Έχουμε φθάσει στις δέκα
Η σημερινή επίθεση στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να θεωρηθεί από τις μεγαλύτερες στην ιστορία, σε αριθμό νεκρών. Είναι όμως χωρίς αμφιβολία κοσμοϊστορικής σημασίας για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Σε τουλάχιστον 21 ανέρχεται ο αριθμός των καταμετρημένων νεκρών από τις σημερινές (22/3/2016) εκρήξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό προκάλεσαν, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που δόθηκε λίγο πριν από τις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας). Η φωτογραφία που τράβηξε ο Ketevan Kardava (Georgian Public Broadcaster via AP) απεικονίζει τον τρόμο που βίωσαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τη στιγμή της επίθεσης.
Οι πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην σύγχρονη Ιστορία, με κριτήριο τον αριθμό των θυμάτων. Τα γεγονότα και οι αριθμοί έχουν πηγή την Wikipedia και είναι «αντικειμενικά». Αν μιλήσουν τα νούμερα, ιδού το μαύρο Top 10.
Δυστυχώς, όμως, οι τελευταίοι μήνες αποδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο πως στην τρομοκρατία δεν μετράει μόνο το μέγεθος. Μετράει η στιγμή, ο τόπος, η κοινωνικοπολιτική συγκυρία, το συνολικό «μήνυμα» με το οποίο οι δυνάμεις του Τρόμου επενδύουν το φόρο αίματος στο ανθρώπινο κτήνος.
Με αυτή την έννοια, οι επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης, αρχής γενομένης από την πολλαπλή επίθεση στο Παρίσι και με τη δραματική συνέχεια του σημερινού χάους με τις πολλαπλές εκρήξεις στις Βρυξέλλες, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο μετρό, αποτελούν εξ ορισμού δύο από τα μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα της σύγχρονης ιστορίας – άσχετα με τον αριθμό των θυμάτων.
Όλες οι επιθέσεις διεξήχθησαν από τζιχαντιστές, με την έννοια των φονταμενταλιστών μαχητών που στο όνομα του Αλλάχ θεωρούν πως νομιμοποιούνται να σφαγιάζουν αθώους με μαζικές δολοφονίες.
Ο όρος «τζιχαντιστής» έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του 2000 και χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει τόσο τους μαχητές ένοπλων ισλαμιστικών αυτονομιστικών κινημάτων όσο και την διεθνοποιημένη τρομοκρατία που έχει στόχο την εξάπλωση του ισλάμ.
Γενικά ο όρος τζιχάντ σημαίνει τον ένοπλο αγώνα σουνιτών ισλαμιστών, όμως το ζήτημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Οι σκοποί και τα κίνητρα καλύπτουν μια τεράστια γκάμα. Βασικό ρεύμα είναι το κίνημα του Παν-ισλαμισμού, ένα πολιτικό κίνημα που υποστηρίζει την ενότητα των μουσουλμάνων σε ένα ισλαμικό κράτος, ένα Χαλιφάτο ή μια διεθνή οργάνωση που να διέπεται από τις ισλαμικές αρχές.
Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για ένα τεράστιο κύμα βίας τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα:
Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015, σημειώθηκε σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, και στο προάστιο του Σαιν-Ντενί στις οποίες σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 90 στο θέατρο Μπατακλάν (φωτό). Επιπρόσθετα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, από τους οποίους οι 80 σε σοβαρή κατάσταση. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους για το θάνατο «τουλάχιστον 200 σταυροφόρων» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας».
#10+1: Massoud Hossaini, «Το κορίτσι που ουρλιάζει», μια φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο Pulitzer 2012. η τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ σκότωσε 70 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της οικογένειάς της.
Η διπλή βομβιστική επίθεση στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Νταρ Ες Σαλάμ, Τανζανία και Ναϊρόμπι, Κένυα. 7 Αυγούστου 1998, 224 νεκροί, πάνω από 4.000 τραυματίες. Η «μητέρα» των τρομοκρατικών χρυπημάτων που έφερε στο χάρτη των Υπηρεσιών ασφαλείας την τότε ανερχόμενη Αλ Κάιντα. Το χτύπημα έβαλε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στη λίστα με τους 10 κορυφαίους καταζητούμενους στον κόσμο.
Η κατάρριψη του Airbus A321 της Metrojet, Σινά, Αίγυπτος, 31/10/2015, 224 νεκροί. Με ένα μήνυμά του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη της κατάρριψης του αεροσκάφους που εξερράγη στον αέρα έχοντας μόλις απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ. Στο αεροσκάφος επέβαιναν ρώσοι πολίτες.
Συγχρονισμένες βομβιστικές επιθέσεις σε τέσσερις πολυκατοικίες στη Μόσχα αλλά και στις πόλεις Μπουϊνάκσκ και Βόλγκοντονσκ, τον Σεπτέμβριο του 1999, 307 νεκροί και περισσότεροι από 1700 τραυματίες. Οι εκρήξεις προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα φόβου σε ολόκληρη τη Ρωσία. Οι βομβιστικές επιθέσεις, μαζί με τον Πόλεμο του Νταγκεστάν, οδήγησαν τη χώρα στο Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας. Τα χτυπήματα θεωρείται πως οργάνωσαν ο Ιμπν αλ Χάταμπ και ο Αμπού Ομάρ αλ -Σαΐφ, άραβες μαχητές που πολεμούσαν στην Τσετσενία με τους αντάρτες. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Αλ Χάταμπ πως σχετίζεται άμεσα με την Αλ Κάιντα, αν και ο ίδιος το αρνείται.
Η βομβιστική επίθεση στην Αμερικανική βάση στη Βηρυτό, 23 Οκτωβρίου του 1983, 307 νεκροί, 75 τραυματίες.
Το περιστατικό είναι από τα πρώτα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, και αποτέλεσε τεράστιο σοκ για την αμερικανική κοινή γνώμη. Δύο φορτηγά-βόμβες χτύπησαν ξεχωριστά κτίρια που στέγαζαν επίλεκτα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Γαλλίας – μέλη της ειρηνευτικής Πολυεθνικής Δύναμης (MNF) στο Λίβανο. Μια σκοτεινής (τότε) προελεύσεως ομάδα, η οποία αυτοαποκαλούνταν «Ισλαμική Τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, που σκότωσαν 299 αμερικανικούς και γάλλους. Ήταν η πιο αιματηρή μέρα για τον Αμερικανικό στρατό, μετά την πρώτη μέρα του πολέμου στο Βιετνάμ…
Οι επιθέσεις στα χωριά Γκαμπόρου και Γκάλα στην Νιγηρία, 5-6 Μαίου 2014, τουλάχιστον 300 νεκροί, ανυπολόγιστος αριθμός τραυματιών. Οι Ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ που είχαν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή για την απαγωγή περισσότερων από 270 μαθητριών μερικές εβδομάδες πριν, άνοιξαν πυρ σε μια πολυσύχναστη αγορά, στην πιο χαλαρή και δροσερή στιγμή της ημέρας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και λεηλατώντας την πόλη επί 12 ώρες. Στόχευαν με μίσος όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν και κατέκαιαν τα πάντα. Η επίθεση κλιμάκωσε την κρίση στη Νιγηρία, όπου με μια εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων, απαγωγών και σφαγών το τρομοκρατικό δίκτυο Boko Haram προσπαθεί να επιβάλει ένα ισλαμικό κράτος στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2013. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουλίου του 2013, μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και μαζικών χτυπημάτων με αυτόματα όπλα καθώς καιεπιθέσεις αυτοκτονίας αιματοκύλησαν συντονισμένα σε διάφορες πόλεις στο Ιράκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 389 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 800 άλλους. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν ιδιαζόντως ειδεχθείς: χτυπούσαν εστιατόρια, καφέ και ζαχαροπλαστεία τις ώρες που οι άνθρωποι έσπαγαν τη νηστεία του ραμαζανιού. Η εμφύλια διαμάχη Σούνι-Σία στο εσωτερικό του Ιράκ ήταν η βασική αιτία, όμως οι επιθέσεις ήταν πράξεις τρομοκρατίας και όχι πολέμου.
Η πυρκαγιά στο Σινεμά Ρεξ, στο Άμπανταν του Ιράν, 19 Αυγούστου 1978, τουλάχιστον 470 νεκροί (κατ’ άλλους έως και 800). Η κυβέρνηση του Ιράν απεφάνθη ότι ισλαμιστές έβαλαν τη φωτιά, ενώ οι διαδηλωτές κατά του Σάχη κατηγόρησαν την υπηρεσία πληροφοριών του έθνους, τους Σαβάκ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι ισλαμιστές μαχητές που το Rex Cinema φωτιά, η οποία αποτέλεσε τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», με αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό κατά του Σάχη και την Ιρανική Επανάσταση.
Από 15 – 21 Μαίου 2013, μια σειρά από θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις και εκτελέσεις χτύπησε το κεντρικό και βόρειο τμήμα του Ιράκ. Οι συντονισμένες επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 449 ανθρώπους και άφησαν τουλάχιστον 732 τραυματίες σε μια από τις πλέον θανατηφόρες εκρήξεις βίας στα χρονικά. Δεν πρόκειται για στρατιωτική έκφραση αλλά για καθαρά τρομοκρατική δράση κατά των απλών πολιτών.
Η επίθεση κατά των Γιαζίντι, 14 Αυγούστου 2007, όταν τέσσερις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ισοπέδωσαν τις πόλεις της καχτανίγια και Τζαζίρα, κοντά στη Μοσούλη. Η Ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος εκτίμησε πως οι βόμβες σκότωσαν 500 και τραυμάτισαν 1.500 ανθρώπους, στην πιο θανατηφόρα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο του πολέμου στο Ιράκ. Οι ισλαμιστές αποκαλούσαν τους Γιαζίντι «αντι-σλαμικούς», πράγμα που αποτελεί και την «αιτία» της επίθεσης.
Οι επιθέσεις στην Νέα Υόρκης, την 11η Σεπτεμβρίου 2011, είναι αναμφισβήτητα το πλέον αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιστορία. Με επίκεντρο τους Δίδυμους Πύργους, η επίθεση της Αλ Κάιντα είχε σαν στόχο το Πεντάγωνο (το οποίο επλήγη) αλλά και την Ουάσινγκτον, μια καταστροφή που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή. Οι ΗΠΑ θρήνησαν 2.977 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν. Ένα iconic πλήγμα που άλλαξε το ρου της Ιστορίας
life