ΕΕ: «Στην Ελλάδα βρίσκουν δουλειά σερβιτόροι, μπάρμαν και ανειδίκευτοι»

Κοινοποίηση:
k9

 Προτάσεις έτσι ώστε να επενδύσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε νέες δεξιότητες που θα εξασφαλίσουν απασχόληση στους πολίτες τους παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με μελέτες, 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και ακόμη περισσότεροι έχουν ελλιπείς δεξιότητες αριθμητικής και ψηφιακών γνώσεων. Έτσι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων, ιδίως νέων με υψηλά προσόντα, απασχολείται σε θέσεις εργασίας που δεν αντιστοιχούν στις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, στην Ελλάδα οι κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά είναι κατά σειρά οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν, οι νοσοκόμες και οι μαίες και τέλος οι ανειδίκευτοι εργάτες. Αντίστοιχα, στην ΕΕ των 28, τα τρία πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα είναι οι δάσκαλοι δημοτικού και οι νηπιαγωγοί, οι προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών και οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Επιπρόσθετα, μόλις το 47,4% των πτυχιούχων στην Ελλάδα απασχολούνται, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (80,5%), παρ’ όλο που το 39,4% των Ελλήνων 30-34 ετών έχει λάβει ανώτερη εκπαίδευση (ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 38,5%).

Νέες τεχνολογίες

Σε ότι αφορά τις σύγχρονες τεχνολογίες, το 56% των ατόμων μεταξύ 16 και 74 ετών στην Ελλάδα δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σε σχέση με 41% στην ΕΕ των 28. Ωστόσο μόλις το 28% των ελληνικών εταιριών χρηματοδοτούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εργαζόμενους, σε σχέση με το 66% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ μόνο το 21,8% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τις σωστές δεξιότητες (40% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 28).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Σύμφωνα με στοιχεία του Πρώτου Θέματος (Κυριακή 12 Ιουνίου 2016) οι Έλληνες που ζουν μόνιμα και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία είναι 52.000 και να σκεφτεί κανείς ότι οι Έλληνες φοιτητές που εγράφτηκαν ενδεικτικά το ακαδημαϊκό έτος 2014-1015 ήταν 10.130. Και ερωτώ αν ήταν τόσο έυκολα στο εξωτερικό όπως μας τα παρουσιάζουν, θα έμεναν τόσοι λίγοι Έλληνες εργαζόμενοι μέσα στην πληθώρα Ελλήνων φοιτητών που πάνε κάθε χρόνο στη Βρετανία; Όχι άλλη κοροϊδία και φρούδες ελπίδες!

Comments are closed.