Ο πέλεκυς έπεσε. Ο ΦΠΑ στο 24% και το αφορολόγητο «τρέχει» προς τα 8,000 ευρώ

Κοινοποίηση:
k1

Συμφωνία για τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους επιτεύχθηκε στη συνάντηση των οικονομικών υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του αφορολόγητου. Δηλαδή, πόσο θα είναι και για ποιους θα ισχύσει.

Για τον ΦΠΑ αναφέρεται ότι «κλείδωσε» στο 24%, από το 23% που είναι σήμερα, αλλά δεν προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή που είναι σήμερα 13%.

Να υπενθυμίσουμε πως με επιπλέον 103 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από την αύξηση των τιμών στα είδη σούπερ μάρκετ (είδη παντοπωλείου), εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν τα ελληνικά νοικοκυριά, με την αύξηση του  ΦΠΑ από 23% σε 24%.

Το χειρότερο, όμως είναι ότι και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, με την επιβάρυνση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, εκ των πραγμάτων για τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά και το κράτος αναμένεται τελικά να εισπράξει λιγότερα χρήματα.

Αφορολόγητο
Δύσκολο «σταυρόλεξο» αποδεικνύεται το αφορολόγητο, για το οποίο υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και αντικρουόμενες προτάσεις από τις δύο πλευρές.

Το ΔΝΤ ζητά να διαμορφωθεί στις 8.000 ευρώ και να μην ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, αλλά να υπάρχει διάκριση βάσει της πηγής εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, για φέτος η πρόταση είναι για αφορολόγητο 9.100 ευρώ (όπως προβλέπει και το κυβερνητικό νομοσχέδιο). Για τα εισοδήματα του 2017 το αφορολόγητο συρρικνώνεται με βάση αυτή την προσέγγιση της Κομισιόν στις 8.640 ευρώ (η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται σε 1.900 ευρώ) και για τα εισοδήματα του 2018 θα ισχύσει αφορολόγητο 8.182 ευρώ (κάτι που σημαίνει νέο ψαλίδι στην έκπτωση φόρου στα 1.800 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο των έμμεσων φόρων θα πρέπει να αποφέρει μέσα στην επόμενη τριετία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ ενώ άλλο 1,8 δισ. ευρώ αναζητείται από το πακέτο μέτρων αύξησης της φορολογίας εισοδήματος ενώ άλλο 1% του ΑΕΠ θα πρέπει να αποδώσουν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών κρατούν συμβιβαστική στάση, επιδιώκοντας να κλείσει και αυτή η σημαντική εκκρεμότητα.

Τα δύο άλλα σημαντικά θέματα που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι τα κόκκινα δάνεια σε συνάρτηση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, και οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια είναι το τελευταίο, μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, καθώς για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων δεν θα χρειασθεί να ληφθούν αποφάσεις, παρά μόνον να αναληφθούν κάποιες δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κουφαλες, θα φατε πολυ ξυλο στο τελος!

Comments are closed.