Οριστικό τέλος στο «άρπα την Πούτιν»! Δρομολογείται μεγάλη δυτική επιστροφή στην Ρωσία

Κοινοποίηση:
V.-Putin-in-Kremlin

Ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2025

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας αναμένει ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα επιστρέψουν στην Ρωσία ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2025, δήλωσε ο επικεφαλής του, μετά την υψηλού επιπέδου αμερικανο-ρωσική συνάντηση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) «αναμένει ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα επιστρέψουν στη ρωσική αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2025», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Με άλλα λόγια η δεξιά τάξη πραγμάτων ανοίγει ξανά την Ρωσία για τις αμερικανικές εταιρείες.

«Αλλά η διαδικασία επιστροφής για τις αμερικανικές εταιρείες δεν θα είναι εύκολη, καθώς πολλές θέσεις είναι ήδη κατειλημμένες», δήλωσε ο ηλικίας 49 ετών Ντμίτριεφ, πρώην τραπεζικός επενδυτής που σπούδασε στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ τη δεκαετία του 1990.

Ο Ντμίτριεφ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις συναντήσεις που είχε στην Σαουδική Αραβία με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Ο Ντμίτριεφ δεν ήταν παρών στο πολιτικό σκέλος της συνάντησης στο Ριάντ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ κάθισαν μαζί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά ηγήθηκε της ρωσικής πλευράς στο οικονομικό σκέλος της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.

Όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν χάσει 324 δισεκατομμύρια δολάρια αφότου αποχώρησαν από τη Ρωσία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικών πόρων στον κόσμο.

Ο Ντμίτριεφ παρουσίασε υπολογισμούς του Reuters, σύμφωνα με τους οποίους οι αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής και μέσων ενημέρωσης έχασαν 123 δισεκατομμύρια δολάρια, οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και υγειονομικού υλικού έχασαν 94 δισεκατομμύρια δολάρια και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες έχασαν 71 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πολλά περιουσιακά στοιχεία πουλήθηκαν ουσιαστικά σε πολύ φθηνές αποτιμήσεις, με τεράστια έκπτωση», δήλωσε ο Ντμίτριεφ στο Reuters χθες από το Ριάντ.

Οι δυτικές εταιρείες έχουν αναγνωρίσει ζημίες συνολικού ύψους 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διαγραφές και διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters τον Μάρτιο του 2024. Η Ουκρανία δήλωσε ότι όσες εταιρείες δεν εγκατέλειψαν την Ρωσία υποστήριζαν την ρωσική πολεμική προσπάθεια.

Ο Ντμίτριεφ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν «πολύ επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία» θα επιστρέψουν «κάποια στιγμή».

«Γιατί να απαρνηθούν αυτές τις ευκαιρίες που τους έδωσε η Ρωσία ώστε να έχουν πρόσβαση στους ρωσικούς φυσικούς πόρους;», αναρωτήθηκε.

Το «άρπα την Πούτιν» καταρρέει οριστικά! Η Ρωσία θριαμβεύτρια θα υποδεχθεί ξανά τον δυτικό επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response