Ζαν Κλοντ Αρνό: Στο δικαστήριο για βιασμούς ο φωτογράφος που «ακύρωσε» το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Κοινοποίηση:
zan

Ενώπιον του δικαστηρίου οδηγήθηκε ο Γάλλος φωτογράφος, Ζαν Κλοντ Αρνό, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών για δύο βιασμούς, ένα σκάνδαλο που οδήγησε στη ματαίωση της απονομής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Αρνό, ο οποίος μερικές φορές αυτοαποκαλείται ως το 19ο μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, βγαίνοντας από το δικαστήριο αρνήθηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων λέγοντας μόνο: «Αφήστε με ήσυχο». Ο δικηγόρος του, Björn Hurtig, δήλωσε ότι ο πελάτης του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές ως «κυνήγι μαγισσών με μοναδικό σκοπό να τον βλάψουν».

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει μαρτυρίες από τον ενάγονταν και επτά άλλους μάρτυρες, διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, όπως συμβαίνει σε αυτές της περιπτώσεις στη Σουηδία σε υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία.

Ο Αρνό, εάν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως έξι έτη για τον εξαναγκασμό μίας γυναίκας σε στοματικό σεξ και σεξουαλική επαφή στις 5 Οκτωβρίου 2011 και τον βιασμό της, ενώ κοιμόταν, στο ίδιο διαμέρισμα στις 2 Δεκεμβρίου..

Ο φωτογράφος έχει κατηγορηθεί μάλιστα ότι το 2006 προσπάθησε να θωπεύσει τα οπίσθια της πριγκίπισσας της Σουηδίας, Βικτόρια, στην εκδήλωση της Σουηδικής Ακαδημίας που απένειμε τα Νόμπελ εκείνης της χρονιάς.

Στο παρελθόν κατηγορήθηκε και για την «διαρροή» των ονομάτων επτά πρώην νικητών του Νόμπελ, αν και αρνείται κατηγορηματικά της κατηγορίες.

Ο Γάλλος φωτογράφος είναι σύζυγος της συγγραφέας Κατρίνα Φρόστενσον, αναγνωρισμένης ποιήτριας και δραματουργού, η οποία έχει αποχωρήσει από τη Σουηδική Ακαδημία.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου τον περασμένο Νοέμβριο, οδήγησε στην παραίτηση έξι εκ των 18 μελών της επιτροπής της Ακαδημίας, ανάμεσά τους και η ισόβια γραμματέας Σάρα Ντάνιους. ενώ υπάρχουν και άλλα δύο μέλη που δεν συμμετέχουν για άλλους λόγους.

Η τελευταία φορά που δεν απονεμήθηκε Νόμπελ Λογοτεχνίας, ήταν το 1943, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: