Η Ρωσία θα συνεργαστεί με τους εταίρους των BRICS και άλλες χώρες για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), με στόχο την εξάλειψη μέσω του ανταγωνισμού της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια από τις πιο υποσχόμενες και κρίσιμες τεχνολογίες του 21ου αιώνα, δήλωσε ο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη σε μια διάσκεψη για αυτό το θέμα στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.
«Η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στον παγκόσμιο αγώνα για τη δημιουργία μιας ισχυρής Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για τις προηγμένες λύσεις στις οποίες εργάζονται οι Ρώσοι ερευνητές», δήλωσε ο Πούτιν. «Καλούμε ερευνητές από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στη συνεργασία», πρόσθεσε.
Στον απόηχο των κυρώσεων της Δύσης που στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στις τεχνολογίες που χρειάζεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι σημαντικότεροι κατασκευαστές ημιαγωγών στον κόσμο έχουν σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία, γεγονός που έχει περιορίσει τις φιλοδοξίες της για τεχνητή νοημοσύνη.
Η ανάπτυξη αυτού του τομέα στη Ρωσία υποστηρίζεται οικονομικά ιδιαίτερα από την τράπεζα Sberbank, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εθνικές ενώσεις AI από τις χώρες του ομίλου BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), αλλά και από τη Σερβία, Η Ινδονησία και άλλες χώρες έχουν ενταχθεί στο «Δίκτυο Συμμαχίας AI».
Αυτό το δίκτυο, εξηγεί η Sberbank, θα διευκολύνει την κοινή έρευνα στον τομέα της τεχνολογίας και ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης και θα παρέχει ευκαιρίες για εμπορευματοποίηση προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης στις αγορές των χωρών μελών.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή οι πιο προηγμένες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε οι ΗΠΑ να παραμείνουν η κορυφαία τεχνολογική δύναμη στον κόσμο. Αν και η Ρωσία υστερεί σε αυτό το θέμα, η κίνηση του Πούτιν να συμμαχήσει με την Κίνα θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική στον ανταγωνισμό της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ρωσία, ωστόσο, είναι μία από τις 10 χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, που αναπτύσσουν τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να γίνει πολύ πιο σημαντικός παίκτης, εξηγεί η εταιρεία συμβούλων Yakov&Partners με επικεφαλής πρώην υπαλλήλους της McKinsey στη Μόσχα.
Μια εκτίμηση της ρωσικής κυβέρνησης δείχνει ότι η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς θα προσθέσει περίπου 109 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της Ρωσίας το 2030, σε σύγκριση με κέρδος 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.
Η στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης της Μόσχας αναφέρει επίσης ότι το 80% όλων των εργαζομένων θα πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης έως το 2030, σε σύγκριση με το 5% αυτών το 2023, ενώ οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα επταπλασιαστούν, στα 850 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Η Sberbank, η οποία ανέπτυξε ένα παραγωγικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται GigaChat, και η Yandex, με το μοντέλο YandexGPT, κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά τεχνητής νοημοσύνης στη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή κατατάσσεται στην 31η θέση από 83 χώρες στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το Global AI Index, που την τοποθετεί πολύ πίσω όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και της Κίνας, αλλά και της Βραζιλίας και η Ινδίας, χώρες εταίροι στον όμιλο BRICS.
ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΣΑΝ ΔΗΘΕΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ.ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟ,ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΚΙΠΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ,ΦΕΡΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΑΤΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
Κάντε σχέδια εσείς. Ο Θεός θα μιλήσει στο τέλος.