Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα πρόσωπα της πρωινής τηλεοπτικής ζώνης, κάποτε όμως -και όχι σε κάποιο πολύ μακρινό παρελθόν- η Φαίη Σκορδά από την τηλεόραση γνώρισε και την απόρριψη. Παρ’ όλα αυτά, πριν από μόλις μερικούς μήνες για χάρη της απειλήθηκε ακόμη και «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε MEGA και ΑΝΤ1, τους δύο κορυφαίους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το ζήτημα ήταν, φυσικά, η πολύκροτη και αιφνίδια μεταγραφή του διδύμου Σκορδά – Λιάγκα, η οποία ήταν μη αναμενόμενη ακόμα και για τους ίδιους. Ωστόσο τη χειρίστηκαν όσο πιο διακριτικά μπορούσαν – δεδομένων των συνθηκών. Για τον λόγο αυτό δεν έχει γίνει γνωστό ότι τον καιρό που η Φαίη αγωνιούσε για το μέλλον της συνεργασίας της με το MEGA -αφού ο σταθμός για τον οποίο δούλευαν μέχρι τότε είχε αφήσει απλήρωτους όλους τους τεχνικούς της εκπομπής επί βδομάδες και δεν έκανε επίσημα λόγο για ανανέωση του συμβολαίου τους- το ζεύγος Σκορδά – Λιάγκα είχε δεχτεί δελεαστικότατη πρόταση και από άλλο πολύ μεγάλο κανάλι για την πρωινή του ζώνη.
Η αποδοχή της πρότασης του ΑΝΤ1 φάνηκε πως ήταν η σωστότερη επιλογή για τους δυο τους όταν στην πρώτη εκπομπή -και ενώ βρισκόντουσαν στον αέρα- πήραν μία ανθοδέσμη από τον Μίνω και τον Θοδωρή Κυριακού για το καλωσόρισμα στο «Πρωινό». Το οικογενειακό κλίμα ανάμεσα στους συνεργάτες εξάλλου ήταν ανέκαθεν πολύ σημαντικό για τη Φαίη από την αρχή της τηλεοπτικής της πορείας. Αυτό ήταν που είχε κάνει τόσο δύσκολη και την απόφαση να αφήσει το ALTER σε μια εποχή που τίποτα δεν πρόδιδε τη μοιραία του κατάληξη, όταν το MEGA είχε την ιδέα για εκπομπή μαζί με τον άντρα της.
Η πρόταση είχε γίνει ήδη από τα Χριστούγεννα του προηγούμενου χρόνου και δεν ήξερε αν πρέπει να το κάνει ή όχι ακόμα και μετά το Πάσχα. Είχε συνηθίσει να βρίσκεται στο τιμόνι μιας εκπομπής και αυτό το «μαζί» ίσως να τη φόβιζε λίγο. Παράλληλα, το γεγονός ότι τα ΜΜΕ θα σχολίαζαν ποικιλοτρόπως μια τέτοια τηλεοπτική «καινοτομία» -κάτι που γινόταν όλο και πιο έντονα προς το καλοκαίρι- δεν την άφηνε ανεπηρέαστη. Ομως ακόμη και αυτές οι επαγγελματικές μετακομίσεις έχουν μια καρμική διάσταση, όπως ίσως και οτιδήποτε άλλο στη ζωή της Φαίης: η άνοδός της στην ελληνική σόουμπιζ εξελίχθηκε ταυτόχρονα με τη δημιουργία της δικής της οικογένειας, η οποία σε μερικούς μήνες θα γίνει τετραμελής με την έλευση του δεύτερου γιου.
Το παράξενο με την επιτυχία της -προσωπική και επαγγελματική- είναι ότι φαίνεται απολύτως φυσιολογική, σαν η Φαίη να γεννήθηκε για να κάνει καριέρα στην τηλεόραση και ταυτόχρονα να γίνει σύζυγος και μητέρα. Ομως, πίσω από τα φαινόμενα υπάρχει ένας άλλος κόσμος, γεμάτος σκληρή δουλειά και πολλή-πολλή αγωνία.
Η Φαίη είναι η μικρότερη κόρη του ακτινολόγου Δημήτρη Σκορδά και της Ευαγγελίας Αλεξανδρίδη, πτυχιούχου Φαρμακευτικής, η οποία όμως τελικά ασχολήθηκε με το εμπόριο ενδυμάτων ανοίγοντας το δικό της κατάστημα στο Κιλκίς. Καμία από τις ασχολίες των γονέων της δεν φαινόταν ιδιαίτερα ελκυστική για τη Φαίη, η οποία εκδήλωσε από πολύ μικρή έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Στο μπαλέτο θεωρούνταν μία από τις καλύτερες μαθήτριες, ενώ δεν υπήρχε σχολική γιορτή στην οποία δεν συμμετείχε.
Οι συμμαθητές της ακόμα τη θυμούνται σε μια ποιητική βραδιά που είχε διοργανωθεί στο Σπήλαιο του Κιλκίς να απαγγέλλει με αυτοπεποίθηση. Η επιμονή της μητέρας της, η οποία την υποχρέωνε από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να αντιγράφει το κείμενο της «Γλώσσας μου» δέκα φορές και κατόπιν να το διαβάζει δυνατά άλλες τριάντα, είχε αποδώσει καρπούς.
Οσο για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, η Φαίη τη διατήρησε ως συνήθεια επί χρόνια, οπότε ακόμη και σήμερα, όταν διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, χρωματίζει διαφορετικά τη φωνή της στα σημεία όπου υπάρχει διάλογος και εναλλαγές προσώπων. Η θεατράλε αυτή αφήγηση ενθουσιάζει τον μικρό της γιο Γιάννη όταν ακούει παραμύθια με τη φωνή της μητέρας του.
Η Φαίη Σκορδά δεν ήταν υποκριτικά σεμνή, ήταν απλώς συνεπής και συνετή εκ φύσεως, κάτι που την καθιστούσε «ύποπτα καλό παιδί». Η μητέρα της εξακολουθεί να αναρωτιέται εάν αυτό το κορίτσι πέρασε ποτέ την αναταραχή της εφηβείας. Ισως βέβαια απλώς να μην είχε χρόνο για την καθιερωμένη εφηβική κρίση, εφόσον καθημερινά, ύστερα από το σχολείο, είχε μία ώρα Αγγλικά, μία ώρα Γαλλικά και μία ώρα Ιταλικά. Ενδεικτικό της αναντίστοιχης με την ηλικία της ωριμότητα ήταν το γεγονός ότι -ενώ σίγουρα ανήκε στις πιο δημοφιλείς παρουσίες της τάξης της- αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην καθιερωμένη «πενταήμερη» καθώς δεν ένιωθε την ανάγκη να ξεφύγει από τα όρια όπως σκόπευαν οι περισσότεροι συμμαθητές της. Στο κατώφλι των δεκαοκτώ της δεν ένιωθε ότι είχε περιορισμούς από τους οποίους ήθελε να αποδράσει – εξάλλου σύντομα θα έφευγε για την Ιταλία. Ο αδελφός της ήδη σπούδαζε Ιατρική στη Φεράρα, όπου εγκαταστάθηκε και η ίδια τον πρώτο χρόνο των σπουδών της, συνθήκη που την ανάγκαζε να υπομένει δις ημερησίως την σαραντάλεπτη διαδρομή με το τρένο ως την Μπολόνια.
Από τη στιγμή που και οι γονείς της είχαν γνωριστεί στην Πάρμα κατά τη διάρκεια των δικών τους σπουδών, η φοίτηση στην Ιταλία αποτελούσε κάτι σαν οικογενειακή παράδοση. Είχε ήδη επιλέξει τη σχολή της στην Μπολόνια, ένα πανεπιστημιακό τμήμα σπουδών θεάτρου, τεχνών και χορού. Φανταζόταν ότι θα συναντούσε κάτι παρόμοιο με το διάσημο «Fame», δηλαδή λίγη θεωρία και πολλή πρακτική, ορθοφωνία, χορό, υποκριτική κ.λπ. Οποία έκπληξη, όμως, καθώς αντ’ αυτών βρέθηκε σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο τύπους με μακριά κασκόλ και μαλλιά που έδειχναν -και πιθανώς ήταν- άλουστα επί πολλές ημέρες.
Οι συμφοιτητές της ανέλυαν με πολλές -μα πάρα πολλές- λέξεις το νόημα πίσω από το θέαμα, το έργο τέχνης κ.λπ. Το μάθημα λεγόταν Σημειωτική, τίτλος που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την εμφάνιση της πρωτοετούς Φαίης, η οποία παρουσιάστηκε στο βασίλειο της βαριάς κουλτούρας με ασπρόμαυρη animal print κοντή φουστίτσα, μακιγιαρισμένη και χαριτόβρυτη. Συν τοις άλλοις, οι περισσότεροι από τους συμφοιτητές της ήταν και αρκετά μεγαλύτεροι σε ηλικία καθώς βρίσκονταν στο δεύτερο πτυχίο: μπορεί να είχαν τελειώσει π.χ. Ιατρική, αλλά την πολυπόθητη καλλιέργεια θα την αποκτούσαν στη σχολή που είχε ιδρύσει ο Ουμπέρτο Εκο στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Οταν βγήκε από την αίθουσα την πρώτη μέρα πήρε αμέσως τη μαμά της τηλέφωνο χαμένη στην απελπισία. Δεν είχε καταλάβει ούτε λέξη απ’ όσα είχε πει ο -γοητευτικότατος κατά τα άλλα- καθηγητής. Τελικά, αντί να τα παρατήσει, πήρε όλα τα βιβλία του εξαμήνου και κάθε βράδυ καθόταν και τα μετέφραζε λέξη προς λέξη. Ως το τέλος της χρονιάς είχε εγκλιματιστεί πλήρως, ενώ λάτρεψε πραγματικά τις σπουδές της όταν πια μπορούσε άνετα να διαβάσει θεατρικά κείμενα. Ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία πάνω στη Μελίνα Μερκούρη και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, στο σπίτι της θείας της, η οποία ζούσε εκεί. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα ήταν να βρει δουλειά.
Η εξεύρεση εργασίας για τη Φαίη Σκορδά, παρά τα πνευματικά και εμφανή σωματικά της προσόντα, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Είχε πτυχία, συστάσεις και περγαμηνές, μιλούσε ξένες γλώσσες, έφτασε να κάνει αίτηση ακόμη και για μια θέση καθηγήτριας Θεατρολογίας. Εν έτει 2004 η ΕΤ3 φάνταζε σαν μια καλή αρχή για μια νεαρή επίδοξη TV παρουσιάστρια. Η οικογένεια Σκορδά έβαλε λυτούς και δεμένους προκειμένου να βρει έναν τρόπο ώστε η Φαίη να καταφέρει να κλείσει ένα ραντεβού με τον τότε διευθυντή -και γιατρό- της κρατικής τηλεόρασης. Τα κατάφερε. Εκείνος τη δέχτηκε στο γραφείο του, την άκουσε να αναλύει το αντικείμενο των σπουδών της, να του λέει πως ζητούσε μόνο την ευκαιρία να κάνει την πρακτική της στην ΕΤ3. Τον διαβεβαίωσε πως δεν ήθελε ούτε ένσημα, ούτε αμοιβή, ούτε τίποτα, μόνο την άδεια να βρίσκεται στον σταθμό για να βλέπει πώς λειτουργούν τα πράγματα στην τηλεόραση, καθώς ήταν ο χώρος που την ενδιέφερε.
tonwtiko.com
Comments are closed.