Όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη επιβραβεύουν τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Ελλάδα τους τιμωρεί.
Του Γιώργου Χαλάτση
Όταν οι κυβερνήσεις άλλων κρατών δίνουν κίνητρα σ αυτούς που θα στερηθούν τα απροβλημάτιστα χιλιόμετρα με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και θα περιοριστούν στα 130 με 140 χιλιόμετρα για κάθε ανεφοδιασμό, η Ελλάδα όχι μόνο δεν δίνει κίνητρα, απεναντίας βάζει υπέρογκους φόρους.
Μα πώς θα συμβάλει η χώρα μας στην προστασία του πλανήτη από τους ρύπους; Με λόγια και υποσχέσεις;
Παρόλα αυτά η VW προχωράει μπροστά στην τεχνολογία αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αλλά δεν είναι δυνατόν το βενζινοκίνητο VW UP να κοστίζει 10.900 ευρώ και το ηλεκτροκίνητο E UP, να κοστίζει 28.300 ευρώ.
Ασύμφορη η τιμή του στην Ελλάδα. Μεγάλη η τιμωρία στους οικολόγους και εναλλακτικούς οδηγούς. Φυσικά για την τιμή αυτή δεν ευθύνεται η VW.
Ευθύνεται αποκλειστικά η ελληνική νομοθεσία που στην ουσία τιμωρεί τους πολίτες της όταν ξεφύγουν από τις οριοθετήσεις που θέτει.
Όμως για τον Έλληνα πολίτη που θέλει να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος η τιμή είναι απαγορευτική.
Όταν παραλάβαμε το αυτοκίνητο από το Μαρούσι, μας τόνισε η υπεύθυνη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα :
- Η πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να κάνει 150 χιλιόμετρα
- Η φόρτωση γίνεται απευθείας από τον ειδικό φορτιστή που συνοδεύει το αυτοκίνητο και απαγορεύεται η χρήση μπαλαντέζας.
Το γερμανικό εργοστάσιο για την αυτονομία του UP αναφέρει 160 χιλιόμετρα, η υπεύθυνη στην Karenta μας είπε 150 αλλά προσωπικά με το αυτοκίνητο της δοκιμής στα 130 χιλιόμετρα αναγκαστικά να «μπω» για …ανεφοδιασμό.
Και έρχομαι στη δεύτερη υπόδειξη που λέει όχι μπαλαντέζα. Για να έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα απαιτείται να έχεις δικό σου γκαράζ. Αλλά και δικό σου χώρο να έχεις χρειάζεσαι την μπαλαντέζα για να μεταφέρεις το ρεύμα μέχρι το ειδικό αξεσουάρ της φόρτωσης.
Πόσοι νομίζετε ότι έχουν φροντίσει να έχουν πρίζα με ρεύμα στα γκαράζ τους;
Δυστυχώς όσο καλή διάθεση μπορεί να έχει ένας πολίτης που σέβεται το περιβάλλον αντιμετωπίζει τόσα πολλά εμπόδια που στο τέλος λέει:
Άστο δεν αξίζει….
Το νέο e-up! με κίνηση μόνο από μπαταρία, για καθημερινή χρήση, σαν αυτοκίνητο είναι εντυπωσιακό. Έχει καλή επιτάχυνση, είναι αθόρυβο, άνετο (για τις διαστάσεις του) . Το οδηγήσαμε με ένα άτομο μέσα αλλά και με τέσσερα. Η απόδοση ήταν η ίδια. Μου άρεσε στην κίνηση στο δρόμο.
Δεν με εντυπωσίασαν η τιμή του ( τα 28.300 σε σύγκριση με τα 10.900 ευρώ που έχει το βενζινοκίνητο UP είναι πολλά) , τα φρένα του, το αιρ κοντίσιον και τα συγκεκριμένα λάστιχα που «φορούσε» . Τα φρένα του αν δεν κάνεις αρκετά χιλιόμετρα για να τα συνηθίσεις σε τρομάζουν –στο φρενάρισμα πανικού- ενώ τα λάστιχά του (που ήταν της Dunlop ) γλιστρούσαν σε ανησυχητικό σημείο.
Και λίγα τεχνικά χαρακτηριστικά
Το ηλεκτρικό e-up! είναι νέο, καινοτόμο αυτοκίνητο για τέσσερις επιβάτες.
Σχεδόν αθόρυβο. Κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 60 kW / 82 PS – χωρίς καθόλου ενοχλητικά ‘κοψίματα’ από τις αλλαγές των ταχυτήτων ή θορύβους από τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης.
Η μέγιστη ροπή των 210 Nm είναι άμεσα διαθέσιμη από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο κινητήρας.
Το αυτοκίνητο χρειάζεται μόλις 12,4δλ για να φτάσει τα 100χλμ από στάση, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 130χλμ.
Η μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα, έχει μέγιστη χωρητικότητα 18.7 kWh, τιμή που δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο βάρους μόλις 1,214 κιλών, να διανύσει από 130 εως 150χλμ με μία μόνο φόρτιση.
Στο βασικό εξοπλισμό διατίθεται και το σύστημα συνδυαστικής φόρτισης CCS (Combined Charging System), που έχει πιστοποιηθεί από τη Volkswagen και άλλους κατασκευαστές, και έχει τη δυνατότητα φόρτισης μέσω πηγής συνεχούς (DC), ή εναλλασσόμενου (AC) ρεύματος.
Οι ζάντες αλουμινίου είναι 15’’.
Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι γκρι επενδύσεις των καθισμάτων με τις μπλε ραφές. Ειδικά τοποθετημένες πινελιές από δέρμα και αλουμίνιο, τονίζουν ακόμα περισσότερο την εικόνα ενός ξεχωριστού ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε με στόχο την άνετη κυκλοφορία στην πόλη.