“Θέλω τα μαρμαρά μου ΠΙΣΩ!” Το ιστορικό video με την Μελίνα Μερκούρη! Έτσι ξεκίνησαν ΟΛΑ!

Κοινοποίηση:
melina-merkouri-marmara-marmaraparhtwna

Ο πολιτισμός είναι η περιουσία της Ελλάδας. Κι αν το χάσουμε δεν είμαστε κανείς , είχε πει χαρακτηριστικά η Μερκούρη χτυπώντας γροθιά στο μαχαίρι και υψώνοντας την φωνή της ! όταν Είναι μέλη του κτίσματος (της Ακρόπολης) τα ξερίζωσαν! , είχε πει σηκώνοντας το χέρι με στιβαρή φωνή! Δείτε ξανά το βίντεο όταν συναντήθηκε ως υπουργός Πολιτισμού με τον τότε διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Ντέιβιντ Γουίλσον.

Η κορυφαία της φράση «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…»

Το 1982 έθεσε το θέμα επισήμως για πρώτη φορά στη Διεθνή Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της Unesco που έγινε στο Μεξικό. Από εκείνη τη στιγμή σε ευκαιρία, έως το 1994 που πέθανε, δεν σταματούσε να ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που επίσης κατάφερε να… ξαναβαπτίσει απαγορεύοντας σε όλους να τα αποκαλούν Ελγίνεια.

Ας θυμηθούμε επίσης και την συγκλονιστική δήλωση της για το τι σημαίνουν τα Μάρμαρα για την Ελλάδα: “Τι σημαίνει ο Σαίξπηρ για την Αγγλία; Τι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου; Τι το Ταζ Μαχάλ για την Ινδία; Τι η Καπέλα Σιστίνα για την Ιταλία; Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η υπερηφάνεια μας, είναι η ταυτότητά μας. Είναι ό,τι μας συνδέει με το ελληνικό θαύμα. Είναι δημιουργήματα συνώνυμα με τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.”

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: