Προσοχή: Nα τι πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τον ιό της γρίπης μακρυά

Κοινοποίηση:
1

Εάν δεν θέλετε να σας ρίξει η φετινή γρίπη στο κρεβάτι, πάρετε τα μέτρα σας. Θωρακίστε την άμυνα του οργανισμού σας με απλούς τρόπους και κρατήστε τις ιώσεις μακριά. Πώς θα το καταφέρουμε;

Μακριά από τους κρυωμένους. Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο στο γραφείο που είναι συναχωμένος και βήχει είτε για τον σύντροφό μας που έχει καταρροή, εμείς πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας – κυριολεκτικά. Δεδομένου ότι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με το βήχα ή το φτέρνισμα φτάνουν σε μια απόσταση άνω των 4,5 μέτρων μέσα σε ένα δευτερόλεπτο καλό είναι να τηρούμε μια απόσταση ασφαλείας. Εννοείται βέβαια ότι δεν κάνουμε χειραψίες, ούτε αγκαλιάζουμε όποιον είναι εμφανώς συναχωμένος. Το 70% όσων είναι κρυολογημένοι μεταφέρουν τους ιούς στα χέρια τους, γι΄ αυτό και αποφεύγουμε τις χειραψίες με όσους είναι εμφανώς συναχωμένοι.

Καλός ύπνος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού είναι οι επαρκείς ώρες ύπνου (7-9 ώρες αναλόγως τις ανάγκες μας). Εάν ξυπνάμε νιώθοντας ότι έχουμε χορτάσει ύπνο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Εάν όμως νιώθουμε τα βλέφαρά μας βαριά από το πρωί, τότε καλό είναι να πέφτουμε νωρίτερα για ύπνο.

Αερίζουμε το σπίτι και το γραφείο. Ο συνωστισμός σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για τη μετάδοση των ιών τους χειμωνιάτικους μήνες. Φροντίζουμε λοιπόν να αερίζουμε τους χώρους στους οποίους περνάμε πολλές ώρες καθημερινά.

Ντυνόμαστε έξυπνα. Φοράμε αρκετά ζεστά αλλά όχι βαριά ρούχα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα αφαιρούμε ένα – ένα όταν χρειαστεί. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Αποφεύγουμε το συνωστισμό. Αυτή την εποχή του χρόνου είναι πιο πιθανό να βρεθούμε σε κλειστούς χώρους, με ανεπαρκή αερισμό και σε κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους, δηλαδή σε συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση των ιών. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να παραμένουμε στο χώρο το λιγότερο δυνατό ή να φροντίζουμε να ανοίγουμε το παράθυρο για να ανανεωθεί ο αέρας. Επίσης εάν βρεθούμε σε ένα λεωφορείο με μεγάλο συνωστισμό καλό είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε θέση κοντά στο ανοικτό παράθυρο.

Πλένουμε συχνά τα χέρια. Το σημαντικότερο ίσως μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τρεχούμενο νερό και σαπούνι τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισηπτικό τζελ ή μαντηλάκια καθαρισμού. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας. Όσο πιο συχνά ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης ιών από τα χέρια στη μύτη και το στόμα, δηλαδή τις «πύλες εισόδου» των ιών.

 

Περπατάμε! Η φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν 20 – 30 λεπτά, καθημερινής άσκησης. Η πιο απλή επιλογή είναι το καθημερινό περπάτημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: