Υπάρχει Θεός; Οι επιστήμονες δίνουν τις οριστικές απαντήσεις τους στο αιώνιο ερώτημα

Κοινοποίηση:
aaaa

Μια έρευνα που έχε προκαλέσει σάλο, δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail

Για αιώνες, η απάντηση ήταν ένα τεράστιο θέμα συζήτησης, για το οποίο διαφωνούσαν ιερείς, ακαδημαϊκοί και το κοινό.

Και είναι σίγουρα συνυφασμένη με το θέμα του γιατί οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ σε αυτόν τον πλανήτη – που χρονολογείται ακριβώς από τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια, ή και περισσότερο.

Ο Θεός – που απεικονίζεται σε ταινίες και στην τηλεόραση δεν είναι βέβαια μόνο για τον χριστιανισμό.

Αλλά ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τρομερά γεγονότα όπως πόλεμοι, σεισμοί και προσωπικές τραγωδίες συχνά κάνουν τους ανθρώπους να αμφισβητούν την ύπαρξη μιας παντοδύναμης θεότητας.

Δεν έχουν βρεθεί επιστημονικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού – αν και πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι η απόδειξη ότι είμαστε ζωντανοί είναι απόδειξη του Θεού.

Υπάρχει λοιπόν Θεός, και αν ναι, ποια μορφή παίρνει ο Θεός;

Τώρα, οι ερευνητές δίνουν την οριστική τους απάντηση στο αιώνιο ερώτημα.

Στη λαϊκή κουλτούρα, ο Θεός απεικονίζεται εδώ και πολύ καιρό ως ένας ηλικιωμένος γενειοφόρος άνδρας με λευκά ρούχα, ιδίως στην «Δημιουργία του Αδάμ» του Ιταλού καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελου.

Αποτελώντας μέρος της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, το έργο του 16ου αιώνα απεικονίζει τη στιγμή που η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε από τα χέρια του Θεού.

Ακόμη και στη Βίβλο, ο Θεός αναφέρεται ως «αυτός» και «αυτόν», ενώ ένα χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης υποστηρίζει ακόμη και την παραδοσιακή ολόλευκη απεικόνιση.

Αναφέρει: «Ο κόσμος είναι ο μόνος που μπορεί να είναι λευκός: «Τα ρούχα του ήταν λευκά σαν το χιόνι- τα μαλλιά του κεφαλιού του ήταν λευκά σαν το μαλλί. Ο θρόνος του φλεγόταν από φωτιά, και οι τροχοί του ήταν όλοι φλεγόμενοι. ποταμός φωτιάς έτρεχε, που έβγαινε από μπροστά του.

Παρά τη χρήση αντωνυμιών για την αναφορά στον Θεό (τόσο «αυτός» όσο και «αυτή»), ο Θεός δεν υπάρχει ούτε ως άνδρας ούτε ως γυναίκα, σύμφωνα με τους ειδικούς της θρησκείας.

Αντίθετα, ο Θεός υπάρχει με την υποκειμενική έννοια – ως οδηγός και πηγή δύναμης για εκατομμύρια ανθρώπους – και όχι με ανθρώπινη μορφή.

Ο Δρ Ilia Delio, θεολόγος στο Πανεπιστήμιο Villanova στην Πενσυλβάνια, λέει ότι η κοινωνία έχει από καιρό αποδώσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά στον Θεό – αλλά αυτό δεν κάνει τον Θεό άνθρωπο.

«Έχουμε ανθρωποποιήσει τον Θεό – κάνοντας τον Θεό έναν σούπερ «άνθρωπο», τον μεγάλο τύπο στον ουρανό που μπορούμε είτε να αποδεχτούμε είτε να απορρίψουμε», δήλωσε στη MailOnline.

«Αλλά αυτό δεν είναι ο Θεός – είναι μια προβολή της ανάγκης μας για έναν θεό».

Ο Θεός δεν είναι «ένα αντικείμενο που πρέπει να βλέπουμε» αλλά ένα «υποκείμενο», «το όνομα του ίδιου του Είναι» και «ένα σύμβολο για την άνευ όρων ζωή», πρόσθεσε ο Δρ Ντέλιο.

‘Όποιος επιχειρηματολογεί υπέρ ή κατά του Θεού δεν έχει κατανοήσει τη λέξη Θεός’, δήλωσε στη MailOnline.

‘Ως εκ τούτου, ο Θεός δεν είναι ένα αντικείμενο για να διαφωνήσουμε, αλλά η βάση όλων όσων υπάρχουν, που δεν υπόκειται στα όρια του ανθρώπινου νου’.

Ο Αλέξανδρος Μπαταλιάς, υποψήφιος διδάκτωρ Τεχνητής Νοημοσύνης και Θεολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, συμφωνεί ότι ο Θεός δεν είναι αντικείμενο, αλλά «υποκείμενο».

‘Σε όλη την ιστορία του Χριστιανισμού, θεολόγοι και φιλόσοφοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν λογικά επιχειρήματα και αποδείξεις για να αποδείξουν την ύπαρξη του Θεού’, δήλωσε στη MailOnline.

‘Όμως η πραγματικότητα του Θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί, επειδή υπερβαίνει την ανθρώπινη κατανόηση.

‘Δεν υπάρχει τρόπος να κατασκευάσουμε ένα επιχείρημα ή μια θεωρία που να μπορεί να αποδείξει αντικειμενικά την ύπαρξη του Θεού, καθώς ο Θεός δεν είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να αναλυθεί ή να μετρηθεί’.

Το αν ο Θεός δημιούργησε ή όχι το σύμπαν είναι ένα θέμα που αμφισβητείται έντονα και στο οποίο ίσως να μην υπάρξει ποτέ οριστική απάντηση.

Αν και πολλοί επιστήμονες θα παραδεχτούν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να διαψεύδουν αυτή τη θεωρία, όπως δεν υπάρχει κάποιο πείραμα που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον Θεό.

Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι το σύμπαν ξεπήδησε όταν συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ενώ ορισμένοι χριστιανοί πιστεύουν ότι η Μεγάλη Έκρηξη χρειαζόταν έναν θεϊκό δημιουργό για να συμβεί, πολλοί ακαδημαϊκοί έχουν αντικρούσει αυτή την πρόταση, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου Στίβεν Χόκινγκ.

Ο θρυλικός Άγγλος φυσικός είπε ότι η Μεγάλη Έκρηξη ήταν αναπόφευκτη λόγω του νόμου της βαρύτητας, αμφισβητώντας την πεποίθηση του σερ Ισαάκ Νεύτωνα ότι το σύμπαν πρέπει να έχει σχεδιαστεί από τον Θεό, καθώς δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από το χάος.

Στο βιβλίο του «The Grand Design» του 2010, ο Χόκινγκ είπε ότι «το σύμπαν μπορεί και θα δημιουργηθεί από το τίποτα», πυροδοτώντας μια θρησκευτική συζήτηση.

‘Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστούμε τον Θεό για να ανάψουμε το μπλε χαρτί αφής και να θέσουμε σε λειτουργία το σύμπαν’, είπε, προσθέτοντας: «Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι και όχι το τίποτα».

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς προσδιόρισε ως γνωστόν επτά ορόσημα που κατηγοριοποιούν την πίστη στην ύπαρξη μιας θεότητας.

t κυμαίνεται από 100 τοις εκατό σίγουρο ότι υπάρχει Θεός (θεϊστής) έως 100 τοις εκατό σίγουρο ότι δεν υπάρχει Θεός (άθεος) – με 50 τοις εκατό σίγουρο (εντελώς αμερόληπτος) στη μέση.

Ενώ κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η ύπαρξη ενός Θεού μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική πίστη και πεποίθηση, ο Ντόκινς, ένας άθεος, πιστεύει ότι η έννοια του προσωπικού θεού χαρακτηρίζεται ως αυταπάτη.

Στο βιβλίο του The God Delusion (Η αυταπάτη του Θεού) έγραψε: «Υπάρχει κάτι παιδαριώδες στην υπόθεση ότι κάποιος άλλος έχει την ευθύνη να δώσει στη ζωή σας νόημα και νόημα.

‘Η πραγματικά ενήλικη άποψη, αντίθετα, είναι ότι η ζωή μας έχει τόσο νόημα, είναι τόσο πλήρης και υπέροχη όσο εμείς επιλέγουμε να την κάνουμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response