Αυτά ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση!!

Κοινοποίηση:
troika

H κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικρίνουν την τρόικα πως δεν λέει ξεκάθαρα τι μέτρα θέλουν για να κλείσει η αξιολόγηση. Ωστόσο, νέα ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  επισημαίνει  πως στη φάση αυτή απαιτούνται περικοπές κρατικών δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων και εισφορών.

Η  έκθεση της ΕΚΤ περιγράφει το πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Ενώ δηλαδή αποφάσισε ήδη νέα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ (κυρίως αυξήσεις φόρων και εισφορών) αυτά δεν επαρκούν για να φτάσει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια –πολλά δε μάλλον στο 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα οφέλη από εισπράξεις φόρων και εισφορών είναι προσωρινά και γυρίζουν μπούμερανγκ, ενώ προκρίνουν στη θέση τους μειώσεις κρατικών δαπανών μέχρι να ανακάμψουν η οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Οι δανειστές απέφυγαν την περασμένη εβδομάδα να πουν τα νέα μέτρα που θέλουν να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να τα προτείνει  από μόνη της και εχθές το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ φιλοξενούσε δηλώσεις υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, που επιβεβαίωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» επειδή δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, αλλά  «υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.

Η κυβέρνηση όμως πιέζεται για συμφωνία «εδώ και τώρα», όχι τόσο από φόβο μη ξεμείνει άμεσα από λεφτά η χώρα όπως άλλες φορές, αλλά, όπως έλεγε πριν ένα μήνα ο κύριος Τσακαλώτος, «επειδή αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα».

Όπως ανέφερε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών  «πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος, διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: