To Πακιστάν επέλεξε να παραμείνει ουδέτερο μετά το διπλωματικό πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στο Κατάρ. Οι προσπάθειες για ‘’λύση’’ επιταχύνονται όσον αφορά την κρίση που κατακλύζει αυτή τη στιγμή τον Περσικό Κόλπο σύμφωνα με το muslimtimes.co.
Σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η ένταση ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Nawaz Sharif, μαζί με τον Αρχηγό στρατού πραγματοποίησαν ταξίδι στη Σαουδική Αραβία όπου και συνομίλησαν με την ηγεσία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις χώρες του GCC (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου).
Επίσης, ο Πρωθυπουργός Nawaz Sharif συνομίλησε με τον Εμίρη του Κουβέιτ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τρεις μαζί συναποφάσισαν να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία του Κατάρ προς την επίλυση της κρίσης, όπως αναφέρει το onalert.gr.
Το ρήγμα αυτό μεταξύ των χωρών του Κόλπου με το Κατάρ και στη στρατιωτική συμμαχία εγείρει ανησυχίες και για πολλά μη – μουσουλμανικά κράτη ειδικά για το Πακιστάν. Ειδικότερα, σύμφωνα με το muslimtimes.co η κρίση αυτή απειλεί να υπονομεύσει τις σχέσεις του Πακιστάν με το Κατάρ και πιέζει το Πακιστάν να διαλέξει στρατόπεδο – Είτε τη Σαουδική Αραβία είτε το Ιράν δηλαδή. –
Προς το παρόν το Πακιστάν διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες και διατηρεί την ουδετερότητα του αναφέρει το muslimtimes.co. Παρόλα αυτά, αξίζει να τονίσουμε ότι μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατεύματα στο Κατάρ το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ήταν επίσης έτοιμο να προβεί σε μια παρόμοια κίνηση σύμφωνα με το middleeastobserver.org. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει δημοσίευμα του ίδιου site που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου 2017, το Πακιστάν αποφάσισε να στείλει 20.000 στρατιώτες στο Κατάρ.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία έχει επικυρώσει δύο συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στο Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.