Πόρισμα φωτιά για αλλαγές στα εργασιακά παραδίδει στις 12 Σεπτεμβρίου στον Γιώργο Κατρούγκαλο η Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί από την κυβέρνηση και την τρόικα.
Ήδη στην Επιτροπή έχουν καταγραφεί οι αποκλίσεις του ελληνικού θεσμικού πλαισίου, έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις για το «τι θα πρέπει να αλλάξει».
Συγκεκριμένα, ασφυκτική πίεση ασκούν οι εμπειρογνώμονες που έχουν υποδείξει οι Θεσμοί για:
- Να παραμείνει στην αρμοδιότητα του κράτους ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, χωρίς τα επιδόματα γάμου και πολυετίας, έτσι ώστε να είναι εφικτή τόσο η εφαρμογή του με επιχειρησιακές συμβάσεις όσο και η μονομερής (δια της νομοθετικού οδού) μείωσή του.
- Να δοθεί δικαίωμα στον εργοδότη να κηρύσσει «λοκ άουτ» (όπως ισχύει σε άλλες χώρες). Η αντιπρόταση που έχει υποβληθεί, είναι να μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την εργασία και την πληρωμή μισθών αν έχει αντικειμενική αδυναμία λόγω περιορισμού της δραστηριότητας εξ αιτίας της απεργίας των εργαζομένων.
- Να καταργηθεί το υπουργικό – διοικητικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις και να εφαρμοστεί πλήρως η κοινοτική οδηγία που προβλέπει προηγούμενες διαβουλεύσεις αλλά και υψηλότερο ποσοστό (10% αντί 5%) στις επιτρεπόμενες ανά μήνα απολύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.
- Να αλλάξει το καθεστώς των αμειβομένων «αδειών» των εκλεγμένων συνδικαλιστών για όσο χρονικό διάστημα απέχουν από την εργασία τους.
- Να μην υπάρχει δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (αποτελεί αίτημα και των εργοδοτικών οργανώσεων).
Ενώ μέχρι τώρα όλα πηγαίνουν πρίμα.