Συνηθίζεται από μία μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού να σπεύδει να αντικαταστήσει το παλιό laptop
της με κάποιο νέας γενιάς, ισχυρότερο, το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται… στις ολοένα μεγαλύτερες απαιτήσεις και ταχύτητες που συνεπάγεται η συνεχής και αδιάλειπτη διαδικτύωση.
Εν μέσω κρίσης, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιο «φρόνιμοι» τρόποι για να κάνει κανείς το ήδη υπάρχον μηχάνημα να «ανασάνει» και να «ξανατρέξει» σαν καινούργιο, με μερικές πολύ απλές κινήσεις που θα απαλλάξουν τους καταναλωτές από άλλο ένα αχρείαστο έξοδο.
Οι προτεινόμενες ενέργειες αφορούν σε περιβάλλον Microsoft Windows:
-Απεγκαταστήστε εκείνα τα προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε. Ακολουθήστε τη διαδρομή Control Panel>Programs and Features και απεγκαταστήστε όσα δεν χρειάζεστε, προσέχοντας ωστόσο να μην «πάρει η μπάλα» κι άλλα απαραίτητα για τη λειτουργία του hardware σας. Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δωρεάν online οδηγό PC Decrapifier.
-Ακολουθήστε τη διαδρομή My Computer>local drive (συνήθως είναι το C:\)>Windows>Temp. Σβήστε τα Temporary Files και αδειάστε μετά τον κάδο απορριμμάτων.
-Αντικαταστήστε τον παλιό σας σκληρό δίσκο με ένα νέο για περισσότερο «αποθηκευτικό χώρο». To YouTube βρίθει από βίντεο-οδηγούς που θα σας δείξουν πώς να το κάνετε μόνοι.
-Εγκαταστήστε περισσότερη RAM: θα το καταλάβετε από το εάν ο υπολογιστής σας αργεί να ανοίξει μεγάλα αρχεία ή παγώνει κάθε φορά που καλείται να επιτελέσει περισσότερες της μίας λειτουργίες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε είτε να προσθέσετε περισσότερη RAM μέσω memory stick ή να εγκαταστήσετε καινούργια. Στο YouTube θα βρείτε άπειρα διαφωτιστικά βίντεο για το πώς μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.
-Βάλτε τον υπολογιστή σας να κάνει disk defragment, ακολουθώντας τη διαδρομή My Computer>δεξί κλικ στο hard drive> Properties>Tools>Defragment Now.
-Τρέξτε ένα «disk clean up», ακολουθώντας τη διαδρομή: Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup.
-Αλλάξτε την IP διεύθυνση του υπολογιστή σας σε «στατική», μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται, κάθε φορά που εκκινείτε τον υπολογιστή σας, για τη ζήτηση IP διεύθυνσης. Ακολουθήστε τη διαδρομή: Network and Sharing Center>Change adapter settings>δεξί κλικ στον local adapter>Properties>Internet Protocoal Version 4 (TCP/IPv4)>properties. Σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδεθείτε σε ένα διαφορετικό δίκτυο ίσως χρειαστεί αυτή η ρύθμιση να αλλάξει εκ νέου.
-Τέλος, αφαιρέστε τη σκόνη από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας κάποιο ηλεκτρικό σκουπάκι το οποίο κατευθύνετε μπροστά στις εξόδους αερισμού. Συνήθως, η σκόνη μπλοκάρει τη λειτουργία των εσωτερικών ανεμιστήρων, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του συστήματος, που με τη σειρά της επιφέρει επιβράδυνση των λειτουργιών.
otherside
Για να σωθείς από τα WINDOWS πρέπει να ξεστραβωθείς και να μάθεις να χρησιμοποιείς LINUX
Πριν κάνουμε οτιδήποτε και προβούμε σε αγορές τσεκάρουμε πρώτα αν μας συμφέρει η αναβάθμιση. Κάθε υπολογιστής βασίζεται στην ίδια ιδέα για αναβάθμιση. Είτε πρόκειται για φορητό είτε για σταθερό. Η μητρική κάρτα (motherboard) καθορίζει και τις αλλαγές\αναβαθμίσεις που μπορεί να γίνουν στο σύστημα. Αν γνωρίζουμε λοιπόν τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής μας κάρτας μπορούμε να δούμε και τα όρια αναβάθμισης που παίρνει ο υπολογιστή μας.
Έτσι, βλέπουμε 3 πολύ σημαντικά πράγματα και αποφασίζουμε αν μας συμφέρει ή όχι να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση.
1. Τεχνικά χαρακτηριστικά
2. Όρια της αναβάθμισης
3. Κόστος
Σε αντίθεση με τα σταθερά μηχανήματα οι φορητοί υπολογιστές δεν αλλάζουν μητρική για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του συνόλου του συστήματος κυρίως λόγο του κουτιού (μέγεθος, σχήμα, συνδέσεις κτπ) ή αν ακόμα βρεθεί μητρική θα είναι από παρόμοιο μοντέλο με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια στα λάπτοπ δεν αλλάζουμε μητρική.
Αφού κοιτάξουμε λοιπόν τα παραπάνω προχωράμε στην αγορά ανταλλακτικών.
1.Μνήμη RAM είναι σημαντικό να διαλέξουμε την κατάλληλη για το σύστημά μας (τύπος, GB, MHz.)
2.Σκληρός Δίσκος HDD, SSD (εδώ για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα προτείνεται η αγορά SSD δίσκου)
3.Επεξεργαστής (ανάλογα τη μητρική ΔΕΝ προτείνεται σε αρχάριους)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα περισσότερα λάπτοπ η πρόσβαση στο εσωτερικό μέρος τους γίνεται εύκολα σε κάποια άλλα πρέπει να λυθεί όλο το λαπτοπ (ανατρέξτε στον οδηγό συντήρησης του κατασκευαστή).
Πάτε καλά ρε βλακέντιοι που λέτε στον αδαή χρήστη να βάλει Linux? Αντε πίειτε κανα μπάφο ρε.
Linux mint και ο υπολογιστης τρεχει και δεν φτανει! Και με την αλλαγη σκληρου,σε ssd, σαρωνει!Τα παραπανω ειναι μονο για Windows που εχουν τα γνωστα προβληματα…
Linux και πάλι linux.
και μετά και μετά…
Τι π@παριες ειναι αυτες που λετε στον κοσμο.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΑΛΤΕ ΑΠΛΑ…..LINUX.
ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ
πολυ σωστος ο παιχτης.στα LINUX ειναι το μελλον κυριοι και μαλιστα δωρεαν