Ποια νομοσχέδια – ανάσα καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση.

Κοινοποίηση:
bouli-olomeleia_7

Δύσκολη η επόμενη εβδομάδα..

Μετά τα βέλη που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, το Μαξίμου θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα το παράλληλο πρόγραμμα. Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει έτοιμο το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ενώ στη βουλή θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις. Συγχρόνως, έως τις 25 Ιανουαρίου θα κατατεθεί και το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου οι εναπομείνασες μνημονιακές υποχρεώσεις -π.χ. Ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών- θα κλείσουν εντός διμήνου, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα προστατεύουν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, κάτι που φαίνεται και από τη γραμμή που χαράσσεται στο Ασφαλιστικό (όπου βάζει κόκκινες γραμμές για τις κύριες συντάξεις).

Πώς θα φορολογηθούν οι αδήλωτες καταθέσεις

Ελκυστικά κίνητρα για όσους δηλώσουν αδήλωτα κεφάλαια που έχουν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μάλιστα διεμήνυσε ότι θα υποστούν σοβαρότατες και φορολογικές ποινικές και άλλες κυρώσεις, όσοι δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής και εντοπιστούν μετά την σύνταξη του Περιουσιολογίου. «Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του Περιουσιολογίου, στο οποίο πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία να τα δηλώσουν πριν», εξήγησε ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα και από την άλλη να μην είναι χαριστικές ώστε να προσλάβουν τον χαρακτήρα ξεπλύματα ή μιας ευνοϊκής περαίωσης.

Ακόμη πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα αδήλωτα κεφάλαια υπαχθούν σε ένα αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης ή αν θα πρέπει να προστεθούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ετών. Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να δηλωθούν τα χρήματα αυτά, αν δηλαδή θα απαλλαγούν από τα φορολογικά πρόστιμα και όλες τις ποινικές κυρώσεις. «Θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.α. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη κι αν δηλωθούν» υπογράμμισε.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών είναι:

1)Να δηλωθούν τα χρήματα από το εξωτερικό και το εσωτερικό και να υπάρξει φορολόγηση 15%. Θα δηλωθούν χρήματα που δεν είναι φορολογημένα και υπάρχουν σε σεντούκια και θυρίδες.

2)Όσοι έχουν χρήματα που δεν φορολογήθηκαν και έχουν φύγει σε τράπεζες του εξωτερικού θα πληρώσουν 20% εφόσον θέλουν να τα κρατήσουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ήδη έχουν δώσει στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών σε βάθος 15 ετίας.

παράλληλο πρόγραμμα 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, παρά τις δύσκολες συνθήκες, για τη στήριξη των πιο αδύναμων και έχει καταστήσει σαφές μαζί με τον αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, θα προωθήσει και το δικό της παράλληλο πρόγραμμα, πρόγραμμα δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο, μέρος του οποίου αποτελεί και το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Η κυβέρνηση έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι το παράλληλο πρόγραμμα δεν θα είναι στατικό αλλά θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα περιεχόμενα.

Ως προς τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, προβλέπεται:

– Yπαγωγή και άλλων ευπαθών ομάδων στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση. (Ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ)

– Σεβασμός της προσωπικότητας εκάστου ωφελουμένου

– Νομοθετικές ρυθμίσεις για χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια στα προγράμματα για την Ανθρωπιστική Κρίση.

– Ενεργός συμμετοχή των ΟΤΑ στην αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης

– Καλύπτονται Ανάγκες σχετικές με το προσφυγικό

Ανάμεσα στις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι και διατάξεις που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, τις προσλήψεις σε νησιωτικούς δήμους, το ωράριο εργασίας των βρεφονηπιοκόμων, το καθεστώς απαλλαγής από τους δημοτικούς φόρους και τέλη για τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και οι μακροχρόνια άνεργοι καθώς και τους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών, για τα ζητήματα Υπηρεσίας Ασύλου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ενισχυτική διδασκαλία, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ως προς τον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιμετωπίζονται ανάγκες σίτισης, διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μεταφοράς μεταναστών.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: