Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, πολυϊατρείων και εργαστηριακών ιατρών ζητούν την εφαρμογή ειδικής νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την καθιέρωση αμοιβής για τις υπηρεσίες αιμοληψίας και ιατρικής γνωμάτευσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νόμο 5041/2023 (ΦΕΚ A’ 87/08.04.2023), στο άρθρο 96 αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα να προσθέσει στις συμβάσεις με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια όρο που θα ορίζει αμοιβή για τις παραπάνω υπηρεσίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας ώστε να ενεργοποιηθεί η διάταξη αυτή. Η υλοποίηση του άρθρου θεωρείται κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών υγείας και των διαγνωστικών μονάδων, καθώς θα εξασφαλίσει δίκαιη αποζημίωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων τονίζουν ότι το clawback του μηνός Οκτωβρίου 2024 κινήθηκε με ανοδική πορεία, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία αλλά και στην επιβίωση των Ιατρών, στα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ, ο ΕΟΠΥΥ δεν πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην υλοποίηση του προαναφερόμενου άρθρου 96 (ΦΕΚ A’ 87/08.04.2023), μετά από αίτημα εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ώστε οι ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αμοιβή για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση στις εργαστηριακές εξετάσεις.
«Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ιατρών έτσι ώστε να υπάρχουν σε γραπτή σύμβαση η ικανότητα για αμοιβή για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση στις εργαστηριακές εξετάσεις, ενέργεια η οποία θεωρούμε ότι συνιστά σεβασμό στην ιατρική πράξη και την αυτοτέλεια της έναντι της εξέτασης», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.