Κρίσιμες αποφάσεις από ΕΚΤ και ΔΝΤ για την Ελλάδα

Κοινοποίηση:
AP_18144501744254

Την ώρα που στο Μαξίμου ετοιμάζουν το προεκλογικό καλάθι των παροχών που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ο επικεφαλής του ΕSM στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι «η Αθήνα θα παραμείνει υπό την εποπτεία του ESM μέχρι να αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια». Δηλαδή μέχρι το 2060.

Πάντως εντός της εβδομάδα η Αθήνα περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ για το waiver και το QE, το ΔΝΤ εγκρίνει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ ο Αύγουστος φέρνει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ από το γερμανικό κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ειδικότερα:

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου συνεδριάζει στη Φραγκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για θέματα νομισματικής πολιτικής. Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Ελλάδα και ειδικότερα τη θέση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το QE και το waiver Ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE μόνο εάν έχει το waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο η διατήρησή του waiver, όπως o ίδιος ανέφερε, δεν δικαιολογείται από το μεταμνημονιακό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης. Πάντως, ο Μάριο Ντράγκι, πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη δική της έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αφήνοντας με αυτό τον τρόπο μια χαραμάδα διατήρησης του waiver στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης.
Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ουάσιγκτον. Εκεί συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο την έγκριση της έκθεσης που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ. Η έκθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή θα περιέχει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το χρέος αναμένεται ότι θα χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση θα εγείρονται σοβαρές ενστάσεις.
Την Τετάρτη 1η Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το γερμανικό κοινοβούλιο και στο επίκεντρο θα βρεθεί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: