Δεν μας σώζει τίποτα! Και τα δάνεια της α΄ κατοικίας πάνε στους τοκογλύφους

Κοινοποίηση:
Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí
Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011.   ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Άλλη μία «κόκκινη» γραμμή που είχε βάλει η «αριστερή» κυβέρνηση πήγε στον «κουβά» προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Η υπαναχώρηση όμως σε μία σειρά από ζητήματα στη διαχείριση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων, αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις λαϊκές οικογένειες για τις οποίες “κόπτεται” η κυβέρνηση.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπει πλέον την ανάθεση στις εταιρείες – μη τραπεζικά ιδρύματα τη διαχείριση και των μικρών ενυπόθηκων δανείων για α’ κατοικία με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ. Κάτι για το οποίο υπήρχε σαφής απαγόρευση στο πολυνομοσχέδιο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Μαζί με αυτά επιτρέπεται η πώληση και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν εξαιρεθεί και αφορούν ακόμη και δάνεια που έχουν δοθεί σε σεισμόπληκτους ή πυρόπληκτους δανειολήπτες.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα στα funds να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους απ’ τους δανειολήπτες μέσω της – υπό προϋποθέσεις – αύξησης του περιθωρίου -επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς – σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν καθορισθεί στη δανειακή σύμβαση!

Οι κυριότερες αλλαγές είναι:

  1. Επιτρέπεται η ανάθεση της διαχείρισης «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ακόμη και όσων συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία κάτω των 140.000 ευρώ. Ωστόσο συνεχίζεται η απαγόρευση της πώλησης των εν λόγω δανείων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
  2. Επιτρέπεται η διαχείριση αλλά και η μεταβίβαση σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις όλων των δανείων που έχουν χορηγηθεί ή πρόκειται να χορηγηθούν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Τα «κοράκια» θα κάνουν ότι θέλουν με τα επιτόκια των δανείων

Με την τελευταία τροποποίηση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια απελευθερώνει η κυβέρνηση την πλήρη απαγόρευση να αυξήσει το fund το επιτόκιο στην περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από δάνειο ή πίστωση. Ωστόσο, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα διευκρινίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες το fund θα μπορεί να προβεί σε αύξηση, προστατεύοντας τους δανειολήπτες.

 

Τι αναφέρει η τροπολογία

Η επίμαχη τροπολογία αναφέρει ότι σε συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου δεν επιτρέπεται αύξηση του επιτοκίου περιθωρίου πέραν του ύψους που βρίσκεται τη στιγμή που το δάνειο πωλείται. Δηλαδή, προστατεύει τους δανειολήπτες και επεμβαίνει στην ελευθερία των συμβάσεων θετικά γι αυτούς. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που η δανειακή σύμβαση που μεταβιβάζεται προέβλεπε αύξηση του περιθωρίου με Τύπο, δηλαδή με αντικειμενικό τρόπο (με ακριβή και με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια), δηλαδή αν ο δείκτης τζίρου/χρέους μειώνεται 10% το επιτόκιο θα αυξάνεται 1%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: