Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του θανάτου της 28χροης Σεμέλης-Θεοδώρας Αντύπα που βρήκε τραγικό θάνατο και ενώ κολυμπούσε στην πισίνα του κολυμβητήριου «Αντώνης Πεπανός» στην Πάτρα.
Το περιστατικό συνέβη στις 11 Μαρτίου του 2014, συγκλονίζοντας το Πανελλήνιο.
Η μητέρα της άτυχης κοπέλας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας ενώ παράλληλα είχε προηγηθεί έρευνα από την Αστυνομία και σχηματίστηκε και μία δεύτερη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πατρών και σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες θα συσχετιστούν οι δυο δικογραφίες.
Στη μήνυσή της η τραγική μητέρα, στρέφεται εναντίον του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Προϊσταμένου Διεύθυνσης του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Πατρών (ΠΕΑΚ) αλλά και εναντίον ενός ακόμα ατόμου που εκείνη την ημέρα εκτελούσε χρέη προπονητή στο Ναυτικό Όμιλο Πατρών.
Στην μήνυση μεταξύ άλλων, αναφέρει πως κατά το χρόνο του μοιραίου συμβάντος δεν υπήρχαν στο χώρο του Κολυμβητηρίου οι προβλεπόμενοι από το νόμο ναυαγοσώστες και νοσηλευτές. Από το νόμο, (καταστατικό) προβλέπεται να υπάρχουν στο ΠΕΑΚ τρεις ναυαγοσώστες και τέσσερις νοσηλευτές οι οποίοι όμως δεν υπήρχαν και δεν υπηρετούσαν.
Όπως υποστηρίζει η μητέρα της 28χρονης, η κόρη της που ήταν έμπειρη κολυμβήτρια και δρομέας, έμεινε αβοήθητη μέσα στο νερό για πάνω από 30 δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί και η όποια ελπίδα υπήρχε για να διασωθεί, καταρρίπτοντας τον αρχικό ισχυρισμό πως έκανε ασκήσεις άπνοιας.
Υπενθυμίζουμε πως την άτυχη αθλήτρια είχε εντοπίσει στον πυθμένα της πισίνας ένας φίλος της και καθηγητής φυσικής αγωγής, που έτυχε να κολυμπάει, την ίδια ώρα, σε κοντινή απόσταση.
Δήλωση του Προέδρου του ΠΕΑΚ στις 12 Μαρτίου του 2014
Με την υπόθεση ασχολήθηκε σήμερα η εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μια», έχοντας καλεσμένη την μητέρας της Σεμέλης-Θεοδώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και σχετικά με την απουσία ναυαγοσώστη στο Κολυμβητήριο η Διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου ισχυρίζεται πως η έλλειψη ναυαγοσώστη δεν είναι δίκη της ευθύνη αλλά των ομάδων τα μέλη των οποίων προπονούνται στο συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο, όπως πχ του ΝΟΠ και πως εκείνη την ημέρα υπήρχε ναυαγοσώστης.
Μάλιστα ο Πρόεδρος ΠΕΑΚ Παναγιώτης Κογκόλης υποστηρίξε: Όλες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προπόνηση των αθλητών στο κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός» στην Πάτρα υπήρχαν. Ο κανονισμός λειτουργίας του κολυμβητηρίου δεν απαιτεί ναυαγοσώστη. Ο κανονισμός λειτουργίας του κολυμβητηρίου λέει ότι αν το έχουν ομάδες, στο συμφωνητικό που έχουμε κάνει, απαιτεί το κολυμβητήριο από τις ομάδες να έχουν προπονητή- ναυαγοσώστη.
Ισχυρισμός που αμφισβητείται από τον Ναυτικό Όμιλο Πατρών καθώς όπως υποστηρίζει ο νομικός σύμβουλος του σωματείου, την ευθύνη για την μη ύπαρξη ναυαγοσωστών και νοσηλευτών την έχει το αθλητικό κέντρο στο οποίο ανήκει το κολυμβητήριο.
Ο ΝΟΠ υποστηρίζει: Εκείνο που έχουμε να πούμε με πλήρη ευθύνη ως ΝΟΠ είναι ότι η κοπέλα ποτέ δεν ήταν μέλος του σωματείου μας, ποτέ δεν είχε συμμετάσχει στα προγράμματα των αθλουμένων ιδιωτών, είχε εκδοθεί μία κάρτα από το ΠΕΑΚ, από ανθρώπους του κολυμβητηρίου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει υπεύθυνος πισίνας. Ο υπεύθυνος πισίνας είναι ο απόλυτος αρμόδιος που θα διορίσει και ναυαγοσώστες και βοηθούς. Η ευθύνη του ΠΕΑΚ είναι συγκεκριμένη. Η κοπέλα βρέθηκε να κολυμπάει σε μια λωρίδα που είχε παραχωρηθεί στο ΝΟΠ χωρίς να είναι καταγεγραμμένη στα μητρώα μας.
Επιπλέον, σύμφωνα με το patratora.gr,αγκάθι για την οικογένεια της Σεμέλης αποτελεί και το γεγονός ότι με απόφαση τη Αποκεντρωμένης Διοίκησης δόθηκε προσωρινή άδεια λειτουργίας του κολυμβητηρίου μέχρι τον Ιούνιο του 2014, χωρίς να ελεγχθούν και χωρίς να υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν, οι προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία προϋποθέσεις.
Ο Δικηγόρος της οικογένειας Αντώνης Φούσσας δήλωσε πως: Αυτό το κολυμβητήριο και πολλά άλλα κολυμβητήρια που είναι μάλιστα ολυμπιακών προδιαγραφών, δεν είχαν άδεια λειτουργίας ή το ορθότερο είναι είχαν λήξει προ καιρού οι άδεις λειτουργίας και όμως με μία απόφαση δόθηκε παράταση για έξι και περισσότερους μήνες αυτά τα κολυμβητήρια να λειτουργούν χωρίς να ελεγχθούν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, διότι είναι βέβαιο ότι οι παραλείψεις ήταν πάρα πολλές και δεν υπήρχαν οι ναυαγοσώστες και τα άλλα προβλεπόμενα πρόσωπα.
Επίσης, η οικογένεια υποστηρίζει ότι για το 2014 το Αθλητικό κέντρο επιχορηγήθηκε με 580.000 ευρώ και θα έπρεπε να έχει καλύψει όλες τις ανάγκες του σε τεχνικά μέσα και προσωπικό.