίους, απαιτώντας σαφή δέσμευση των πιστωτών της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους της ώστε να καταστεί βιώσιμο. Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν για μία αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πριν το ΔΝΤ χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα, δήλωσε πρόσφατα ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, Ντέιβιντ Λίπτον. Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς, μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού, δήλωσε ο Λίπτον στην Ουάσιγκτον. Το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και το όποιο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του, το οποίο εκπροσωπεί τις 188 χώρες – μέλη του Ταμείου.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: