Τέλος στην αμνηστία 34 πολιτικών για σκάνδαλο στα Σκόπια έπειτα από παρέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
epa05257682 Macedonian police officers guard the Presidents' office for communication during the protest against Macedonian President Gjorge Ivanov's decision on wiretapping amnesty, in Skopje, Macedonia, 13 April 2016. Ivanov decided to abolish all judicial cases related to the big wire-tapping scandal that brought the country to early general elections scheduled for 05 June. The crisis started in 2015 when opposition SDSM started to publish illegally recorded wire-tapped phone conversations of the highest Governmental officials claiming they show financial crime and eventual evidences of electoral frauds of the ruling conservative VMRO-DPMNE party of then PM Gruevski. Gruevski denied everything saying 'foreign intelligence services' are trying to topple his Government he was administrating from 2006.  EPA/NAKE BATEV

Να ανακαλέσει την αμνηστία που είχε χορηγήσει σε 34 πολιτικούς για σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναγκάστηκε ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, έπειτα από πιέσεις τις αντιπολίτευσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ πέρσι, τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ συμφώνησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και να ερευνηθούν από ειδικό εισαγγελέα οι κατηγορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και οι στενοί σύμμαχοί του ενέκριναν τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων.

Τον Απρίλιο, η απόφαση του Ιβάνοφ να δώσει χάρη σε 56 αξιωματούχους που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο αυτό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που οδήγησαν τελικά στην ακύρωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών οι οποίες είχαν οριστεί για τις 5 Ιουνίου.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον περασμένο μήνα ψήφισε έναν νόμο που επέτρεψε στον Ιβανόφ να ανακαλέσει την αμνηστία που είχε δώσει σε 22 πολιτικούς, στις 27 Μαΐου. Παρέμενε ωστόσο ασαφές αν σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο Γκρούεφσκι και ο Ζόραν Ζάεφ, ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.

Σήμερα όμως, σε μια λακωνική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος ανέφερε ότι ανακάλεσε τη χάρη άλλων 34 ανθρώπων, δηλαδή όλων σε όσους είχε χορηγηθεί αρχικά η αμνηστία.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραπομπή του Ιβάνοφ, κατόπιν αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να καρποφορήσει δεδομένου ότι η παραπομπή θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του κοινοβουλίου, έναν αριθμό ψήφων που δεν διαθέτει σήμερα η αντιπολίτευση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: