Οι στρατηγικές των κατηγορουμένων στην υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Κοινοποίηση:
thessaloniki-ika

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το κορυφαίο σημείο της δίκης της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι πέντε κατηγορούμενοι με τους νομικούς τους προετοιμάζουν τις απολογίες, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την προσεχή Τετάρτη, κατά την 38η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων.
Ασφαλώς, ο γρίφος των φετινών απολογιών αφορά τη σύνδεση των δύο πολιτικών προσώπων, του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του τότε στενού του συνεργάτη, τέως γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, οι οποίοι προσδοκούν να αθωωθούν. Η στάση που θα κρατήσουν και οι δυο τους, ειδικά για τη μεταξύ τους σχέση, μπορεί να μην προμηνύει το αποτέλεσμα της δίκης στην επανάληψη της διαδικασίας και ειδικά στο συγκεκριμένο δικαστήριο, όμως ήταν καθοριστική στην πρώτη δίκη που τους καταδίκασε σε ισόβια.
Άλλωστε, η σύνθεση του πενταμελούς εφετείου, που θα κρίνει την έκβαση της μεγάλης δίκης της Θεσσαλονίκης, είναι ετερόκλητη και η βούληση των δικαστών, όπως παρουσιάζονται στην έδρα, είναι αμφίβολο αν προσφέρεται για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Επίσης, σημαντικό γεγονός είναι πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη δικαστική σύνθεση, μετά και τις τελευταίες κρίσεις στο δικαστικό σώμα. Στη δίκη προεδρεύει ο αρεοπαγίτης πλέον Παναγιώτης Κατσιρούμπας, ο οποίος δίπλα του έχει τη νεοπροαχθείσα πρόεδρο εφετών Άννα Πελεκούδα και τους ιδιαίτερα έμπειρους εφέτες Μαρία Τσιλιγκαρίδου, Βασιλική Πούρα και Βασίλη Τσιούρδα. Επίσης αναβαθμισμένη είναι πλέον και η θέση του εισαγγελικού λειτουργού μετά την προαγωγή του Δημήτρη Νάιντου σε εισαγγελέα εφετών. Όλοι τους συμμετέχουν με ερωτήσεις στη διαδικασία.
Μπορεί στους διαδρόμους των δικαστηρίων να γίνονται διάφορες συζητήσεις και να αναλύονται προγνωστικά, όμως το ίδιο είχε συμβεί και πρωτόδικα και όλοι τους έπεσαν από τα… σύννεφα, μετά την κατά κοινή ομολογία σκληρή πρωτόδικη απόφαση.

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΣΑΞΩΝΗΣ
Στη δίκη του εφετείου οι απολογίες, όπως διευκρινίστηκε την περασμένη Τετάρτη, δεν θα ακολουθήσουν ανάστροφη πορεία, όπως πρωτόδικα. Σύμφωνα με την «Μακεδονία» οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν με τη σειρά που έχουν στο κατηγορητήριο και όπως κάθονται στα έδρανα. Πρώτος ο πρώην ταμίας του δήμου και βασικός υπεξαιρέτης, όπως έχει ομολογήσει, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Θα ακολουθήσει ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνέργεια στην πλαστογραφία. Τρίτος θα απολογηθεί ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση. Τελευταίοι θα απολογηθούν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Γιώργος Γκαϊδατζής και Θωμάς Γκόλας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10 και 15 ετών για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.
Ο πρώην ταμίας του δήμου εκτιμάται ότι βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση απ’ ό,τι πρωτόδικα στην προσπάθειά του να κερδίσει ελαφρυντικό και να “σπάσει” τα ισόβια, δεδομένου ότι έχει ομολογήσει την υπεξαίρεση. Έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο έχουν ανατρέψει ορισμένους ισχυρισμούς του, και ειδικά το έγγραφο από τη Δ’ ΔΟΥ (στην οποία εντάχθηκε η Θ’ ΔΟΥ όπου απέδιδε ο δήμος τις εισφορές), στο οποίο αναφέρεται ότι ποσά κρατήσεων του 1997, που αντιστοιχούν σε πλαστές προσωρινές δηλώσεις του δήμου, δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ο ίδιος επέμεινε ότι υπάρχουν επιταγές, χωρίς όμως να προσκομιστούν. Επίσης ελλιπής κρίθηκε η απάντησή του σχετικά με καταθέσεις σε προσωπικό του λογαριασμό, την ίδια μέρα που τα ίδια ποσά αναλάμβανε από το ταμείο – και πάλι πριν το 1999. Κατά τ’ άλλα ο Π. Σαξώνης αναμένεται, όπως φάνηκε από τις πολλές απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, να επιμείνει σε όσα ισχυρίστηκε πρωτόδικα. Αρχικά για την εμπλοκή του τέως γενικού γραμματέα, για τον οποίο λέει ότι του παρέδιδε τα υπεξαιρεθέντα ποσά, αλλά και τη γνώση του τέως δημάρχου για την υπεξαίρεση, όπως υποστηρίζει ότι την αποκόμισε από τον τέως γενικό γραμματέα. Την ίδια στάση με το πρώτο δικαστήριο, ενδεχομένως και σκληρότερη, μπορεί να κρατήσει για τους δύο ταμίες, δεδομένου ότι δέχεται διαρκώς επιθέσεις από το σύνολο των υπαλλήλων του δήμου, η πλειοψηφία των οποίων υποστήριξε ότι “τα έκανε όλα μόνος του”.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΑΡΡΗΚΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ
Οι απολογίες του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και τέως γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια θα έχουν και στη φετινή επαναληπτική διαδικασία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ειδικά τώρα, που οι δύο πλευρές, μέσω των συνηγόρων τους, προχωρούν σε κινήσεις σύμπτυξης και απόκλισης.
Ο τέως γενικός γραμματέας στην απολογία του θα κινηθεί στο επίπεδο του ότι δεν μπορεί να είχε σχέση με τη διαδικασία πληρωμών των εισφορών στα ταμεία, επομένως ούτε με την υπεξαίρεση. Θα επιμείνει πως όλα όσα ισχυρίζεται ο πρώην ταμίας σε βάρος του αποτελούν μυθεύματα και ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε κανένα απολύτως στοιχείο. Επίσης ότι σκοπός του βασικού κατηγορούμενου είναι να ελαφρύνει τη θέση του, χωρίς να έχει καμία αναστολή γι’ αυτό. Επίσης θα υποστηρίξει πως η υπεξαίρεση γίνονταν στα ταμεία αρκετά χρόνια πριν αναλάβει τη δημαρχία ο Β. Παπαγεωργόπουλος, επομένως πριν και από τη δική του θητεία.
Ενδιαφέρον θα έχουν οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει τόσο για τη δωρεά του οικοπέδου όσο και για τη διαχείριση του λογαριασμού της “Αναγέννησης”, αλλά και την κατάληξη του ποσού αυτού όταν ο λογαριασμός έκλεισε. Την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για “αντιφατικές απαντήσεις” του τέως γενικού γραμματέα με τον τέως δήμαρχο, που δόθηκαν στο πρώτο δικαστήριο. Θεωρείται βέβαιο επίσης ότι ο Μ. Λεμούσιας θα αποδώσει ευθύνες στην “ατμόσφαιρα” που ισχυρίζεται ότι δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συνήγοροί του μίλησαν για “δίκη με δημοσιεύματα”, φτάνοντας να εξαπολύσουν πυρά σε δημοσιογράφους.
Σχετικά πάντως με τη σύνδεσή του με τον τέως δήμαρχο, ο Μ. Λεμούσιας αναμένεται να αναφέρει πως ήταν στενοί συνεργάτες και ότι οι σχέσεις τους δεν διαταράχθηκαν ποτέ. Άλλωστε, με τη στάση του συνηγόρου του, Αλ. Κούγια, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει τις φράσεις “οι αποφάσεις Λεμούσια ήταν αποφάσεις δημάρχου” και ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε λοβοτομή”, διαφαίνεται ότι ο τέως γενικός γραμματέας θα παραμείνει στην “κοινή γραμμή” που παρατηρήθηκε μεταξύ των δύο στο πρώτο δικαστήριο.
Από την άλλη, ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος θα διατηρήσει επίσης την ίδια στάση που είχε πρωτόδικα. Θα τονίσει πως δεν είχε καμία σχέση με τον υπεξαιρέτη και ότι οι φωτογραφίες που δόθηκαν από την παρουσία του σε κέντρα διασκέδασης συμφερόντων του συνδέονται με κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη ως δήμαρχος, χωρίς να γνωρίζει ότι ανήκουν σε έναν δημοτικό υπάλληλο.
Η αλλαγή που αναμένεται από την πλευρά του Β. Παπαγεωργόπουλου θα αφορά τις σχέσεις του με τον τότε στενό του συνεργάτη, Μ. Λεμούσια. Ήδη από τις αντιδράσεις του συνηγόρου του, Δημήτρη Τσάκου, στα όσα υποστήριξε ο συνάδελφός του υπερασπιστής του Μ. Λεμούσια, αναδεικνύεται μια προσπάθεια του Β. Παπαγεωργόπουλου να πάρει αποστάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας Δ. Νάιντος τόνισε την “απόσταση” αυτή, αναφορικά με τη διαχείριση του ποσού του κοινού τραπεζικού λογαριασμού. Ο τέως δήμαρχος καθ’ όλη τη διάρκεια των 37 ημερών της ακροαματικής διαδικασίας παρέμεινε σιωπηλός και μόνο τρεις φορές του ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Ακόμη και σ’ αυτές τις παρεμβάσεις πάντως δεν έδειξε ουσιαστικά να διαφοροποιείται και στην απολογία του αναμένεται να κινηθεί αναπτύσσοντας τον ισχυρισμό πως ο πρώην ταμίας υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν το 1999 και ότι ο ίδιος είχε διαβεβαιώσεις από πολλές υπηρεσίες ότι δεν συνέβαινε τίποτε.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ: Τα πυρά στους αθωωθέντες
Η στάση των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας Γιώργου Γκαϊδατζή και Θωμά Γκόλα αναμένεται να κατευθυνθεί στη “γραμμή” ότι ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης ξεπερνούσε τον δικό τους έλεγχο με τροποποιημένες μισθοδοτικές καταστάσεις και ότι το σκάνδαλο μπορούσε να αποκαλυφθεί στις υπηρεσίες που κατά τον ισχυρισμό τους ήταν αρμόδιες για τον έλεγχο παραστατικών, άρα και των πλαστών που προσκομίστηκαν. Τα “πυρά” τους αναμένεται να στραφούν σε αθωωθέντες συναδέλφους τους και ειδικά στο τμήμα εξόδων και στη γραμματεία τους.
Ο Γ. Γκαϊδατζής θα επαναλάβει ότι ήταν αυτός ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, διενεργώντας άμεσο έλεγχο μετά την ειδοποίηση του ταμείου ΤΥΔΚΥ για “τρύπα” 2 εκατομμυρίων ευρώ και ότι στο μικρό διάστημα που ήταν διευθυντής ταμειακής δεν ήταν δυνατό να εντοπίσει τα “κενά ελέγχου” που υπήρχαν. Πάντως ο πρώην διευθυντής θα κληθεί να εξηγήσει τη στάση του κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν αποκαλύφθηκε ότι βρέθηκε στα αρχεία του δήμου Θεσσαλονίκης αναζητώντας φακέλους και διαπληκτίστηκε με υπαλλήλους, οι οποίοι έκαναν αναφορά σε βάρος του.
Από την πλευρά του ο Θ. Γκόλας πρόκειται να κινηθεί στους εξής άξονες: Ότι έδινε κανονικά τις κρατήσεις και ο πρώην ταμίας τους εξαπατούσε με περιορισμένες μισθοδοτικές καταστάσεις εισπράττοντας νομιμοφανώς μετρητά, ότι ο έλεγχος δεν περνούσε από τον ίδιο αλλά από το τμήμα εξόδων, ότι αντέδρασε πολλάκις σε παράνομες ενέργειες της διοίκησης με κατάθεση έγγραφων αντιρρήσεων και ότι από πουθενά δεν προκύπτει οποιαδήποτε σχέση του με τον πρώην ταμία, όπως και κίνητρο για να συμμετάσχει στην υπεξαίρεση. Ο πρώην διευθυντής αρκετές φορές κλήθηκε να δώσει σύντομες εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ωστόσο το περιβάλλον ελέγχων και αναλήψεων μετρητών θα κληθεί να το ξεκαθαρίσει στην απολογία του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: