«Ναι μεν…αλλά» το ασφαλιστικό στη συνάντηση Τσακάλωτου και Σαπέν!

Κοινοποίηση:
659376-TSAKALOTOS-SAPEN

Και τα ταξίδια του Υπουργού συνεχίζονται..

Θετική και με αισιόδοξα συμπεράσματα μπορεί να θεωρηθεί πως ήταν η συνάντηση των δύο «τσάρων» της οικονομίας, Ελλάδας και Γαλλίας στη συνάντηση που είχαν.

Σε οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος κατέληξαν μετά από την συνάντηση μιας ώρας που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας, κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μισέλ Σαπέν. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε μερικές εβδομάδες.

Στόχος της συνάντησης από ελληνικής πλευράς ήταν να προλειανθεί το έδαφος σε πολιτικό επίπεδο καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στο ασφαλιστικό. Επί του συγκεκριμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε χώρος για ελιγμούς, ώστε να αποφευχθεί μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα τέθηκε και το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο θα μείνει, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ρόλο και το επίπεδο της παρουσίασης του.

Από τις διατυπώσεις των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκύπτει ότι το ασφαλιστικό και το ΔΝΤ συζητήθηκαν ενιαία. Αυτό συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση εντοπίζει το πρόβλημα στην επίλυση του ασφαλιστικού στη στάση του Ταμείου.

Από τη στιγμή που το Ταμείο μένει και η Γαλλία στηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες τότε φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για να καμφθούν οι αντιστάσεις του στο ζήτημα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για το 2016.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το ζήτημα είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις όσο η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, καθώς έχουν πολλαπλή χρησιμότητα στη στήριξη του κοινωνικού ιστού

Οι προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αφήνουν χώρο για συμφωνία με ρήτρα, που πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει μέσω του πλεονάσματος που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη το 2016 τις συντάξεις, μειώνοντας εκ νέου τις εργοδοτικές εισφορές, Παράλληλα όμως δεν απέκλεισε κάποια μείωσή τους από το 2017 και μετά, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι/

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: