Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησαν τηλεφωνικά -την τελευταία εβδομάδα του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο- καθώς αυξάνεται η δυναμική για την εκεχειρία στη Γάζα και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Το Ισραήλ και η Χαμάς θεωρείται ότι σημειώνουν πρόοδο, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με βασικές πτυχές της πιθανής συμφωνίας.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν συζήτησε τις «θεμελιωδώς μεταβαλλόμενες περιφερειακές συνθήκες» μετά την κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και την αποδυνάμωση της ισχύος του Ιράν στην περιοχή. Το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι ενημέρωσε τον Μπάιντεν σχετικά με τις οδηγίες που είχε δώσει σε ανώτερους διαπραγματευτές στη Ντόχα «προκειμένου να προωθηθεί η απελευθέρωση των ομήρων».
Κατά τη διάρκεια της κλήσης της Κυριακής, η οποία ήταν η πρώτη που ανακοινώθηκε δημόσια από τον Οκτώβριο, ο Μπάιντεν «τόνισε την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων με αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που έγινε δυνατή από τη διακοπή των μαχών στο πλαίσιο της συμφωνίας».
Ήρθε μια μέρα αφότου ο Νετανιάχου έστειλε μια ανώτατη ισραηλινή αντιπροσωπεία ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ και της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, σε έμμεσες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ με τη μεσολάβηση Κατάρ, Αμερικανών και Αιγυπτίων αξιωματούχων.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου συναντούσε μέλη του υπουργικού συμβουλίου του που ήταν αντίθετοι σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να τους πείσει να μην παραιτηθούν. Και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν την πρόοδο σε μια συμφωνία.
Το Σάββατο, ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εν μέσω προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Τραμπ έχει πει προηγουμένως ότι «θα άνοιγαν οι πύλες της κολάσεως» εάν οι όμηροι δεν απελευθερώνονταν πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι μια συμφωνία ήταν «πολύ κοντά» και ότι ήλπιζε «να τεθεί σε ισχύ» προτού ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του. Οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιστεί στις προτάσεις που παρουσίασε ο Μπάιντεν τον Μάιο, πρόσθεσε.
Παρά τη φαινομενικά αυξημένη δραστηριότητα, η έλλειψη σαφήνειας σε πολλά βασικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του εάν μια αρχική εκεχειρία θα οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και εάν ο ισραηλινός στρατός θα συμφωνήσει στην πλήρη απόσυρση από τη Γάζα – παραμένει.
Ο Anshel Pfeffer, ανταποκριτής του Economist στο Ισραήλ, δήλωσε ότι αμφιβάλλει για το εάν μια συμφωνία θα επιτευχθεί γρήγορα. «Βρεθήκαμε εδώ τόσες φορές στο παρελθόν», είπε στο Πρόγραμμα Today του BBC.
«Υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ή εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός και αρχίσουμε να βλέπουμε ομήρους να βγαίνουν, θα παραμείνω σκεπτικιστής».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς να συνάψουν συμφωνία πριν ανέβει ο Τραμπ στην εξουσία. «Υπάρχει φόβος [από τη Χαμάς] ότι ο Τραμπ θα δώσει με κάποιο τρόπο την άδεια στο Ισραήλ να εξαπολύσει καταστροφές που δεν έχουν εξαπολυθεί ακόμη στη Γάζα». «Και οι δύο πλευρές έχουν υποφέρει τόσο πολύ».
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 251 συνελήφιθησαν στη Γάζα ως όμηροι. Το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι περισσότεροι από 46.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το Ισραήλ λέει ότι 94 από τους ομήρους παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί, καθώς και άλλοι τέσσερις Ισραηλινοί που απήχθησαν πριν από τον πόλεμο, δύο από τους οποίους είναι νεκροί