Άνοιξε ο δρόμος για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής το 2025 καθώς το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αυτό το σκοπό.
Στη μελέτη περιλαμβάνονται νέα έργα όπως η δημιουργία νέων μονάδων βιοαποβλήτων σε δήμους.
Επίσης το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Νίκος Παπαδάκης εισηγήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη θετική γνωμοδότηση του Σώματος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής», με τις επισημάνσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την οποία και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Σώμα.
Στην έναρξη της εισήγησής του ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην διαχρονικά τραγική κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με το 80% των απορριμμάτων να έχει μοναδικό τρόπο διαχείρισης την ταφή του.
Σε μία προσπάθεια να αλλάξει αυτό η Περιφέρεια Αττικής περνά σε 3 νέους βασικούς πυλώνες που είναι α) η στροφή στην κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, β) οι πραγματικές λύσεις σε πραγματικό χρόνο και γ) η ενίσχυση της ανακύκλωσης, μια στρατηγική επιλογή «για να φτιαχτεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Με τη συνδρομή, το σχεδιασμό και τη καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες η Περιφέρεια ανέλαβε δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική στροφή προς την κυκλική οικονομία.
• Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
• Δημιουργία 10 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.
• Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
• Παραλαβή σταδιακά 60 φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και μονάδες ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά
• Επικαιροποιούνται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.
• Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο μεταβατικό διάστημα.
• Το σχέδιό προβλέπει την κατασκευή τριών νέων «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό
• Παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής.
• Προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.
• Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
• Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής στον ΕΔΣΝΑ που ισχύει από 1-1-2021, με την οποία δίνεται κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή.»
Μετά το 2025, η χωματερή της Φυλής κλείνει οριστικά και η υπό συζήτηση ΜΠΕ αφορά τις συγκεκριμένες διαδικασίες.
Για να καταστεί δυνατό η ολοκλήρωση του παραπάνω σχεδιασμού είναι αναγκαίο στο μεσοδιάστημα να λειτουργήσει ο ΟΕΔΑ Φυλής. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ το αίτημα για κλείσιμο των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής, το οποίο και ενστερνίζεται η Διοίκηση, καθώς για ΠΡΩΤΗ φορά έχει ανακοινωθεί ημερομηνία ΟΡΟΣΗΜΟ, από τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, κλεισίματος της χωματερής το 2025.