Μια πολύ δύσκολη και καταστροφική χρονιά βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης καθώς η καταστροφή λόγω δάκου, γλοιοσπορίου και άλλων ασθενειών που ευνοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες), δεν έχει προηγούμενο.
Όπως λένε στα «Νέα Κρήτη» οι εκπρόσωποι των παραγωγών και των τυποποιητών, στην καλύτερη περίπτωση η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι στην Κρήτη θα φτάσει το 30%.
Αλλά και το ελαιόλαδο που παράγεται είναι τόσο βεβαρημένο, που ακόμα κα αν έχει χαμηλή οξύτητα, δεν έχει ζήτηση.
Οι ελαιοπαραγωγοί ξεσηκώνονται και διεκδικούν οριζόντιες αποζημιώσεις, δηλώνοντας πως έρχεται «μαύρος» χειμώνας για τα νοικοκυριά τους, που δε μένουν μόνο χωρίς εισόδημα, αλλά και χωρίς λάδι “στο πιθάρι”!
«Βιομηχανικό» χαρακτηρίζει το περισσότερο λάδι που παράγεται στην Κρήτη σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης.
«Χάλια σε όλη την Κρήτη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε από πού προέρχεται αυτή η κατάσταση. Εγώ είχα επικοινωνία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και ζήτησα αναλύσεις», λέει χαρακτηριστικά.
«Για άλλη μια φορά οι παραγωγοί θα χάσουν ένα 30 με 40% της παραγωγής τους, αλλά δε θα έχουν εισόδημα, αφού τα πιο πολλά λάδια είναι βιομηχανικά, διότι έχουν όλα προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι οξύτητες. Είναι και ότι δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα λάδι κατάλληλο για τυποποίηση».
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Κρήτης, πέρυσι είχαμε γύρω στους 75.000 τόνους και φέτος θα είναι ευτύχημα αν μπορέσουμε να παράγουμε 60.000 τόνους, στην καλύτερη περίπτωση και αυτό, σε πολύ κακές ποιότητες.
«Ούτε να φάνε δε θα έχουν οι παραγωγοί. Θα το βάλουν στα σπίτια τους και μετά από ένα εξάμηνο δε θα τρώγεται», καταλήγει ο κ. Ανδρεαδάκης, που στο μεταξύ εναποθέτει τις ελπίδες του σε λιόδεντρα αμάζευτα με πολύ καλές ποιότητες, σε περιορισμένη όμως έκταση.
Οξύτητες… χωρίς προηγούμενο
Η πιο προβληματική κατάσταση εντοπίζεται στον νομό Ρεθύμνου. Όπως αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, τις τελευταίες μέρες έχουν παραχθεί στα χωριά του πρώην δήμου Αρκαδίου μέχρι και πέντε οξέα κορωνέικο λάδι (δηλαδή ψιλόλαδο), αλλά μέχρι και 10 οξέα στο χοντρόλαδο (από τις χοντρολιές που υπάρχουν στα χωριά αυτά σε μεγάλες εκτάσεις)!
«Το γλοιοσπόριο ήρθε μετά τον δάκο»
Αλλά και στον νομό Χανίων, οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών συναντήθηκαν για την κατάσταση αυτή και τόνισαν πως δε θυμούνται ποτέ ξανά τόσο μεγάλη καταστροφή. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κολυμπαρίου Βασίλης Κουτσαυτάκης είναι κατηγορηματικός. «Έχουμε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μας. Δε φτάνει ότι ο καρπός χάνεται μέρα με τη μέρα, αλλά και το προϊόν είναι τόσο υποβαθμισμένο, που αυτή τη στιγμή είναι στα αζήτητα. Δε βλέπω κάποιο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα λάδια των δύο και πλέον βαθμών, όταν εμείς πέρυσι κινηθήκαμε σε οξύτητες μεταξύ του 0,2 και 0,3. Και φέτος φτάσαμε σε αυτές τις δύο και πλέον οξύτητες. Τι θα μπει στο πορτοφόλι του παραγωγού; Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που μου λένε ότι θα σταματήσουν τη συγκομιδή. Δεν τους συμφέρει. Τα εργατικά παραμένουν στα περυσινά επίπεδα ή και αυξημένα από 35 με 40 ευρώ. Αλλά για το λάδι που βγάζουν οι παραγωγοί σε μία μέρα, ακόμα και 100 κιλά να βγάλουν, τι τιμές να πάρουν;».
Αν υποθέσουμε, όπως λέει, ότι σήμερα γίνονταν εμπορικές πράξεις και είχαμε μια τιμή στο ελαιόλαδο των τριών γραμμών στα 2,70 ευρώ το κιλό, η τιμή στα 2 οξέα πέφτει – στην καλύτερη περίπτωση – στο 1,50 με 1,60 ευρώ το κιλό, αλλά και πάλι χωρίς να ληφθεί υπόψη η γενικότερη ποιοτική κατάσταση του προϊόντος.
«Μόνο θεσμικά και παγκρήτια»
«Πολύ καλά λάδια υπάρχουν, αλλά είναι λίγα και πρέπει οι παραγωγοί να τα προστατεύσουν», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου, «τόσο εμείς όσο και οι βουλευτές, θα πρέπει να πάμε σε παγκρήτια σύσκεψη και να θέσουμε ένα αίτημα για αποζημιώσεις συνολικά στην Κρήτη, προς την Περιφέρεια Κρήτης, με αποδέκτη την κεντρική κυβέρνηση».
Μάλιστα, τις επόμενες μέρες η οργάνωση θα προχωρήσει σε εκλογές, για να ανανεώσει τη θητεία της η σημερινή διοίκηση και να έχει τη νομική υπόσταση που απαιτείται, στον δρόμο των διεκδικήσεων.
Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι αγρότες
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας με αίτημα τις οριζόντιες αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης εντείνουν τις δράσεις τους και οι αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. Την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη που είχαν, συζήτησαν το θέμα παρουσία του μέλους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζου Μαρούδα.
Ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως η δακοκτονία δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη του παραγωγού, αφού η επιστημονικά ενδεδειγμένη μέθοδος είναι ο καθολικός ψεκασμός των ελαιοδέντρων, και άρα μόνο οργανωμένα και κεντρικά μπορεί και πρέπει να γίνεται, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές διευθύνσεις, ενώ υπάρχει ανάγκη οι παραγωγοί να απαιτήσουν οργανωμένα το χαμένο εισόδημά τους μέσω των Αγροτικών Συλλόγων.
Σε συνέχεια της σύσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου αποφάσισε και κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας τους ελαιοπαραγωγούς, για αύριο Τετάρτη, στις 5:30 το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών-Αστερουσίων και για την ερχόμενη Παρασκευή, στη 1:30 το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «με αίτημα να απαιτηθεί να πάρουν τα συμβούλια θέση για οριζόντια κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την καταστροφή της παραγωγής μας στην περιοχή από το κράτος, για την οποία καμία ευθύνη δεν έχουν οι παραγωγοί».