Δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο τη μέιωση της παχυσαρκείας και της υπερβαρότητας.
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: έως το 2035 τέσσερις στους 10 ενήλικες θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης. Υπό τα πιεστικά αυτά δεδομένα, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τη δεξαμενή των πολιτών που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας εκτιμάται πως από τους πρώτους 4 εκατ. πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στον νέο θεσμό το 63% αντιμετωπίζει προβλήματα βάρους.
Σημαντικό εργαλείο όμως θα αποτελέσει και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σχέδιο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας θα αναζητηθούν στο σύνολο των γιατρών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι για τον σκοπό αυτό δρομολογείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πως να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν αυτό το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, πώς να αξιολογούν το κίνδυνο και πως να καθοδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να αλλάξουν γενικότερα συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.
Δωρεάν ραντεβού
Έτσι και ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό να ξεκλειδώνει τα δωρεάν ραντεβού εκδίδοντας σχετικό παραπεμπτικό. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος για μία σειρά συνεδριών που θα μπορούν να γίνονται είτε δια δώσης είτε με τηλεδιάσκεψη.
Επιπρόσθετα, το ίδιο το σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια. Αναλυτικά, η φαρμακευτική παρέμβαση θα αφορά με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40- δείκτης που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται από σοβαρά σύνοδα νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια, στεφανιαία νόσο κ.α.).