Όλη η Ευρώπη ασχολείται με τους άσπονδους εχθρούς ….. και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ την Δευτέρα αλλά και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μία ημέρα νωρίτερα στη γερμανική πρωτεύουσα απασχόλησαν την συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.
Στόχος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα στο Βερολίνο είναι μια σε βάθος συζήτηση για το συνολικό ζήτημα του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα για τα ελληνικά μεταρρυθμιστικά σχέδια που προγραμματίζονται. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένει ωστόσο ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο σχέδιο.Κατά αυτό τον τρόπο περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βρτς στο μπρίφινγκ της Παρασκευής το χαρακτήρα της επικείμενης συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα.
Παράλληλα η κα Βιρτς διευκρίνισε ότι η βάση για τις όποιες ενέργειες από την γερμανική κυβέρνηση, είναι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.Σε αυτήν προβλέπεται ότι τα χρήματα από την τελευταία δόση θα εκταμιευθούν μόνο εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η σχετική αξιολόγηση θα γίνει από τους θεσμούς.
Ασάφειες σχετικά με το θέμα των επανορθώσεων
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αύριο Κυριακή, δηλαδή μια μέρα πριν από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού θα επισκεφτεί το Βερολίνο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από πρόσκληση του γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Χωρίς να μπει στις λεπτομέρειες της ατζέντας της συνάντησης, ο κ. Σέφερ είπε ότι οι δύο υπουργοί βρίσκονται ήδη σε στενή επικοινωνία. Στόχος των προσπαθειών είναι να μην αποκτούν διμερή διάσταση ζητήματα που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων ο Μ. Σέφερ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει με σαφήνεια, κατά πόσο οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα, συγχρόνως όμως διέψευσε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel που κάνει λόγο για γερμανική «ελαστικότητα».
Ανεξάρτητα όμως από τη νομική και πολιτική στάση στο θέμα των επανορθώσεων, το Βερολίνο γνωρίζει για την ηθική ευθύνη της σημερινής Γερμανίας. Για αυτό το λόγο θέλει με το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» που ήδη λειτουργεί, όπως και με το υπό ίδρυση «Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας» να συμβάλει στην κριτική εξέταση της περιόδου της κατοχής.