Σκάνδαλο:Θα «κλειδωθεί» από τους Έλληνες πολίτες ο τελικός του Κυπέλλου;

Κοινοποίηση:
kypello-ellados

Μέχρι σήμερα, ουδέποτε ο Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο δεν έχει μεταδοθεί τηλεοπτικά σε αποκλειστικότητα από συνδρομητικό κανάλι. Κάτι ουσιαστικά παράνομο αφού σύμφωνα με το ΠΔ 109/2010 άρθρο 15 «οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρούνται ότι έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία».

Όπως παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, ο ΟΤΕ TV διαφημίζει την αποκλειστική μετάδοση του Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 26 Απριλίου 2014 στο ΟΑΚΑ.Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα έχει προηγούμενο, δηλαδή η τηλεοπτική μετάδοση του Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος να είναι «κλειδωμένη» από το ευρύ κοινό σ’ένα συνδρομητικό κανάλι. Προκύπτει μια σοβαρή παρατυπία η οποίο αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας και την τηλεοπτική μετάδοση του Τελικού. Είναι θεσμός,χρόνια τώρα, ο Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος -ανεξαρτήτως των ομάδων που συμμετέχουν-πάντα συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων και έως σήμερα αντιμετωπιζόταν ως αθλητικό γεγονός μείζονος σημασίας.

Σύμφωνα με το ΠΔ 109/2010 ορίζεται ότι τα γεγονότα μείζονος σημασίας πρέπει να προβάλλονται υποχρεωτικά και από ελεύθερης λήψης τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να τα παρακολουθήσουν.

Το άρθρο 15 του Προεδρικού Διατάγματος 109/2010 αναφέρει: «Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρούνται ότι έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία ή για την κοινωνία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τρόπον ώστε να παρεμποδίζεται η ευρεία πρόσβαση του ελληνικού κοινού ή του κοινού του άλλου κράτους μέλους αντίστοιχα, στην τηλεοπτική μετάδοση των εκδηλώσεων αυτών. Προς το σκοπό αυτό, το κοινό πρέπει να έχει, κατά περίπτωση, τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις αυτές και από τηλεοπτικούς οργανισμούς ελεύθερης λήψης μέσω ολικής ή μερικής απευθείας κάλυψης ή μέσω ολικής ή μερικής αναμετάδοσης».

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι σχετικά με την σύμβαση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος, υπάρχει η υπ. αριθμ. 731/2014 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία αναγνωρίζει ως «απολύτως άκυρη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ με την οποία παραχωρήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, για την τριετία 2013-2016″.

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή διότι, η ΕΠΟ παραχώρησε, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας για την τριετία 2013-2016 σε εταιρεία διαμεσολάβησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων –και συγκεκριμένα στην Κυπριακών συμφερόντων offshore εταιρεία Media Goal LTD- παρά το γεγονός ότι το άρθρο 84 του νόμου 2725/99 απαγορεύει την αγορά των δικαιωμάτων του Κυπέλλου και των εθνικών ομάδων –δικαιωμάτων που ανήκουν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία– από «μεσάζοντες», επιτρέποντας την αγορά μόνο από φορείς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων (σταθμούς). Τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν στον ΟΤΕ TV.

Δηλαδή για πρώτη φορά οι Έλληνες φίλαθλοι δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, χάρη σε μία σύμβαση για την οποία η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι είναι άκυρη;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: