Εδώ και πάνω 10 μέρες ένοπλοι Αμερικανοί, επικαλούμενοι την υπεράσπιση του Συντάγματος, έχουν καταλάβει προστατευόμενο φυσικό πάρκο του Όρεγκον για την προστασία της άγριας ζωής που βρίσκεται στην περιοχή.
Δηλώνοντας ότι υπερασπίζονται το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να διαχειρίζονται οι ίδιοι και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη γη τους, οι ένοπλοι κτηνοτρόφοι οχυρώθηκαν από τις 2 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου για την προστασία της άγριας ζωής που βρίσκεται στο Μπερνς του Όρεγκον.
Στις 11 του μήνα μάλιστα αφαίρεσαν τμήμα της περίφραξης του καταφυγίου, δίνοντας πρόσβαση στους ντόπιους καουμπόηδες και στα βοοειδή τους. Η σχετική αδράνεια που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής οι αρχές επίσης προκαλεί αντιδράσεις.
Ωστόσο, κάποιοι κτηνοτρόφοι, με επικεφαλής τον Τράβις Γουίλιαμς, αποχώρησαν από μόνοι τους, καταγγέλλοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας εξελίσσεται σε βίαιη παραστρατιωτική οργάνωση, και καλούν τους συντοπίτες τους να πράξουν το ίδιο.
Όλα ξεκίνησαν όταν δυο ιδιοκτήτες ράντσου της περιοχής, ο Ντουάιτ Χάμοντ και ο γιος του Στίβεν, παραπέμφθηκαν σε δίκη για δύο εμπρησμούς προστατευόμενου φυσικού πάρκου, το 2001 και το 2006. Στην απολογία τους υποστήριξαν ότι έβαλαν τις φωτιές για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να προστατέψουν το ράντσο τους από άγρια είδη και πυρκαγιές που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το πάρκο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν προχωρήσει στους εμπρησμούς προκειμένου να καλύψουν ίχνη παράνομου κυνηγιού εντός της προστατευόμενης περιοχής και τους επέβαλε ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης.
Στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ομοσπονδιακό εφετείο, το οποίο επέβαλε πενταετή κάθειρξη (σ.σ.: η ελάχιστη ποινή κατά τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 1996) στους ήδη καταδικασθέντες, διατάσσοντας την επιστροφή τους στη φυλακή. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, από την οποία μικρή ομάδα αποσπάστηκε και κατέλαβε τα γραφεία του καταφυγίου Μαλιούρ, με αίτημα αφενός να αποφυλακιστούν ο πατέρας και ο υιός Χάμοντ, και αφετέρου το πάρκο να παραχωρηθεί στους ντόπιους αγροτοκτηνοτρόφους. Αυτό όμως, πέρα από την ανάγκη διαφύλαξης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, έρχεται επίσης σε σύγκρουση με τα δικαιώματα ιθαγενών Αμερικανών, συγκεκριμένα της φυλής Παϊούτ, επί της γης.
Επικεφαλής της ομάδας των καταληψιών είναι ο Άμον Μπάντι, μέλος μιας οικογένειας γνωστής για την επί δεκαετίες αντιπαράθεσή της με τις ομοσπονδιακές αρχές ως προς τη χρήση της δημόσιας γης – ζήτημα που παραμένει ανοιχτό στις ΗΠΑ, με άλλους να διεκδικούν τη γη με εκστρατείες ενημέρωσης και συγκεντρώσεις, και άλλους να τάσσονται υπέρ επιθετικότερων κινήσεων, όπως καταλήψεις ή και συγκρούσεις με τις αρχές.
Εχει ξεσηκωθει παντου ο εθνικισμος γιατι εχουν καταπατηθει τα ανθρωπινα δικαιωματα. Θα τα παρατησουν τα καθε λογης κομμουνια επιτελους να ξεκουμπιστουν,δεν αντεχουμε πια.