Εγώ «νονός»! Η αιματοβαμμένη ιστορία που έφτασε μέχρι τη δολοφονία του Φ.Καλοψιδιώτη!

Κοινοποίηση:
kalo

Ο Φάνος Καλοψιδιώτης, πολύ πριν τον πενταπλό φόνο του 2012 γνώριζε ότι ήταν μελλοθάνατος. Η εμπλοκή του με τα νυκτερινά κέντρα και άλλες δραστηριότητες τον είχαν καταστήσει στόχο.
Ωστόσο ο ίδιος, αν και αντιλαμβανόταν τους κινδύνους, δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει την Κύπρο. Αυτή η επιμονή του οδήγησε τελικώς και στον θάνατό του. Η προσπάθεια να βγει ο Φάνος Καλοψιδιώτης από τη μέση στοίχισε τη ζωή σε ακόμα εννιά ανθρώπους.
Εγώ «νονός»

Ο Φάνος Καλοψιδιώτης είχε μιλήσει στον «Π» μετά τη δολοφονία του πατέρα του στις 21 Ιουνίου 2014. Τότε τον είχαμε ρωτήσει για τον χαρακτηρισμό «νονός» που του αποδιδόταν από κάποιους. «Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς», έλεγε. «Πρόκειται για έναν μεγάλο μύθο. Αναζητείστε τον ορισμό του ’νονού’ και θα δείτε πως κανένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια τέτοια συμπεριφορά δεν έχει σχέση με εμένα». Ο Φάνος Καλοψιδιώτης υποστήριζε πως δεν είχε σχέση με παράνομες δραστηριότητες. «Είμαι ένας νέος επιχειρηματίας στον τομέα της διασκέδασης», έλεγε, «και επειδή είμαι καθέτως ενάντια στα ναρκωτικά έχω επηρεάσει τη διακίνησή τους στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Δεν ανέχομαι τη διακίνηση ναρκωτικών στα μαγαζιά μου και αυτό αποτελεί εμπόδιο σε αυτούς που ασχολούνται με τη διακίνηση. Στον πενταπλό φόνο, οι δύο που καταδικάστηκαν είναι ναρκομανείς και είμαι σίγουρος ότι αυτοί που τους στείλανε είναι οι προμηθευτές τους. Θεωρώ ότι και οι ηθικοί αυτουργοί στη δολοφονία του πατέρα μου είναι επίσης έμποροι ναρκωτικών». Ευλόγως είχαμε ρωτήσει τον Φάνο Καλοψιδιώτη γιατί να αποτελεί στόχο αυτός και όχι άλλοι επιχειρηματίες, που επίσης αντιτίθενται στη διακίνηση ναρκωτικών. Είχε ισχυριστεί πως «κάποιοι ίσως κλείνουν τα μάτια τους για να μην έχουν τα ίδια προβλήματα που έχω εγώ».
Εγκληματολόγος
Ο Φάνος Καλοψιδιώτης δεν είχε χαράξει ως πορεία ζωής τη διαχείριση νυκτερινών κέντρων. «Σπούδασα στο City University of New York», έλεγε στον «Π», συμπληρώνοντας: «Πήρα πτυχίο στην εγκληματολογία. Ξεκίνησα μεταπτυχιακά στο Forensic Psychology και παράλληλα εργαζόμουν σε εργοληπτική εταιρεία. Επειδή ήταν δύσκολο να ασκήσω το επάγγελμα του εγκληματολόγου στις ΗΠΑ, ασχολήθηκα με τις επιχειρήσεις. Κάποιο διάστημα λειτουργούσα μια κτηματική τράπεζα, κτηματομεσιτικό γραφείο και εργοληπτική εταιρεία. Τέλη της δεκαετίας του ’90 ασχολήθηκα με χρεόγραφα της Gazprom, γιατί θεώρησα ότι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχαν προοπτικές στον χρηματιστηριακό τομέα. Στις ΗΠΑ έχασα τα λεφτά μου και όταν γύρισα στην Κύπρο δεν είχα κεφάλαια. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα μαγαζί που διατηρούσε η οικογένειά μου στην Αγία Νάπα. Από εκεί άρχισα να δραστηριοποιούμαι στον χώρο των επιχειρήσεων διασκέδασης. Σήμερα έχω 14 μαγαζιά».
Δεν σώζω το τομάρι μου
Ο Φάνος Καλοψιδιώτης, παρά το ότι γνώριζε πως αποτελούσε στόχο και κάποιοι ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση, έλεγε: «Δεν υπάρχει φόβος, αλλά υπάρχει ανησυχία για να μην πάθω ό,τι έπαθαν οι πέντε φίλοι μου και ο πατέρας μου. Λαμβάνω κάποια προληπτικά μέτρα, αλλά όταν η Αστυνομία υποχωρεί και κάνει τόπο σε αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα μου και τους πέντε φίλους μου, εγώ πώς θα αμυνθώ;». Στο ερώτημα αν σκεφτόταν να εγκαταλείψει την Κύπρο για να προστατέψει τη ζωή του, έλεγε πως παρά το ότι του το είχαν προτείνει πολλοί ο ίδιος δεν το σκεφτόταν.
«Εγώ δεν θα φύγω από την Κύπρο», έλεγε, «για να γλυτώσω το τομάρι μου από τη στιγμή που έχουν σκοτωθεί πέντε παιδιά και ο πατέρας μου. Θα ήταν προδοσία και ήττα για μένα. Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν αλήτη να φύγω για να γλυτώσω το τομάρι μου».
Πολύ αίμα
Τον Νοέμβριο του 1996 είχε σκοτωθεί ο αδελφός του Φάνου Καλοψιδιώτη, Άντρος, από βόμβα που έσκασε στα χέρια του ενώ την κατασκεύαζε. Η οικογένειά του πίστευε ότι Άντρος δολοφονήθηκε, αν και ο Φάνος είχε αποδεχθεί ότι επρόκειτο για ατύχημα. Το διαμέρισμα στο οποίο είχε γίνει η έκρηξη ανήκε σε φίλο του, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα.
Ο πατέρας του Φάνου Καλοψιδιώτη, Γιάννης, μετά τον θάνατο του πρώτου γιου του Άντρου, είχε δηλώσει πως δεν θα βγάλει τα μαύρα μέχρι να βρει τους δολοφόνους του γιου του και να εκδικηθεί. Στις 21 Ιουνίου του 2014, ο 73χρονος Γιάννος Καλοψιδιώτης δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Παραλίμνι από πληρωμένο εκτελεστή που του είχε στήσει ενέδρα. Ο δράστης δεν συνελήφθη ποτέ. Ο Φάνος Καλοψιδιώτης επέρριπτε ευθύνες στην Αστυνομία για τη δολοφονία του πατέρα του λέγοντας: «Αυτοί που διέπραξαν το έγκλημα είναι άνθρωποι με αρρωστημένα μυαλά, που η κοινωνία πρέπει να τους απομονώσει γιατί είναι επικίνδυνοι. Ίσως να νόμιζαν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να με πλήξουν επαγγελματικά ή ψυχολογικά σε σημείο που δεν θα μπορούσα να λειτουργώ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλος λόγος. Ο πατέρας μου δεν συμμετείχε σε καμία από τις επιχειρήσεις μου. Εγώ τον συντηρούσα». Πίστευε πως αυτοί που σκότωσαν τον πατέρα του είναι οι ίδιοι με αυτούς που οργάνωσαν τον πενταπλό φόνο. Είναι τα ίδια κύτταρα», έλεγε, «αλλά αυτή τη φορά νομίζω πως συμμετείχαν λιγότεροι».
Το μακελειό του 2012
Στις 23 Ιουνίου του 2012, ακριβώς την ίδια ημερομηνία με αυτήν που δολοφονήθηκε ο Φάνος Καλοψιδιώτης και ακριβώς στον ίδιο δρόμο (οδός Καταλυμάτων), ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος και ο Αναστάσιος Τσεχιλίδης, και οι δύο από την Ελλάδα, είχαν δολοφονήσει τον Φίλιππο Λουκαΐδη 33 ετών, τον Μάριο Καραολή 28 ετών, τον Γιώργο Γεωργίου 35 ετών, τον Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και τον Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών. Και οι πέντε επέβαιναν σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του Φάνου Καλοψιδιώτη. Οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης καταδικάστηκαν πέντε φορές ισόβια ο καθένας και η ποινή τους επικυρώθηκε και από το Εφετείο.
Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, ο οποίος ήταν και ο βασικός εκτελεστής της σφαγής στην Αγία Νάπα, ήταν γνωστός από τη συμμετοχή του σε αντιεξουσιαστικούς κύκλους στην Αθήνα. Για την περίπτωσή του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί και να ήταν ο άνθρωπος που σκότωσε τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια. Επίσης, ο τρόπος δράσης του φαίνεται να προσομοίαζε με αυτόν των δολοφόνων των δύο μελών της Χρυσής Αυγής (Καπελώνη – Φουντούλη) στο Νέο Ηράκλειο.
Ο Τάσος Τσεχιλίδης στην απολογία του στο Κακουργιοδικείο είχε αναφέρει πως είχε έρθει για διακοπές στην Κύπρο τότε που έγινε ο πενταπλός φόνος, αλλά στις 17 Ιουνίου 2012 διέκοψαν τις διακοπές τους με τον Μαμαλικόπουλο και πήγαν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις εκλογές. Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Κακουργιοδικείο και τα οποία οδήγησαν στην καταδίκη, φαίνεται πως ο Τσεχιλίδης ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε τσίλιες και οργάνωσε τη διαφυγή μετά την εκτέλεση των πέντε ανθρώπων από τον Μαμαλικόπουλο. Αργότερα ο Τσεχιλίδης έδωσε νέα κατάθεση στην Αστυνομία, ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει γιάφκες αντιεξουσιαστών στην Ελλάδα.
Είχαν ξαναπροσπαθήσει
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012 η Κυπριακή Αστυνομία είχε συλλάβε στην Αγία Νάπα δύο Έλληνες υπηκόους και έναν Αλβανό οι οποίοι είχαν αναλάβει να σκοτώσουν τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Πρόκειται για τον Ελευθέριο Καρτασάκη 44 ετών, τον Γεώργιο Δημητρίου 33 ετών και τον Αλβανό Ντοριάν Ιβέρο 29 ετών, ο οποίος είχε παρουσιαστεί με πλαστή ελληνική ταυτότητα ως Μόσχος Κούκος. Στη κατοχή τους βρέθηκαν δύο πιστόλια Glock και Browning καθώς και 52 σφαίρες. Το ένα πιστόλι Glock ταυτίστηκε με το όπλο που είχε γίνει η δολοφονία των πέντε φίλων του Φάνου Καλοψιδιώτη.
Ευθύνες στην Αστυνομία
Ο Φάνος Καλοψιδιώτης σε δηλώσεις του επέρριπτε ευθύνες σε αστυνομικούς, θεωρώντας πως τον άφηνα εκτεθειμένο σε κινδύνους. «Η Αστυνομία», έλεγε, «πιστεύω πως εσκεμμένα αδιαφορεί για την προστασία μου. Νομίζω πως ένας από τους λόγους είναι ότι εγώ δεν διατηρώ επαφές με την Αστυνομία και το ξεκαθάρισα παλιότερα στον αστυνομικό διευθυντή (Αμμοχώστου) όταν μου είχε ζητήσει συνεργασία. Του είχα πει ότι εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι ωφέλιμος γιατί δεν ασχολούμαι με το έγκλημα. Μία εβδομάδα μετά από αυτή τη συνάντηση ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον μου από την Αστυνομία. Γνωρίζω πως οι άνθρωποι που σήμερα διαπράττουν τα εγκλήματα εις βάρος μου έχουν πολύ καλές επαφές με την Αστυνομία». Τους ισχυρισμούς του τους είχε θέσει και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε επιστολή που του είχε στείλει στις αρχές του 2014. Στις 13 σελίδες εκείνης της επιστολής, έλεγε: «Φαίνεται πως υπάρχει μια σαφής προσπάθεια παρενόχλησης και καταδίωξης εναντίον μου. Είναι φως φανάρι. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τα γεγονότα».
Ο Καλοψιδιώτης, ακόμα και πριν λίγες μέρες, μέσω του δικηγόρου του είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα προστασίας του, αφού ενημερώθηκε από το ΤΑΕ ότι επρόκειτο να υπάρξει απόπειρα δολοφονίας του. Είναι άγνωστο αν είχαν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ακόμα και αν λήφθηκαν δεν απέτρεψαν την δολοφονία του, η οποία φαίνεται πως αποτελούσε στόχο ο οποίος έπρεπε να επιτευχθεί, όσες φορές και αν χρειαζόταν να προσπαθήσουν οι δράστες.

politis.com.cy/Mανώλης Καλατζής

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: