Ουκρανία – Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Κοινοποίηση:
oukrania-zaporizia-pyriniko-ergostasio-ekrixi_044-696x348

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, εκφράζει έντονη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Η ασφάλεια της εγκατάστασης φαίνεται να επιδεινώνεται, ιδιαίτερα μετά από πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γκρόσι, η επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο (17/8) είχε ως στόχο έναν δρόμο κοντά στον σταθμό, γεγονός που εντείνει τους φόβους για την ασφάλεια των εργαζομένων και τη γενικότερη κατάσταση της περιοχής. Η ρωσική διοίκηση του σταθμού ισχυρίζεται ότι το drone προήλθε από την πλευρά της Ουκρανίας και ότι οι εκρήξεις θέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό που χρησιμοποιεί τον δρόμο αυτό.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι διεθνείς οργανισμοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι κρίσιμη για την περιοχή και πέρα από αυτήν.

Σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ, δεν υπήρξαν θύματα, ούτε ζημιές στον εξοπλισμό του πυρηνικού σταθμού, μόνο στον δρόμο που συνδέει τις δύο κύριες πύλες εισόδου σε αυτόν.

«Για άλλη μια φορά παρατηρούμε μια κλιμάκωση της πυρηνικής ασφάλειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο σταθμός παραγωγής ενέργειας. Παραμένω πολύ ανήσυχος και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και για την αυστηρή τήρηση των πέντε συγκεκριμένων αρχών που έχουν οριστεί για την προστασία του εργοστασίου» ανέφερε ο Γκρόσι.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το σημείο της επίθεσης απείχε περίπου 100 μέτρα από τη γραμμή ηλεκτροδότησης Ντνιπρόφσκα, τη μοναδική εναπομείνασα γραμμή των 750 Κιλοβόλτ που παρέχει ενέργεια στο εργοστάσιο.

Η ομάδα του ΙΑΕΑ που επισκέφθηκε την περιοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 17 Αυγούστου, ανέφερε ότι οι ζημιές φαίνεται ότι προκλήθηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξοπλισμένο με εκρηκτικό φορτίο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: