Gerasimos Vrachiolidis
Με αραβικές ταμπέλες κυκλοφορούν τα λεωφορεία στην Λέσβο μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες προς τα χοτ σποτ. Είναι εικόνα αυτή ελληνικού νησιού; Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει.
Η χώρα δέχεται επίθεση από Έβρο και νησιά… Ορδές προσφύγων και μεταναστών κατακλύζουν την χώρα.
Συναγερμός στον Έβρο: 10 φορές περισσότεροι μετανάστες μπήκαν παράνομα σε σχέση με πέρυσι
Πανικό στα επιτελεία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής προκαλούν τα νούμερα από τις προσφυγικές ροές που έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές υπηρεσίες στη βόρεια Ελλάδα. Στον Έβρο τα στοιχεία δείχνουν πως πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι καταγράφηκαν με την είσοδό τους, είτε εντοπίστηκαν με διακινητές, ξεπερνούν τους 3.000 τον Απρίλιο, αριθμός διπλάσιος από τους 1.658 του Μαρτίου και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους 327 που είχαν συλληφθεί στην περιοχή τον Απρίλιο του 2017!
Στους αριθμούς αυτούς αναμένεται να προστεθούν οι περίπου 1.700 πρόσφυγες που υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, όταν πέρυσι την ίδια εποχή ήταν λιγότεροι από 300.
Στον ακριτικό νομό το κέντρο πρώτης υποδοχής και το προαναχωρησιακό κέντρο στο Φυλάκιο, αλλά και τα αστυνομικά τμήματα σε όλο το μήκος του νομού δεν χωρούν άλλους πρόσφυγες. Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και στα δύο κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, τα μοναδικά που απέμειναν ανοιχτά μετά την προσφυγική κρίση.
Ειδικά στα Διαβατά οι πρόσφυγες πλέον είναι διπλάσιοι απ’ όσους έμεναν μέχρι πριν λίγες ημέρες στα κοντέινερς και οι νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να ζουν σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές, επαναλαμβάνοντας εικόνες Ειδομένης μέσα στη δομή.
Η κατάσταση που επικρατεί με τα νέα και πρωτοφανή σε μέγεθος κύματα προσφύγων στον Έβρο, αντιμετωπίζεται με πολλές δυσκολίες και χάρη στις υπερπροσπάθειες όλων στα σύνορα. Στον ακριτικό νομό, όλοι γνωρίζουν ότι οι τουρκικές αρχές ωθούν τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών προς τα ποτάμια ελληνοτουρκικά σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα.
Έγκυρες πηγές έλεγαν πως από την ελληνική πλευρά είναι ορατή η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου στην απέναντι όχθη του Έβρου. Αντίθετα τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να γίνονται έλεγχοι τουλάχιστον στα οδικά δίκτυα της γειτονικής χώρας, που ίσως να προκάλεσε μία μικρή μείωση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα.
«Το γεγονός ότι έρχονται κάθε μέρα από 50 μέχρι και 70 πρόσφυγες σε όλο το νομό μπορεί να είναι μειωμένος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όμως παραμένει πού αυξημένος για τα δεδομένα του Έβρου», έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή.
Από την άλλη, μεγάλη είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας στον τομέα των αποτροπών, πριν οι ομάδες των προσφύγων ξεκινήσουν για να περάσουν τα σύνορα. «Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση των δυνάμεων και η ένταση των αποτροπών οδηγούν στη μείωση των αριθμών», έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα.
Πάντως οι αριθμοί σοκάρουν και είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα του Έβρου, ακόμη και στην προσφυγική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 2010.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους υπολογισμούς των στοιχείων τον Απρίλιο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίστηκαν στη Θράκη φτάνει τους 3.000.
Πρόκειται για δεκαπλάσιο νούμερο από τις ροές του περσινού Απριλίου, όταν οι αστυνομικοί στη Θράκη είχαν συλλάβει 327 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι καθοδηγούμενοι από 29 διακινητές. Την περίοδο αυτή όμως οι περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να έρθουν μόνοι τους στην Ελλάδα, πληρώνοντας μόνον τους βαρκάρηδες στο ποτάμι.
Ενδεικτικό της μεγάλης κινητικότητας που παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου είναι ότι έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που αφορούσε την αύξηση των ροών χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα από τους σχεδιαστές της μεταναστευτικής πολιτικής.
Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι οι χώροι (κρατητήρια τμημάτων και κέντρα υποδοχής) είναι ασφυκτικά γεμάτοι, με συνέπεια ακόμη και η πρώτη καταγραφή που μέχρι πρότινος γινόταν με σχολαστικότητα, τώρα να γίνεται ταχύτερα, αρκεί να αδειάζουν οι χώροι. Στο κέντρο πρώτης υποδοχής του Φυλακίου ξεκίνησαν εργασίες επέκτασης για να τοποθετηθούν στη συνέχεια και άλλα κοντέινερς για να φιλοξενήσουν και άλλους πρόσφυγες.
Αντίστοιχα σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στο Δερβένι είναι ενδεικτική: στο προαύλιο του κέντρου έχουν στηθεί μικρές σκηνές, όπως αυτές που είχαν γεμίσει την Ειδομένη, καθώς εκεί μένουν οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και αναζητούν μέρος να μείνουν.
Πρόκειται κυρίως για Σύρους και Ιρακινούς, ειδικά για οικογένειες που προέρχονται από το Αφρίν της Συρίας, που έχει καταληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις. Όμως και έξω από το κτίριο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ειδικά το πρωί περιμένουν πρόσφυγες και μετανάστες να… συλληφθούν και να καταγραφούν.
Πρόκειται κυρίως για μετανάστες οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στον Έβρο, έφτασαν με διακινητές στη Θεσσαλονίκη και καταφεύγουν στις αστυνομικές αρχές για να πάρουν στα χέρια τους έγγραφα που να επιτρέπει τη μηνιαία παραμονή τους στην Ελλάδα.
Οι εντυπωσιακά αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο αποτυπώνονται και στα στατιστικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου καταγράφηκαν περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 300 συνοδευόμενα ανήλικα, μέλη οικογενειών και 85 ασυνόδευτα ανήλικα, κυρίως μετανάστες. Αντίθετα, τον περσινό Απρίλιο τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως είχαν συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη μόλις 280 πρόσφυγες και μετανάστες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε Δερβένι και Λαγκαδίκια, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο, εξετάζονται τρόποι φιλοξενίας των «άστεγων» προσφύγων σε άλλες δομές. Παρ’ ότι αρχικά αποκλείστηκε, σχεδιάζεται, τουλάχιστον επί χάρτου, ακόμη και η λειτουργία άλλων δομών στη Θεσσαλονίκη που είχαν κλείσει. Πριν λίγες ημέρες άρχισαν και οι πρώτες διαμαρτυρίες με 30 πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια να κλείνουν συμβολικά την είσοδο του κέντρου φιλοξενίας διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έφτανε για όλους το νερό.
Πολλοί πάντως από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα, πληρώνοντας αδρά διακινητές που τους υπόσχονται «ασφαλές» ταξίδι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνον την Κυριακή συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης 16 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που επιχείρησαν με πλαστά χαρτιά να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με προορισμό γερμανικές πόλεις, όμως έγιναν αντιληπτοί, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν χθες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Αρκετές είναι και οι προσπάθειες μεταναστών να φτάσουν πάλι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, κυρίως ανεβαίνοντας σε εμπορικά τρένα που κατευθύνονται στην Ειδομένη.
Σε λίγο θα δούμε και τούρκικα γιατί οι περισσότεροι είναι τουρκμένιοι, τουλάχιστον αυτοί που βλέπω εγώ έξω με τις μαντήλες τούρκικα μιλάνε. Με τόσες φορές που μας δείχνουν τον Ερντογάν να μας βρίζει στις ειδήσεις δεν χρειάζεται να βλέπεις τούρκικα σήριαλ για να καταλάβεις πως οι αραβικές γλώσσες, που θα έπρεπε να μιλάνε οι κατατρεγμένοι, δεν έχουν καμία σχέση με την τούρκικη.