Σεισμός στην Αθήνα: Όταν το ρολόι σταμάτησε στις 14:56…(ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
seismos-stin-athina-otan-to-roloi-stamatise-stis-14-56

Ποιος θυμάται τον σεισμό του

1999 στην Αθήνα; Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Ανατριχίλα προκαλούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου το Σεπτέμβριο του 1999 στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Ένας υπόκωφος θόρυβος ήταν το έναυσμα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κόπηκε το ρεύμα και τα κτίρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο σεισμός της Πάρνηθας, είχε ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άφησε πίσω του περίπου 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες.

Συγκλονιστικές προσπάθειες των ανδρών διάσωσης της ΕΜΑΚ και συνεργεία από δεκάδες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έψαχναν νυχθημερόν για μια ένδειξη ζωής στα συντρίμμια.

seismos-stin-athina-otan-to-roloi-stamatise-stis-14-56 1

Δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλές συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς και ηρωισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -όπως εκείνη του πατέρα που προστάτευε με το σώμα του τα παιδιά του και τα έσωσε, αλλά ξεψύχησε όταν τους βρήκε η ΕΜΑΚ- και πολλές οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.

Το χρονικό

Ο σεισμός έλαβε χώρα στις 3 παρά τέσσερα λεπτά το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου, και είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια, σε μια περιοχή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

seismos-stin-athina-otan-to-roloi-stamatise-stis-14-56 2

Η ισχύς του ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, και το βάθος όχι παραπάνω από 10 χιλιόμετρα, πράγμα που έκανε το χτύπημα στην πόλη ιδιαίτερα δυνατό.

Όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής βυθίστηκε λίγο σε σχέση με την Πάρνηθα, με την περιοχή στο Θριάσιο Πεδίο να μετακινείται περίπου 8 εκατοστά!

seismos-stin-athina-otan-to-roloi-stamatise-stis-14-56 3

Αυτό που έκανε τον τρόμο ακόμη πιο μεγάλο ήταν πως μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα, το σημείο που έδωσε τον σεισμό εθεωρείτο ακίνδυνο.

Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη (αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα) αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό.

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Κι επειδή μιλάμε για δήμους σχετικά φτωχικούς (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ) με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, το μέγεθος της καταστροφής πολλαπλασιάστηκε.

Το εργοστάσιο της Ρικομέξ

Οι πιο τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα σημεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι άνθρωποι. Από τον σεισμό κατέρρευσαν τρία εργοστάσια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ρικομέξ. Στο μοιραίο κτήριο, με τις άπειρες κακοτεχνίες, έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι. 8 σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ. 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση.

seismos-stin-athina-otan-to-roloi-stamatise-stis-14-56 4

Ήταν τα 6 σημεία για τα οποία συζητούσε όλη η Ελλάδα τότε, 6 τάφοι που απασχολούσαν για μέρες τα σωστικά συνεργεία που έκαναν μάταιες προσπάθειες να βρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΤΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ! ΑΛΛΟ ΕΝΑ (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ.GR»)

  2. Θα έρθει η Τουρκία και οι Γερμανοί να σας βοηθήσουν και πάλι σε λίγο καιρό. Μην φροντίσετε να διώξετε τη διχώνια μεταξύ σας και θα παρακαλάμε για σωτηρία σε λίγο.

  3. Το 1999 μετά τον σεισμό επισκέφτηκα τις περιοχές που επλήγησαν απο το καματερό έως πίσω απο τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και οι καταστροφές που είδα ήταν μεγάλες ακόμα και σε μικρές μονοκατοικίες. Εξαίρεση αποτελούσαν τα τότε νεόδμητα κτίρια τα οποία ήταν εμφανές ότι τα περισσότερα δέν είχαν πάθει σχεδόν τίποτα, παρότι ο σεισμός είχε σχετικά μεγάλη επιτάχυνση και παρά την εγγύτητα των κτιρίων στο ρήγμα της Πάρνηθας. Κακά τα ψέμματα οι πρόσφατοι αντισεισμικοί κανονισμοί (ΝΕΑΚ) κυρίως απο το 1991 και μετά, έχουν συμβάλλει στην κατασκευή πραγματικά γερών κτιρίων τα οποία και σώζουν ζωές. Οι φίλοι Μηχανικοί ξέρετε καλύτερα απο τον καθένα ότι απο τον ΝΕΑΚ 2000 και μετά τα κτίρια που ανεγείρονται δέν έχουν καμμία σχέση με τις παλιές κατασκευές των δεκαετιών 1950-1980, τα οποία όμως παραταύτα άντεξαν στους σεισμούς απο τον σεισμό των Αλκυονίδων έως σήμερα. Μία εξήγηση που έχω διάβάσει απο έγκυρο Πολιτικό Μηχανικό είναι ότι σε αυτό συνέβη λόγω του μικρότερου βάρους των παλαιών οικοδομών, των πιό πυκνών υποστηλωμάτων που έχουν, αλλά και λόγω των κεντρικών τοιχωμάτων των ανελκυστήρων τα οποία κα συγκρατούν τις μεγάλες ταλαντώσεις. Άν κάποιος φίλος Μηχανικός μπορεί να μας ενημερώσει τι πρέπει να προσέχουμε εμείς που μένουμε σε παλαιότερα κτίρια ας κάνει μια αναφορά γιατί ο κόσμος γενικά δέν ενημερώνεται, και ώς γνωστόν στην Ελλάδα το 80% των κτιρίων είναι με τους παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και όσο νά΄ ναι ανησυχούμε..

Comments are closed.