Στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν και τα αναπηρικά-προνοιακά επιδόματα καθώς στελέχη του ΔΝΤ ζητούν τώρα τον συνυπολογισμό των επιδομάτων στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Τι σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη;;; Πολύ απλά, οι ανάπηροι με μηδενικό εισόδημα που ζουν μόνο από επιδόματα θα κινδύνευαν να μείνουν εκτός μηχανισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες αναβάλλεται για τον Ιούλιο η δεύτερη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Τα γεράκια του ΔΝΤ εστιάζουν στο κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που δαπανά το Δημόσιο ετησίως για αναπηρικά εισοδήματα και μπορεί να μην ζητούν ευθέως περικοπές αλλά ζητούν μεταρρυθμίσεις στα επιδόματα των ΑμΕΑ και την επανεξέταση των περίπου 185.000 δικαιούχων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα δαπανούνται τα λιγότερα κεφάλαια για Πρόνοια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, περίπου το 2,1% του ΑΕΠ (3,8 δισ. ευρώ) έναντι 4,2% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε.
Το νέο σύστημα Πρόνοιας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της τελικής φάσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το 2017.
Μέχρι στιγμής πάντως η δεύτερη φάση που αναμενόταν να ξεκινήσει τον Απρίλιο σε 35 Δήμους και 40.000 νοικοκυριά αναβάλλεται για τον Ιούλιο.