Αυτοί είναι οι ανοιχτοί λογαριασμοί της τρόικας με την κυβέρνηση.

Κοινοποίηση:
ImageHandler

Το θέμα δεν μαζεύεται από πουθενά..

Με ανοιχτούς λογαριασμούς αποχωρούν από την Αθήνα οι Θεσμοί, οι οποίοι θα επιστρέψουν το νωρίτερο στις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ελέγξουν αν η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση. Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση είναι το δημοσιονομικό και το Ασφαλιστικό, το οποίο, παράγοντες προσπαθούν να το συνδέσουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ΕΕ να δίνει προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση, αλλιώς θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Grexit από την Σένγκεν. Την ίδια ώρα βόμβα στη διαπραγμάτευση βάζει η Κομισιόν, η οποία με έκθεσή της τονίζει την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και το 2017. Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ασυρμάτου για τις διαπραγματεύσεις, ενώ στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς δείχνει να απομακρύνεται ο στόχος του Μαρτίου. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης καθυστερεί ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.

Τα νέα δεδομένα είναι τα εξής:

– Η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού (προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) ανοίγουν θέμα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.

– Αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.

– Από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση) προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.

Μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο στο Χίλτον, ο πρώτος παραδέχθηκε ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, αν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Οι δανειστές προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους και σήμερα θα πραγματοποιηθεί ένας απολογισμός με τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: