Μία δύσκολη συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επετεύχθη στην Ουκρανία, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν και η έκβαση της συμφωνίας δεν είναι καθόλου βέβαιη.
Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, καθώς δεν φαίνεται να εμπιστεύονται την κυβέρνηση.
Μάλιστα, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να «περάσει» πρώτα από τη Λβιβ, μία πόλη που κοιτά προς τη Δύση και οι διαδηλωτές της οποίας -μαζί με εκείνους άλλων φιλοευρωπαϊκών πόλεων της Ουκρανίας- έχουν απειλήσει με απόσχιση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματά τους.
Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία αποτελεί νίκη της αντιπολίτευσης, καθώς ορίζει όχι μόνο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, αλλά και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς και την «καρατόμηση» του μισητού στην πλατεία, υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, τον οποίο οι διαδηλωτές θεωρούν υπεύθυνο για την αιματοχυσία.
Η συμφωνία φέρνει πρόωρες εκλογές, μειωμένες προεδρικές εξουσίες και κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως απαιτούσαν οι διαδηλωτές. Για αυτή την έκβαση, την οποία μετά μανίας αρνούνταν, ο Γιανουκόβιτς έχει να… «ευχαριστεί» τον Πούτιν, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Γιανουκόβιτς φαίνεται ότι δεν είχε πλέον υπό τον έλεγχό του την κατάσταση και βλέποντας την απροθυμία του Πούτιν να τον στηρίξει -αναγνωρίζοντας ίσως ότι το παιχνίδι είχε χαθεί;-, αλλά και τις αποστάσεις των ΗΠΑ, έλαβε την απόφαση να υπογράψει τη συμφωνία, φοβούμενος ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
Αμερικανο-ρωσικά διπλωματικά παιχνίδια
Μπορεί τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσία να συνέβαλαν στο να γίνει η Ουκρανία πεδίο γεωπολιτικής -αλλά και πραγματικής- διαμάχης, ωστόσο οι δύο χώρες έκαναν ελάχιστα για να διευκολύνουν την επίλυση της κρίσης.
Μετά τη συμφωνία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συμφωνία και έσπευσε να διαβεβαιώσει όσους ανησυχούν ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί «διελκυστίνδα» στο ύφος του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ δεν παρέλειπε να επιστήσει την προσοχή στη Μόσχα, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να μην διολισθήσει στη βία η Ουκρανία.
Μέσα στην εβδομάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ότι συμπεριφέρεται στην Ουκρανία ως «ψυχροπολεμική σκακιέρα». Ωστόσο, δεδομένου του ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαρρεύσει συνομιλία της Βικτόρια Νούλαντ, στην οποία ακουγόταν να επικρίνει τη στάση της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ίδιας τηλεφωνικής συνομιλίας, η αμερικανίδα διπλωμάτης ακούγεται να λέει: «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργαστούν στα παρασκήνια για να το τορπιλίσουν».
Φαίνεται πως οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα για ένα «αμάρτημα», στο οποίο και οι ίδιες έχουν υποπέσει ουκ ολίγες φορές.