Στοιχεία – σοκ που αποδεικνύουν τη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά το έτος 2012, για πρώτη φορά μετά το 1941, ανέδειξαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Το 2012 είχαμε 16.000 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τον αριθμό γεννήσεων, πράγμα το οποίο παρατηρείται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στην Ελλάδα μετά το 1941 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόσθεσε πως «η παραπάνω καταγραφή οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των θανάτων, όσο και στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων».
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης δήλωσε από την πλευρά του ότι «γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην Υγεία των πολιτών». Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε και αυτός στα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σαφή μείωση του πληθυσμού το 2012, μια τάση που είχε διαφανεί από το 2011, όταν για πρώτη φορά – αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό – καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, έκανε λόγο για «πολύ απότομη μεταβολή των δεικτών που μπορεί να αποδοθεί και στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές των τελευταίων ετών».
Πάντως, τόσο ο κ. Χατζηχριστοδούλου, όσο και ο κ. Ραχιώτης αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξουν μακροχρόνιες έρευνες ώστε να φανούν οι ακριβείς επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των πολιτών.
Σε δύο εθνικές μελέτες υγείας θα μετέχουν 400 Θεσσαλοί
Την εκκίνηση το επόμενο διάστημα δύο εθνικών μελετών υγείας, στις οποίες θα μετέχουν 400 Θεσσαλοί, ανακοίνωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. «Για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, αλλά και στην Ελλάδα γίνονται αυτές οι έρευνες και στόχος είναι να εκτιμήσουμε το επίπεδο υγείας των πολιτών, αλλά και να βελτιώσουμε την πρόληψη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η επιλογή του δείγματος θα γίνει τυχαία και τα σπίτια των συγκεκριμένων πολιτών θα τα επισκεφθούν ερευνητές που θα φέρουν τα απαραίτητα διακριτικά. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου κάλεσε τους πολίτες που θα επιλεγούν να μην φοβηθούν και να ανταποκριθούν στις έρευνες συνεργαζόμενοι με τους ερευνητές.
Οι δύο έρευνες που θα διεξαχθούν τόσο στο πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και πανελλαδικά, κατά το επόμενο εξάμηνο θα αφορούν η μία στα χρόνια νοσήματα και η δεύτερη στα λοιμώδη νοσήματα.
Αναλυτικά, ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:
«Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει στην Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ), που οργανώνει το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προγράμματος Έλεγχου Ιογενών Ηπατιτίδων B, C και HIV Λοίμωξης στο Γενικό Πληθυσμό και σε Μετακινουμένους Πληθυσμούς» και με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους, οργανώνει, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και την μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και της HIV λοίμωξης Hprolipsis. Τόσο η Ε.ΜΕ.ΝΟ όσο και η Hprolipsis συνδυάζουν συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων, σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ενηλίκων.
Η Ε.ΜΕ.ΝΟ στοχεύει στην παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα συμβάλλοντας καθοριστικά στο σχεδιασμό μίας εθνικής στρατηγικής για την υγεία κοντά στον πολίτη. Συγκεκριμένα η Ε.ΜΕ.ΝΟ αποσκοπεί στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζοντας κυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε αυτή. Επίσης, θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτή στην υγεία των πολιτών.
Η διαδικασία τόσο της Ε.ΜΕ.ΝΟ όσο και της Hprolipsis είναι απλή και σύντομη. Εκπαιδευμένοι ερευνητές και ιατροί θα επισκεφθούν ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα κατοικιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι προβλεπόμενες εξετάσεις της Ε.ΜΕ.ΝΟ περιλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους, περιφέρειας μέσης και αρτηριακής πίεσης, έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας. Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμα αίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούν η ολική χοληστερόλη, η HDL (καλή χοληστερίνη), η γλυκόζη (σάκχαρο) και οι τρανσαμινάσες, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία θα γίνει καταμέτρηση και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (διαβήτης). Οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση και θα λάβουν σημαντικές πληροφορίες και εξατομικευμένες συμβουλές.
Στο πλαίσιο της μελέτης Ηprolipsis θα γίνει έλεγχος για την ανίχνευση στο αίμα δεικτών των ηπατιτίδων B και C και της HIV λοίμωξης. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων καθώς επίσης και ενημερωτικό υλικό σχετικά σε θέματα πρόληψης και ελέγχου.
Τονίζεται ότι κάθε πληροφορία θα είναι αυστηρά εμπιστευτική και προστατευμένη από τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου καθώς και από το Νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».
larissanet – Του Γιάννη Ανδρεάκη