Στο Ιερό βουνό των Αρκάδων… βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
αρκαδια

Στο Λύκαιον όρος ή αλλιώς στο ιερό βουνό των Αρκάδων, στα 1400 μ. υψόμετρο βρισκόταν το ιερό του Λυκαίου Δία. Οι αρχαίοι Αρκάδες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε στο δικό τους βουνό Λύκαιο και τον ανάθρεψαν τρεις Νύμφες: η Νέδα, η Θεισόα και η Αγνώ.

Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας. H ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας, η αρχαία Κρητέα. Το όνομα «Λύκαιο» πιστεύεται ότι βγαίνει από την ρίζα «λυκ» που σημαίνει φως. Το βουνό οριοθετείται από τον Αλφειό ποταμό έως τα παράλια της Κυπαρισσίας.

Στην κορυφή του βουνού και στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται βρέθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος όπου και συνομίλησαν με την  Άννα Καραπαναγιώτου προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τους άλλους αρχαιολόγους.

Η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι επιτακτική, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρεί στη συνέχιση των ανασκαφών καθώς και σε έργα προσβασιμότητας.
Τα Λύκαια προβάλλουν την Πολιτιστική Κληρονομιά της Πατρίδας μας, έξω από τα στενά τοπικά όρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Αρκάδες το Λύκαιον όρος το  αποκαλούσαν και Όλυμπο ή Ιερά Κορυφή. Κάποια περιοχή του ονομαζόταν Κρητέα και βρισκόταν στα αριστερά του άλσους του Παρράσιου Απόλλωνος. Οι Αρκάδες ισχυρίζονταν ότι αυτή είναι η Κρήτη, όπου ανατράφηκε ο Δίας και όχι η νήσος Κρήτη.

Πρόσφατα στο  Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού για τη συνέχιση των ανασκαφών στο Λύκαιον όρος και την έγκριση των χρημάτων που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.

Από τα πολλά αξιοθέατα που υπήρχαν στο Λύκαιο, το σπουδαιότερο απ’ όλα ήταν το εξής. Πάνω στο βουνό υπήρχε τέμενος του Λυκαίου Δία, όπου η είσοδος ήταν απαγορευμένη στους ανθρώπους. Όποιος αγνοούσε αυτόν τον νόμο και έμπαινε μέσα, είναι σίγουρο πως μέσα σε έναν χρόνο θα είχε πεθάνει.

Να αναφέρουμε ότι έως σήμερα έχουν ανασκαφεί και βρεθεί ο βωμός του Δία, το στάδιο και ο ιππόδρομος όπου γίνονταν τα Λύκαια όπως και το ιερό του Πανός. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1897 από τον Κ. Κοντόπουλο, το 1902 το 1903 και το 1909 από τον Κ. Κουρουνιώτη. Το 2006 ξεκίνησαν νέες ανασκαφικές έρευνες από την Αμερικανική σχολή κλασικών σπουδών υπό τον Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο και τον Μιχάλη Πετρόπουλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους στον βωμό το 2007, οι οποίες συνεχίζονται, η ύπαρξη ιερού και θυσιών ανάγεται στην πρωτοελλαδίτικη εποχή (3000 π.Χ.). Βρέθηκαν πολλά ευρήματα με σημαντικότερο λίθινο σφραγιδόλιθο μινωικής προέλευσης, τα ευρήματα των ερευνών υποστηρίζουν την θεωρία των αρχαίων Αρκάδων για γέννηση του Δία εκεί και όχι στην Κρήτη.

Επίσης το καλοκαίρι του 2016 στο μέσον του βωμού και πλησίον μιας πλατφόρμας λαξευμένης στο φυσικό βράχο εντοπίστηκε για πρώτη φορά και ανασκάφηκε ανθρώπινη ταφή με προσανατολισμό Ανατολή–Δύση.

Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας που γινόταν δεν μπορούν να ανακοινωθούν ακόμα αλλά η κυρία Καραπαναγιώτου μίλησε για σημαντικές ανακαλύψεις από την ανασκαφή στο σημείο του βωμού και στο ιερό.

Να υπενθυμίσουμε ότι από 5 έως τις 13 Αυγούστου , θα γίνει φέτος η 12η αναβίωση των αρχαίων αγώνων αθλητισμού και πολιτισμού Λύκαια. Τα σύγχρονα Λύκαια πρωτίστως  καλλιεργούν την αρετή και την ευγενή άμιλλα.

Έφη Καστραντά

arcadiaportal.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: