Προβληματισμός επικρατεί για τις δύο λίστες με τα κλειστά σχολεία, τη μία λόγω καταλήψεων και την άλλη λόγω κορωνοϊού.
Στα υπό κατάληψη σχολεία έχει ξεκινήσει διάλογος μέσω των διευθυντών με μαθητές αλλά και γονείς προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις και να περιορισθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες αλλά και οι υγειονομικές συνέπειες από τη μη τήρηση μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Στα κλειστά σχολεία λόγω της πανδημίας ο προβληματισμός επικεντρώνεται στο ότι η πλειονότητα βρίσκεται στην Αττική. Συνολικά σε 152 σχολεία επιβλήθηκε απαγόρευση λειτουργίας, τμήματος ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με την λίστα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, αργά χθες το βράδυ. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς , 93 από τα σχολεία στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού είναι στην Αττική και αυτό όπως είπε είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα.
Στην Αττική βρίσκονται και τα περισσότερα υπό κατάληψη σχολεία – περί τα 250 – από τα περισσότερα από 600 που είναι κατειλημμένα σύμφωνα με το συντονιστικό των μαθητών. Ακολουθούν σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Αύριο, Πέμπτη, οι μαθητές έχουν ανακοινώσει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις .
Μετά το κύμα καταλήψεων ξεκίνησε και η συζήτηση για την αναπλήρωση ωρών στους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εναλλακτικές ύστερα από 15 ημέρες χαμένων ωρών διδασκαλίας είναι η περικοπή περιπάτων και εκδρομών και μάθημα σε αργίες προκειμένου να μην παραταθεί το διδακτικό έτος.
«Στο βαθμό που υπάρχει θέμα απώλειας ωρών, προφανώς τίθεται και θέμα αναπλήρωσής τους. Να είμαστε ξεκάθαροι: δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία. Εδώ είμαστε να συζητήσουμε, εδώ είμαστε να απαντήσουμε, αλλά τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.