Μετά την απάντηση του Αμερικανού ηθοποιού, Τζορτζ Κλούνεϊ, σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο, η βρετανική εφημερίδα Independent, αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα.
Με τίτλο «Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πιστεύει ότι η Βρετανία θα έπρεπε να χάσει τα μάρμαρά της», ο δημοσιογράφος Ιαν Τζόνστον αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωταγωνιστή του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια της προώθησης της νέας τουταινίας «Μνημείων άνδρες».
Στο κείμενό του ο Τζόνστον αναφέρει: «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ελγιν πήρε τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα χωρίς άδεια», παραθέτοντας στο σχόλιο του ηθοποιού «Ίσως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία)».
Στο δημοσίευμα, μάλιστα, δηλώσεις κάνει και ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Τζον Γουιτινγκέιλ, ο οποίος ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο ηθοποιός δεν ξέρει τι λέει.
«Είμαι θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πιθανώς δεν γνωρίζει την ιστορία των Ελγίνειων Μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα που έχει η Βρετανία για αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποθέτω ότι δεν ξέρει γιατί η Βρετανία απέκτησε τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν στη Μ. Βρετανία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γουιτινγκέιλ.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δηλώνει στην εφημερίδα ότι «όλοι έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους», τονίζοντας, όμως, ότι είναι στο συμφέρον όλων τα γλυπτά να παραμείνουν στη συλλογή του μουσείου.
ΑEINTE KYΡIOI ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ……..
ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΚΕΦΙ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΗΣΤΕΜΜΕΝΑ ΚΛΠ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ.
ΤΙΣ 20.000 ΛΙΡΕΣ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟ ΣΚΩΤΣΕΖΟ ΛΩΠΟΔΥΤΟ-ΛΟΡΔΟ, ΤΙΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΟΨΑΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΣ.
ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ……..
ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ…….. «ΣΥΜΜΑΧΟΙ»………
ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟ ΝΑ ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΜΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΟΜΕΘΑ ΑΠΟ ΥΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ.
ΑΛΛΩΣΤΕ, ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟΝ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΥΤΕΛΟΥΣ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 20.000 ΧΡΥΣΩΝ ΛΙΡΩΝ……..
ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ Ν Α Μ Η Ν Ε Π Ι Β Ι Ω Σ Η.-
Τό γελοῖο τῆς ὑποθέσεως εἶναι ἡ εὐχαριστήρια ἐπιστολή πού ἒστειλε στόν ἠθοποιό ὁ ἓλλην ὑπουργός πολιτισμοῦ…Εἲμαστε τόσο σοβαρό κράτος, πού εὐχαριστοῦμε ἓναν θεατρίνο πού, ἂν δεῖτε ὁλόκληρο τό βίντεο, εἰρωνεύεται τήν δημοσιογράφο πού τοῦ ἒκανε μιά ἂσχετη ἐρώτησι ἀπό τό πουθενά. Κύριε Παναγιωτόπουλε, οὒτε εὐχαριστοῦμε οὒτε παρακαλοῦμε κανένα κερατᾶ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ νά ἐπιστραφοῦν τά δημιουργήματα τῶν προγόνων μας πού ἐξανθρώπισαν τόν πλανήτη. Ἂν εἲχατε ὡς κράτος στοιχειώδη σοβαρότητα θά ἀπαιτούσατε ποσοστά ἐπί τῶν εἰσπράξεων ἀπό ὃλα τά μουσεῖα τοῦ κόσμου πού κονομᾶνε ἓναν σκασμό λεφτά ἐκθέτοντας τά ἑλληνικά ἀριστουργήματα. Βρεττανικό μουσεῖο- γλυπτά Παρθενῶνος. Λοῦβρο – Ἀφροδίτη τῆς Μήλου, best seller. Πέργαμον στό Βερολίνο- βωμός ἀπό τόν Ναό τῆς Ἀρτέμιδος στήν Πέργαμο. Μετροπολιτικό Νέας Ὑόρκης – ἂπειρα ἑλληνικά ἐκθέματα καί πολλά πολλά ἂλλα. Δυστυχῶς γιά ὃλα τά δεινά πού μᾶς βρίσκουν εὐθύνονται οἱ ἀπάτριδες πού μᾶς διοικοῦν.
Εἶναι πασίδηλο τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ Τζὼν Γουίττινγκντεηλ [John Whittingdale] κι ὄχι Γουίτινγκεϊλ, ὅπως γράφει τὸ ἄρθρο, εἶναι αὐτὸς ποὺ δὲν γνωρίζει τὴ ἱστορία τῶν μαρμάρων ποὺ ἐκλάπησαν ἀπὸ τὸν ἀρχαιοκάπηλο λόρδο Ἔλγιν.
Ἀπὸ τὴν ἐγκυκλοπαιδεία τοῦ οἴκου Χρ. Γιοβάνη [1991], τόμος 2 σελ. 2795 λήμμα «ἐγλίνεια μάρμαρα»:
Έργα τέχνης που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη και μεταφέρθηκαν στην Αγγλία με προσωπικές ενέργειες τού πρεσβευτή τής Αγγλίας στην Πύλη, Τόμας Έλγιν. Η βάρβαρη αυτή αρπαγή έγινε σε μία εποχή, που το ενδιαφέρον τής ευρωπαϊκής αριστοκρατίας για αρχαιολογικούς θησαυρούς είχε καταντήσει μανία. Ο Έλγιν, που ήταν φανατικός αρχαιολάτρης αλλά και ματαιόδοξος συλλέκτης, εκμεταλλεύθηκε τις καλές σχέσεις Αγγλίας- Τουρκίας και μπόρεσε να αποσπάσει από τις τουρκικές αρχές, αρχικά μία άδεια καταγραφής και εικονικής αναπαράστασης των αρχαιολογικών μνημείων τής Ακρόπολης και αργότερα άδεια αφαιρέσεως κι εξαγωγής. Τον Μάιο τού 1800, ένα επιτελείο από ειδικούς, με αρχηγό τον ζωγράφο Ι. Λουζιέρι, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και κατέγραψε τον αρχαιολογικό πλούτο τής Ακρόπολης· οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είχαν αποκατασταθεί, γι’ αυτό και οι τουρκικές αρχές προξενούσαν διάφορα προβλήματα στην αποστολή. Ένα χρόνο όμως μετά, όταν η εκδίωξη των Άγγλων από την Αίγυπτο αναθέρμανε τις σχέσεις των δύο δυνάμεων, ο Έλγιν εξασφάλισε από τον καϊμακάμη Σεγέντ Αμπντουλάχ άδεια εξαγωγής. Ο Λουιζιέρι άρχισε αμέσως τις εργασίες ανασκαφής και αφαίρεσης· εργάστηκε σχεδόν ανενόχλητος για 10 χρόνια αφαιρώντας τμήματα ή ολόκληρα μνημεία από την Ακρόπολη. Απροσεξίες και αβλεψίες προκάλεσαν μερική ή ολική καταστροφή σημαντικών μνημείων, ενώ ένα μεγάλο φορτίο που φορτώθηκε στο ιδιόκτητο καράβι τού Έλγιν «Μέντορας», βυθίστηκε κοντά στα Κύθηρα, όταν το ιστιοφόρο ναυάγησε. Δύτες από τις Σπέτσες και την Κάλυμνο κατόρθωσαν να ανασύρουν το φορτίο, το οποίο μεταφέρθηκε μαζί με άλλα κιβώτια σε αποθήκη τού Έλγιν. Όταν τελικά καταμετρήθηκαν τα μνημεία που είχε εξάγει ο Έλγιν, κατανοήθηκε το μέγεθος τής λεηλασίας.
Αφαιρέθηκαν: από τον Παρθενώνα 15 ακέραια τμήματα και 5 θραύσματα από τη νότια μετόπη, 11 αγάλματα και τμήματα από το ανατολικό αέτωμα που αναπαριστούσε τη γέννηση τής Αθηνάς, 8 αγάλματα από το δυτικό αέτωμα, 21 ακέραιες πλάκες και 1 τεμάχιο πλάκας από τη βόρεια ζωφόρο, 30 ακέραιες πλάκες κι 1 τεμάχιο από τη νότια, 2 πλάκες από τη δυτική και 4 από την ανατολική· από τον ναό τής Απτέρου Νίκης 4 τεμάχια· από το Ερέχθειο 18 τεμάχια, ανάμεσα στα οποία και μία Καρυάτιδα· από το θέατρο τού Διονύσου 4 τεμάχια. Ακόμα, 13 κεφαλές, 34 γλυπτά μάρμαρα, 14 χάλκινες και μαρμάρινες υδρίες, 8 βωμοί, 3 επιτύμβιοι λίθοι, 66 ενεπίγραφα μάρμαρα κ.ά.
Συνολικά 253 γλυπτά έργα και μνημεία απέφερε το ταξίδι τού Έλγιν, χωρίς να υπολογίσουμε τα μνημεία που πάρθηκαν από την Αίγινα, την Ελευσίνα, τους Δελφούς, τη Νεμέα, τις Μυκήνες κ.ά. Όταν αποκαλύφθηκε στην Αγγλία το μέγεθος τού σκανδάλου, ξεσηκώθηκε δημόσια κατακραυγή εναντίον του· πνευματικοί άνδρες, όπως ο Σατωμπριάν και ο (λόρδος) Βύρωνας, καταδίκασαν την ενέργεια τού Έλγιν, ο οποίος δημοσίευσε το «Memorandum on the Subject of the Earl of Elgin’s Pursuits in Greece», στο οποίο ανακήρυσσε τον εαυτό του ευεργέτη τής κλασικής παράδοσης, γιατί έσωσε ανεκτίμητους θησαυρούς από την καταστροφή. Ο Έλγιν προόριζε τα μνημεία αυτά για το εξοχικό του στη Σκωτία, όμως οικονομικές δυσκολίες τον ανάγκασαν να τα πουλήσει στο βρετανικό κράτος για 36.000 λίρες. Οι ελληνικές αρχές άργησαν να κινητοποιηθούν δυναμικά, για να επιστρέψουν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, παρόλο που πάντοτε υπήρχε στην Αγγλία μία μερίδα λογίων που υποστήριζε την επιλογή τους.
Συμπεράσματα:
α) Ὁ ἀμβλύνους Τζὼν Γουίττινγκντεηλ εἶναι ἀνιστόρητος!
β) Ἡ Ἑλλάδα βρισκόταν ὑπὸ τὰ δεσμὰ τῆς Ὀθωμανικὴς αὐτοκρατορίας!
γ) Ἡ βρετανικὴ κυβέρνηση ἀγόρασε κλοπιμαία!
Διορθώνω:…λήμμα ἐλγίνεια μάρμαρα κι ὄχι ἐγλίνεια…Λάθος λόγω κεκτημένης ταχύτητος.
…που υποστήριζε την επιστροφή* τους.
ειναι ολοφανερο οτι ο ανθρωπος ειναι φασιστας αρα και χρυσαυγιτης.
αμεση απελαση μαρμαρων στο βιετναμ.
επισης ξεχασα να σας πω οτι ανηκει στη εγκληματικη οργανωση ηθοποιων Ε.Ο.Η