Βρετανία: Ο εκλιπών ιδιοκτήτης του Harrods αλ Φαγέντ κατηγορείται για βιασμούς

Κοινοποίηση:
bretania-ypex

Οι κατηγορίες, οι οποίες διατυπώθηκαν μέσα από ένα ντοκιμαντέρ του BBC και από ένα podcast, είναι οι πιο πρόσφατες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ισχυρά πρόσωπα έπειτα από την εμφάνιση του κινήματος #MeToo το 2017.

Ο Φαγέντ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, ήταν προβεβλημένη προσωπικότητα στη βρετανική ζωή επί δεκαετίες επειδή ήταν ιδιοκτήτης του Harrods, το οποίο είχε αγοράσει το 1985, καθώς και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Fulham από το 1997 ως το 2013. Οι αρχές τού είχαν αρνηθεί πολλές φορές τη βρετανική υπηκοότητα.

Ο Φαγέντ ήταν έμπιστος φίλος της εκλιπούσης πριγκίπισσας Νταϊάνα και ο γιος του Ντόντι σκοτώθηκε μαζί της σε τροχαίο στη Παρίσι το 1997.

Πέντε γυναίκες κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν από αυτόν, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο “Αλ Φαγέντ: Ενα Αρπακτικό στο Harrods” και πρόκειται να προβληθεί αργότερα σήμερα. Το ντοκιμαντέρ συγκέντρωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όσο ήταν ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος ο Φαγέντ, η διεύθυνση του Harrods όχι μόνο δεν παρενέβη, αλλά συνέβαλε στη συγκάλυψη των καταγγελιών.

Στο παρελθόν ο Φαγέντ είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και θωπείες εις βάρος πολλών γυναικών αλλά αστυνομική έρευνα το 2015 για μια καταγγελία για βιασμό δεν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών. Το BBC πιστεύει ότι πολλές περισσότερες γυναίκες ενδέχεται να έχουν πέσει θύματά του.

Περισσότερες από 20 γυναίκες μίλησαν στο BBC στο πλαίσιο ειδικής έρευνας και κατήγγειλαν επίθεση και σωματική βία από αυτόν σε χώρους στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεν Τροπέ και το Αμπού Ντάμπι.

Ο εκλιπών πολυεκατομμυριούχος περνούσε συχνά από τους χώρους πώλησης του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές πωλήτριες που έβρισκε γοητευτικές, οι οποίες στη συνέχεια προάγονταν στα γραφεία του στους πιο υψηλούς ορόφους, όπως είπαν στο ντοκιμαντέρ πρώην υπάλληλοι του Harrods, γυναίκες και άνδρες.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν σε εκείνα τα γραφεία, στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο ή και σε ταξίδια στο εξωτερικό–συχνά στο ξενοδοχείο Ritz του Παρισιού το οποίο επίσης του ανήκε, ή στη γειτονική έκτασή του, την Villa Windsor .

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Harrods εξέφρασαν τον “πλήρη αποτροπιασμό τους” στο άκουσμα των κατηγοριών και πρόσθεσαν: “Ως επιχείρηση απογοητεύσαμε τους υπαλλήλους μας που έπεσαν θύματά του και γι’αυτό ζητούμε ειλικρινή συγγνώμη”.

Ο Φαγέντ πούλησε το διάσημο πολυκατάστημα στην ακριβή λονδρέζικη συνοικία Νάιτσμπριτζ το 2010 στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response