Η Ινδία “βουτηγμένη” μέσα στο καπνό! – Κίνδυνος θάνατος η ατμοσφαιρική ρύπανση

Κοινοποίηση:

Με το  τοξικό νέφος που περιβάλλει το Δελχί να έχει επιδεινωθεί αυτή την εβδομάδα επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα του ισοδυναμούν με το κάπνισμα 50 τσιγάρων ημερησίως.

Υπό το φως των νέων δεδομένων οι αρχές της ινδικής πρωτεύουσας επέβαλαν την πιο αυστηρή σειρά περιορισμών στην κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων στην ινδική πρωτεύουσα.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν τη διακοπή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, την απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων φορτηγών, το κλείσιμο σχολείων και κολεγίων και τη σύσταση για τα γραφεία να στραφούν σε ένα μοντέλο εργασίας από το σπίτι.

Ο μέσος δείκτης ποιότητας του αέρα στο Δελχί αυξήθηκε σε 494 την Τρίτη (19/11), ξεπερνώντας κατά πολύ την κατηγορία «σοβαρή συν» για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αναφέρει ο Indepedent.

Σύμφωνα με την ελβετική ομάδα παρακολούθησης του δείκτη ποιότητας αέρα IQAir, η συγκέντρωση των PM2,5 στον αέρα αυξήθηκε σε 737 τη Δευτέρα, περίπου 150 φορές το όριο του ΠΟΥ, καθιστώντας το Δελχί, όπου ζουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι, την πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο.

Τα PM2.5 αναφέρονται σε μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους ανθρώπινους πνεύμονες και να εισέλθουν ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος.

Η έκθεση σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο PM2.5 ισοδυναμεί με το κάπνισμα 50 τσιγάρων την ημέρα, δήλωσε στην εφημερίδα The Indian Express ο Δρ. Νινχίλ Μόντι, σύμβουλος αναπνευστικής και εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Indraprastha Apollo.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο ανέλυσε δεδομένα 40 ετών και αποκάλυψε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 135 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η Ασία είχε τον «υψηλότερο αριθμό πρόωρων θανάτων που αποδίδονται στη ρύπανση με PM 2.5», πάνω από 98 εκατομμύρια άτομα, κατά την περίοδο αυτή, με την Ινδία και την Κίνα να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων.

Ο ΠΟΥ έχει υπογραμμίσει ότι οι «συνδυασμένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης» συνδέονται με περίπου 6,7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Καθώς η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται, οι ρύποι εισέρχονται στους πνεύμονες και προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα, ερεθισμό στη μύτη, επίμονους πονοκεφάλους, καθώς και δερματικές παθήσεις όπως δερματίτιδα και έκζεμα. Η παρατεταμένη έκθεση σε τόσο υψηλούς δείκτες AQI οδηγεί συνήθως σε άσθμα, πνευμονικές παθήσεις και, σε ακραίες περιπτώσεις, σε καρκίνο των πνευμόνων.

Τα υψηλά επίπεδα PM2.5 μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνιες παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, υπερρεθιστικότητα, απώλεια μνήμης και νευροφλεγμονώδεις διαταραχές.
«Στην καρδιά, συμβάλλει στην υπέρταση, τις καρδιακές προσβολές και την καρδιακή ανεπάρκεια. Ο εγκέφαλος επηρεάζεται επίσης, με συνδέσεις με τη γνωστική παρακμή, την άνοια, τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στο δέρμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει διάφορους τύπους δερματίτιδας», δήλωσε στην Business Standard ο Αρούπ Χαλντέρ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο CMRI.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα υπέρλεπτα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 0,1 μικρά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος από τους πνεύμονες και βλάπτουν την καρδιά προκαλώντας υπέρταση, ισχαιμία και καρδιακές προσβολές, ιδίως τον χειμώνα. Τα σωματίδια μπορούν επίσης να εισέλθουν στον εγκέφαλο – προκαλώντας πονοκεφάλους, άνοια και μειωμένη νευρολογική ανάπτυξη στα παιδιά – στα νεφρά, ακόμη και στα αναπαραγωγικά όργανα.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για έγκυες, ηλικιωμένους και παιδιά

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς ο μολυσμένος αέρας μπορεί να βλάψει τον πλακούντα και να διαταράξει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του εμβρύου, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά το παιδί ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες στην ενήλικη ζωή.

«Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σοβαρός μεταξύ των εγκύων γυναικών και των μικρών παιδιών, επειδή επηρεάζει τα αναπτυσσόμενα όργανα του εμβρύου και του μικρού παιδιού και είναι πιθανό να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη σωματική και γνωστική ανάπτυξη», δήλωσε στο Health Policy Watch η Δρ. Σούμια Σουμιναθάν, πρώην επικεφαλής στέλεχος του ΠΟΥ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature το 2022 διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των 2 εκατομμυρίων θνησιγενών γεννήσεων που αναφέρθηκαν σε 137 χώρες το 2015 προκλήθηκαν από έκθεση σε επίπεδα PM2,5 που υπερέβαιναν το όριο του ΠΟΥ. Πρόκειται για ένα σύνολο περισσότερων από 800.000 θνησιγενών γεννήσεων.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021, περίπου το 30% των παιδιών στο Δελχί υπέφεραν από απόφραξη της ροής του αέρα ή άσθμα. Σε σύγκριση με τα παιδιά σε σχετικά λιγότερο μολυσμένες πολιτείες, τα παιδιά στην ινδική πρωτεύουσα δεν υπέφεραν μόνο από υψηλότερα ποσοστά άσθματος, αλλά και από αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, έκζεμα, βήχα, δύσπνοια και πόνο ή σφίξιμο στο στήθος.

Το 2023, σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού Down to Earth, το νοσοκομείο Ram Manohar Lohia στο Δελχί ανέφερε αύξηση κατά 30% των ασθενών με αναπνευστικές ασθένειες τις ημέρες που η ρύπανση στην πόλη καταγραφόταν ως σοβαρή.

Ένα νοσοκομείο στο βόρειο Δελχί, το Vallabhbhai Patel Chest Institute, είδε 50 νέα περιστατικά αναπνευστικών ασθενειών κατά μέσο όρο καθημερινά μεταξύ 2 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου πέρυσι.

«Οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων, αγωνίζονται να αναπνεύσουν και λυπούμαστε βαθύτατα για αυτή την κατάσταση», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος του Δελχί Γκοπάλ Ράι.

Οι αρχές συμβούλευσαν τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, εγκεφαλοαγγειακές και παρόμοιες χρόνιες παθήσεις να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.

Μια έρευνα της περασμένης εβδομάδας διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του Δελχί ζήτησαν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα λόγω της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το 81% ανέφερε σχετικά προβλήματα υγείας.

Τέσσερα στα 10 νοικοκυριά συμβουλεύτηκαν γιατρό, σύμφωνα με την έρευνα της LocalCircles, με τους πιο σοβαρούς ασθενείς να επισκέπτονται τα νοσοκομεία της πόλης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response