Όμως, στα Romeyka έχει διατηρηθεί». Μια πιθανότητα είναι ότι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε αρχικά.
Αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι απόγονοι αυτόχθονων πληθυσμών ή μίας μεταναστευτικής φυλής οι οποίοι αναγκάστηκαν να μιλούν τη γλώσσα των αρχαίων ελληνικών αποικιοκρατών. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.
Τώρα ανακάλυψαν τον ποντιακό ελληνισμό?
Μηπως είναι Καραμανλήδες γραφουν τις τουρκικές λέξεις με Ελληνικά
Ιστορικα μονο ελληνικος πολιτισμος υπαρχει στην ευρειτερη περιοχη και οχι μονο. Για να μη ξεχναμε το βυζαντιο το δωσανε οι δυτικη χαρι του παπισμου μη αντεχωντας το σχισμα. Παλη για τη θρησκεια πληρωνουμαι απο τοτε. Οσο για τον αχμεντ τι να πουμε,καταγωγη του μια ορδη διαφορων κλεφτων απο τοτε μεχρι σημερα και αι. Μεχρι και η μουσικη τους βασιζετε στη βυζαντινη. Χαιβανια δεν σας μαθαινουν τιποτα στο σχολειο εκει στην τουρκια, μια ζωη κομπεξικοι οι γειτονες, χαιβανια.
Καλά όλα αυτά ρε παιδιά, αλλά μόνο οι γέροι τα μιλάνε; Δεν είδα κάποιον νέο στο βίντεο. Ελπίζω να μην χαθεί η διάλεκτος.
ΜΠΡΑΒΟ. ΑΥΤΟ ΔΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΕΟΣ ΕΛΙΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
ΑΧΜΕΝΤ μογγόλε αμόρφωτε άνοιξε κανένα βιβλίο.
Αλλιώς πήγαινε να κάνεις παρέα στο Φίλη.
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΙΛΑΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΚΛΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΡΧΕΑ ΕΛΙΝΙΚΑ
αχμετ δεν γνωριζεις οτι τουρκικη γλωσσα δεν υπηρχε παρα μονο μουγκριτα ,,,πλιατσικο και σφαξιματα αμαχων ;;
ΑΦΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΑΣ ΜΑΘΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Αχμέτ έχω γουρούνι στην σούβλα έλα να σε ταΐσω αλλιώς ΣΙΚ ΜΠΕΝΙ
ΟΤΙ ΤΡΟΤΕ ΕΙΣΤΕ
Αχμέντ τα γουρουνια την εχουνε μεγάλη και μακρυά.. Η μανα σου τι λεει γι αυτο;;;;; Δεν τα τρώτε αλλα τα έχετε για «τέτοιο»
Για όποιον δεν γνωρίζει αρχαία Ελληνικά, αυτά που ακούγονται είναι Αρχαία. Για όποιον όμως γνωρίζει Αρχαία,τα Ρωμέικα είναι μια διαφορετική νεοελληνική διάλεκτος με πολλά τουρκικά για αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Σε πολλά σημεία η Κυπριακή διάλεκτος είναι πιο αρχαίζουσα.
Πόντιοι είναι που άλλαξαν πίστη… Υείαν και ευλοΐαν…
Ολο τον κοσμο να γυρισης παντου θα βρεις ΕΛΛΑΔΑ. !!!!!
Συγχαρητήρια που το αναδείξατε.
Άλλη μια απόδειξη ότι τα εδάφη της Τουρκίας ήταν ανέκαθεν δικά μας. Πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό…
Παντού είναι Ελλάδα.Μεγάλη Ελλάδα!
που όμως προσπαθουν να τη μικρυνουν οι ναζηδες της χαβγης